Za področje

    Nova športna dvorana v Bovcu

    Članek je koristil že 3362+ uporabnikom
    Z javnim natečajem je bila izbrana strokovno najprimernejša in najustreznejša urbanistična, arhitekturna in krajinsko–arhitekturna rešitev. V nadaljnjih korakih je bil izbran tudi izdelovalec projektne dokumentacije za novogradnjo športne dvorane. Na obravnavanem območju namreč Občina Bovec že gradi novogradnjo športnega objekta z vsemi potrebnimi spremljajočimi prostori, povezovalnim hodnikom do osnovne šole in pripadajočo zunanjo ureditvijo, zunanjimi športnimi igrišči, otroškim igriščem in parkirišči.

    Nova športna dvorana nad bovško osnovno šolo je bila prvotno res da zasnovana za izvajanje športne vzgoje na osnovni šoli. Vendar bodo njena vrata odprta tudi za javnost ter tako nudila tudi ostalim prebivalcem prostor za izvajanje rekreacije. Turistične storitve bodo lahko na ta račun razširile svoje storitve nudenja rekreacije, ob enem pa bo tudi možna dodatna ponudba za športne priprave in tekmovanja reprezentanc in klubov.

    0 Bovec športna dvorana - vizualizacija.jpg
    Slika 1a: Natečajna vizualizacija nove dvorane. (Vir: občina Bovec)

    Na mestu dotrajane športne dvorane tako že raste nova, sodobna, potresno varna dvorana, ki bo navdušila številne športne navdušence.

    V iskanju najboljše rešitve jih je rešil natečaj

    Občina Bovec je v želji po pridobitvi najboljše projektne rešitve, skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije izvedela arhitekturni natečaj. Izbrani nagrajeni projekt arhitektov Ravnikar Potokar, ki je med vsemi prispelimi projekti najbolj prepričala žirijo in investitorja (občino Bovec), uspešno rešuje kompleksno problematiko naravnega in urbanega konteksta.

    1 Bovec športna dvorana - vizualizacija.jpg
    Slika 1b: Natečajna vizualizacija pogleda na okoliške objekte in novo dvorano. (Vir: občina Bovec)

    Slavnostni podpis pogodbe za izgradnjo Športne dvorane Bovec sta novembra 2021 s ponosom podpisala župan Občine Bovec Valter Mlekuž in direktor podjetja Kolektor Koling d.o.o. Tine Vadnal. Podjetje Kolektor Koling d.o.o. je namreč bilo za izvajalca del izbrano v postopku javnega naročila Občine Bovec kot najugodnejši ponudnik. Naj omenimo še da za natančen nadzor gradnje skrbijo pri Lokainženiring d.o.o., ki je podjetje za svetovalni inženiring. Izvajalec je najprej vestno zaščitil oziroma ogradil območje, po ureditvi vseh administrativnih zadev, pa je izvajalec začel z gradbenimi deli. V prvi fazi so izvedli rušenje betonskih zidov, odstranitev asfaltne podlage s starega igrišča in izkop gradbene jame. Izkopan material odlagajo na začasni deponiji na Žarščah ob gradbišču, delno pa ga reciklirajo za ponovno uporabo. Skupna vrednost celotne investicije znaša skoraj 8,9 milijona evrov.

    2 Bovec športna dvorana - tloris spremljevalni program.jpg
    Slika 2: Tloris situacije nove športne dvorane s spremljevalnim programom. (Vir: občina Bovec)

    Nova športna dvorana, ki se s podzemnim hodnikom povezuje z osnovno šolo, bo zagotavljala sodobno športno vzgojo osnovnošolcem z najnovejšimi rekviziti, obenem pa bo svoja vrata odprla tudi zunanjim uporabnikom in tako lokalnemu prebivalstvu ponudila prostor za izvajanje rekreacije, športnikom in športnim klubom ter reprezentantom pa prostor za športne priprave in tekmovanja, ter s tem obogatila tudi ponudbo turistične rekreacije.

    3 Bovec športna dvorana - gradnja.jpg
    Slika 3: Trenutni potek gradnje dvorane – marec 2023 (Vir: občina Bovec)

    Inovativna terasasta zasnova športne dvorane

    Prostorsko artikuliran objekt je zasnovan na terasah, ki posnemajo konfiguracijo terena. S tovrstnim pristopom je arhitektom uspelo oblikovati objekt, ki kljub obsežnemu programu in številnim zahtevam, na zunaj ne izstopa z velikim volumnom, ampak se zlije s terasastim terenom ter obenem posnema veduto gora in cerkve. Terasasto členjeni volumen omogoča naravno osvetlitev večine notranjih prostorov ter vizualni kontakt zunanjih sprehajalcev z uporabniki dvorane, obenem pa vkopana zasnova objekta omogoča racionalno rabo energije.

    Objekt odlikuje tudi domiselno oblikovana zavihana streha, ki ni zgolj odsev silhuete gora, ampak poleg dodatno pridobljene naravne svetlobe, obenem funkcionira kot dodatni amfiteater ob športnem in otroškem igrišču. Premišljena arhitekturna rešitev oblikovanja strehe spodbuja uporabo športnih in igralnih površin za različne ciljne skupine uporabnikov, s čimer postane del podaljšanega javnega prostora naselja.

    4 Bovec športna dvorana - prilagoditev terenu.png
    Slika 4: Prilagajanje športne dvorane terenu. (Vir: občina Bovec)

    Vhod v objekt oblikuje povezovalni vstopni trg, ki omogoča povezanost tako s šolo kot tudi s Trgom golobarskih žrtev. Različni višinski nivoji in terasasta prehajanja v treh nivojih vzpostavljajo velik potencial za oblikovanje zunanjih površin tako v programskem kot oblikovnem smislu. Športna dvorana omogoča vadbo na treh košarkarskih igriščih, ob izvlečenih tribunah pa si bo možno ogledati rokometno ali košarkarsko tekmo. Zanimivo bo tudi opazovati plezalce, ki bodo svoje spretnosti preizkušali na moderni plezalni steni različnih stopenj zahtevnosti. Fitnes, plesna dvorana in balinišče so neposredno povezani s trgom, kar omogočajo njihovo samostojno uporabo. Športna dvorana ima vkopano garažo ter kolesarnico, zato ne bo izgovorov za njen obisk niti v slabem vremenu.

    5 Bovec športna dvorana - terasasta streha.png
    Slika 5 in naslovnica: Terasasta zunanjost se nadaljuje v terasaste strehe. (Vir: občina Bovec)

    Nova športna dvorana v Bovcu, ki bo predvidoma zgrajena do 1.septembra 2023, bo razlog več, da obiščemo Bovec kot športniki ali zgolj kot turistični rekreativci ali zgolj športni navdušenci.

    3362
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane