Za področje

    Obnova hiše namesto rušitve - odlikovana hiša MM | a2o2 arhitekti

    Članek je koristil že 1407+ uporabnikom
    Podeželska hiša v Domžalah z letnico 1926 je znotraj kaotičnega hibridnega vaško-urbanega tkiva dolgo stala neopažena. Takšen tip manjše bivalne hiše na koncu longitudinalne zasnove parcel, ki se odpirajo na polja, počasi izginja. Čeprav anonimni objekt arhitekturne dediščine ni spomeniško zaščiten, so arhitekti biroja a2o2 ocenili, da ga je pomembno ohraniti, saj prispeva k identiteti kraja in večplastnosti zgrajenega tkiva, ki sta ključni za nadaljnji razvoj in bivanjsko kulturo našega prostora. Za svojo izjemno prenovo hiše MM sta avtorja Žiga Ravnika in Eva Senekovič, s sodelavci prejela Zlati Svinčnik Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije.
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Lastnika, zakonski par sta se želela preseliti iz prevelike hiše na manjšo, zanju bolj obvladljivo in odprto površino, ki jima bi omogočila tesen stik z vrtom. Obstoječo staro hišico sta sprva nameravala porušiti in na njenem mestu zgraditi novo. Žiga Ravnikar in Eva Senekovič iz biroja a2o2 arhitekti pa sta v njej prepoznala kakovost in potencial. S pomočjo lastnih in referenčnih projektov drugih birojev, sta lastnika prepričala, da hišo raje prenovita.

    MM-hisa.jpg
    Hiša MM izstopa po svojem konceptu, harmonični spojitvi starega in novega ter po pozornosti do detajla.

    Ohranjene, sto in več let stare hiše so same po sebi najboljša manifestacija trajnostne gradnje. Grajene so iz kakovostnih materialov, zato jih lahko znova in znova obnavljamo in jim spreminjamo rabo. Med starimi stenami, ki nosijo zgodbe in zapis časa pa je tudi bolj prijetno in zdravo bivati. Obnova stare stavbe pa ni nujno cenejša kot novogradnja, zato odločitev med prenovo in rušitvijo za marsikoga ni lahka. 

    kuhinja.jpg
    Z novimi odprtinami, dvovišinskim dnevnim prostorom, odprto galerijo in novimi materiali, slabih sto kvadratnih metrov velika hiša vzpostavlja sodoben prostor in omogoča kakovostno bivanje.
    dnevna-soba.jpg
    Največja želja lastnikov je bila pretočnost med hišo in vrtom

    Prenova je bila v tem primeru pogumna odločitev. Najprej so popolnoma izvotlili notranjost hiše. Ostali so le stari obodni opečni zidovi in izvirno leseno stavbno pohištvo. Ker je bila hiša pritlična, nova zasnova pa je predvidela prostore tudi v etaži, je bilo treba, da bi dosegli stojno višino, minimalno dvigniti tudi streho. Arhitekti so želeli, da bi bila streha videti čim tanjša, da ne bi preglasila drobne hiše. Konstrukcija napušča zato nima vidnih špirovcev. Ovoj stavbe je izoliran iz notranje strani, notranji deli ostrešja pa obenem prek štirih jeklenih okvirjev povezujejo staro konstrukcijo obstoječega zidanega oboda hiše v togo strukturo. 

    vhod.jpg
    Arhitekti so želeli jasno ločiti nove posege od starih zidov, tako s fizičnim odmikom kot tudi po materialnosti. 
    aksonometrija.jpg
    Koncept zasnove

     

    Največja želja lastnikov je bila pretočnost med hišo in vrtom. Tla v pritličju so zato iz brušenega betona, ki se neprekinjeno preliva iz notranjosti navzven. Arhitekti so želeli jasno ločiti nove posege od starih zidov, tako s fizičnim odmikom kot tudi po materialnosti. Vsi novi posegi so reverzibilni, nizkoogljični in izvedeni v lesu.

    V votel prostor stare zgradbe so umestili lesen servisni volumen s kopalnico, utilitijem in WC-jem. Spalni del s kopalnico in večnamenskim delom za vadbo, ki je lahko tudi soba za goste, je na galeriji, ki v celoti sloni na jeklenih okvirjih, kar omogoča večjo odprtost bivalnih prostorov v pritličju. Oba prostora sta odprta in povezana, kopalnica pa je zaprta. Če je bila prej to hiša z ločenimi majhnimi nizkimi in temačnimi prostori, je zdaj odprt s svetlobo preplavljen dvovišinski loft z mistično atmosfero, ki spominja na cerkveni ali galerijski ambient.

    stopnice.jpg
    Če je bila prej to hiša z ločenimi majhnimi nizkimi in temačnimi prostori, je zdaj odprt s svetlobo preplavljen dvovišinski loft z mistično atmosfero, ki spominja na cerkveni ali galerijski ambient.
    spalnica.jpg
    Spalni del s kopalnico in večnamenskim delom za vadbo, ki je lahko tudi soba za goste, je na galeriji.
    stopnice-gor.jpg
    Izbrani materiali so svetli, trpežni in se bodo lepo starali.

    Z novimi odprtinami, dvovišinskim dnevnim prostorom, odprto galerijo in novimi materiali, slabih sto kvadratnih metrov velika hiša vzpostavlja sodoben prostor in omogoča kakovostno bivanje. Izbrani materiali so svetli, trpežni in se bodo lepo starali. Notranji stenski in stropni opaž je iz smrekovega lesa, rahlo beljen, da ne bi prehitro porumenel. Na zunanjosti pa je nekoliko temnejša, sivkasta lazura, ki se lepo povezuje z belino ometane fasade stare hiše.

    detajl.jpg
    Zunanjost deluje sodobna, celo nekoliko minimalistična.

    Arhitekti v materialnosti niso želeli posnemati zgodovinskih obdobij. Notranjost je kompleksna in sestavljena iz veliko različnih elementov, zato so se odločili za enotnejše svetlejše materiale, ki so prijetnejši za bivanje. Zunanjost pa deluje sodobna, celo nekoliko minimalistična, zahvaljujoč dodanim lesenim fasadnim elementom, talnim teraco ploščam ter beli kovinski ograji zunanjega stopnišča.

    zunanja-kuhinja.jpg
    Hiša se je po intervenciji a2o2 arhitektov prelevila v popolno sodobno bivališče za par. 

    Hiša MM izstopa po svojem konceptu, harmonični spojitvi starega in novega ter po pozornosti do detajla. Še vedno je preprosta podeželska hiša, ki pa se je po intervenciji a2o2 arhitektov prelevila v popolno sodobno bivališče za par. Z besedami komisije, ki je avtorjem podelila Zlati Svinčnik: „Ta hiša je tako popolna in dokončna, da ne prenese sprememb; ne v svoji zunanjosti, ne v notranjosti. Zasnovana je kot popolni svet s svojimi pravili, ki jih mora uporabnik sprejeti. Ko pa jih sprejme, ga hiša sprejme v svoj čutni objem.“

    Podatki o projektu:

    ime projekta: Hiša MM
    arhitektura, interjer, zunanja ureditev: Žiga Ravnikar, Eva Senekovič, Projektna skupina: a2o2 arhitekti;
    lokacija: Domžale
    leto načrtovanja: 2019
    leto izvedbe: 2020
    površine: 110 m2
    fotografija: Ana Skobe

    Izvajalci:

    Senčila: Tehrol Hiša senčil d.o.o.

    "Tehrol Hiša senčil d.o.o. je podjetje z bogato ponudbo senčil na enem mestu. Svetujejo, izdelujejo in vgrajujejo različne sisteme rolet, žaluzij, garažnih vrat, komarnikov, tend in pergol. 

    Zavedajo se, da je oblikovanje doma zelo osebna stvar, zato ponujajo širok izbor senčil z različnimi barvami in vzorci, kar našim strankam omogoča, da svoj dom prilagodijo svojemu posebnemu slogu in okusu. 

    Ponosni so, da so sodelovali pri projektu MM Hiše in poskrbeli za ugodno klimo v prostoru z notranjimi senčili Screen. Screen senčila so odlična rešitev senčenja, saj različne prosojnosti tkanine omogočajo nadzor svetlobe, hkrati pa zagotavljajo senco in zasebnost. Lastnika hiše MM sta se odločila za svetlo barvo tkanine senčila, kar bivalnemu prostoru doda eleganco in naredi prostor bolj svetel in odprt. Svetli odtenki so manj intenzivni in manj obremenjujoči za oko, kar ustvari mirno in sproščujoče vzdušje.

    Inspiracija vsakega senčila Tehrol so ravno te življenjske zgodbe in želje lastnikov, na katere so v podjetju ponosni. Vsako Tehrol senčilo je svojevrstna umetnina, oblikovana iz materialov vrhunske kakovosti, brez popuščanj in z največjo preciznostjo. Vztrajajo dokler ne vznikne rešitev in se implementira – tako pri delu arhitektov, tehnologov in mojstrov, vse do vašega doma. "

    Asset 2b2x.png

    Načrti:

    pritlicje.jpg
    Tloris pritličja
    medetaza .jpg
    Tloris medetaže
    prerez.jpg
    Prerez

     

    1407
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Arhitekti, arhitektura?

    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 698 izvajalcev za področje Arhitekti, arhitektura
    10
    1

    ML arhitektura, Maja Laurence - arhitektka


    10
    1

    Sokpro, projektiranje, gradbeništvo in svetovanje d. o. o.


    9.1
    0

    URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


    9.3
    0

    Bazaarhitektura d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane