Za področje

    Črno bela kuhinja, kopalnica, spalnica in še kaj | Marjeta Fendre

    Članek je koristil že 1105+ uporabnikom
    Prenapolnjenost sodobnega vsakdana se je pri projektu Črno beli dom arhitektke Marjete Fendre, ustanoviteljice arhitekturnega biroja Element+, manifestirala v naročnikovi želji po svetlem, preprostem in nepotrebnih dodatkov izčiščenem bivalnem prostoru.

    Po besedah arhitektke Marjete Fendre drzna kombinacija črne in bele barve z minimalnimi in premišljeno umeščenimi barvnimi poudarki sledi misli, da se kreativnost pogosto rodi v prostoru, ki ni prenapolnjen s stvarmi, ki jih v resnici sploh ne potrebujemo. Dom je lahko enostaven in lahko je tudi črno bel.

    Tloris pritličja
    Tloris pritličja

    Interier je sodoben in takšna je tudi tlorisna zasnova: dnevna soba, jedilnica in kuhinja v pritličju so povezani v enoten in pretočen prostor. Jedilnica je povezana z nadkrito teraso, ki v toplejših mesecih leta deluje kot dodaten prostor za druženje in večerjanje. V pritličju so še domači delovni kabinet, dnevno stranišče in utility. Na sredini sobe je prostorno troramno stopnišče, ki v vodi v zgornje nadstropje. 

    Projektna naloga je bila zasnova interierja novogradnje. Lastniki so si želeli bivati v domu brez nepotrebnega pohištva in predmetov, kjer se lahko – izolirani od distrakcij – osredotočijo nase in na svojo kreativnost.  
    Karbonske stopnice
    Pogled na karbonske stopnice iz zgornjega nadstropja. 

    Odprto stopnišče je poseben element hiše, saj so narejene iz sodobnega visokotehnološkega materiala karbona, ki zagotavlja visoko trdnost, a obenem majhno težo. Ta kombinacija je za konzolno vpete stopnice idealna. V nadstropju se nahajajo spalni prostori, kot so spalnica in otroške sobe ter velika kopalnica za vso družino. Spalnica je z izhodom na teraso dodatno povezana z okolico. Ker je zelo prostorna, je s predelno steno razdeljena na osrednji del s posteljo na eni strani predene stene in garderobno omaro na drugi strani. 

    Karbonske stopnice
    Karbonske stopnice.

     

    Tloris nadstropja
    Tloris nadstropja

    Interier je zasnovan točno tako, kot napoveduje ime: v črno beli barvi. V vsaki sobi se pojavi ena črna stenska površina. Odločitev za to je izhajala iz premisleka o tem, kako barve vplivajo na optično dojemanje prostora. Ker temnejše barve prostor optično zmanjšajo in je črna barva najtemnejša izmed vseh, je arhitektka v to barvo odela po eno stensko površino v vsaki sobi. 

    Arhitektka Marjeta Fendre iz arhitekturnega biroja Element+ je poskusila doseči efekt črno bele podobe doma, ne da bi interier zaradi tega deloval utesnjeno in optično pomanjšano. 
    Kuhinja z jedilnico
    Kuhinja z jedilnico.

    V osrednjem dnevnem prostoru – dnevni sobi z jedilnico in kuhinjo – se črna barva pojavi na frontah kuhinjskih omaric, v črni barvi pa so tudi barski stoli ob kuhinjskem otoku in stoli ob jedilni mizi. Barvni motiv se nato preko črnega karbonskega stopnišča prelije v temno sivo sedežno garnituro, barvna shema pa je zaključena s sivimi keramičnimi talnimi ploščicami. 

    Lesena jedilna miza
    Lesena jedilna miza v minimalističnemu interierju.
    Dnevna soba
    Dnevna soba v kombinaciji sivih talnih ploščic, temno sive sedežne garniture in črnih karbonskih stopnic. 

    Za toplino in domač ambient v sicer monokromnem prostoru poskrbita kamin v kotu dnevne sobe in lesena jedilna miza, nad katero se spušča oblikovno razgibana, prepletena viseča luč. S stropa visi tudi viseči naslanjač, umeščen na sredino stopniščne luknje. S svojo prozorno lupino in belimi blazinami sledi videzu viseče luči nad jedilno mizo, obenem pa izkorišča prostor, ki bi sicer ostal neuporabljen. 

    Ognjišče
    Domače ognjišče poskrbi za toplino in domač ambient.
    Viseči stol
    Viseči stol med stopnicami izkoristi neizrabljen prostor. 

    V zgornjem nadstropju, kjer so spalnica in otroški sobi, je črna barva prisotna na eni izmed sten vsake sobe. Globoka črnina, ki kar potegne vase, je ponovno kombinirana s svetlo sivimi keramičnimi talnimi ploščicami. Tukaj se pojavi tudi posebno 6-kotno pohištvo, ki je bilo mizarsko izdelano po meri.

    Črna stena v vsaki sobi
    V vsaki sobi je črna le ena stena - dovolj za dosego želenega učinka, obenem pa ne vpliva na optično zaznavanje prostora.
    Satovje
    Posebno 6-kotno pohištvo v otroških soba z nišo za branje.

    Družina 6-kotnega pohištva obsega garderobno omaro z nišo za sedenje, ki je obložena z blazinami, in 6-kotne knjižne police. Modularno satovje omogoča poljubno zlaganje knjižnih polic v večje enote. Knjižne police je mogoče dodajati, če se v prihodnosti pojavi potreba po večjem prostoru za shranjevanje. 

    6- kotno satovje je v eni otroški sobi modre, v drugi otroški sobi pa rumene barve. Na črnem ozadju obe barvi še posebej izstopita. 

    Projekt je bil zasnovan v tesnem dialogu z naročniki. Naročniki so bili v projektiranje in snovanje novega doma vključeni že od samega začetka, med procesom pa so se z arhitektko Marjeto Fendre redno dobivali na sestankih in skupaj preizpraševali številne možnosti. Rezultat je zato individualiziran dom, ki je dobesedno ukrojen po meri naročnika, kjer se družina počuti resnično domače. 

    Knjižne police v obliki satovja
    Modularne knjižne police v obliki satovja.
    Satovje
    V drugi sobi je 6-kotno pohištvo v modri barvi.

    Podatki o projektu

    Ime: Črno beli dom
    Interier: Marjeta Fendre, univ. dipl. inž. arh.; Element+ 
    Investitor: zasebni
    Leto načrtovanja: 2018
    Leto izgradnje: 2019 - 2020
    Neto površina: 160 m2
    Fotograf: Matevž Paternoster

     

    Izvajalci:

    Keramika - PALISKA d.o.o.

    "V družinsko vodenem podjetju Paliska d.o.o. že od leta 1995 zadovoljnim kupcem ponujajo kopalniško opremo in ploščice, ki so v koraku s časom in sodobnimi smernicami. Izdelki, ki jih ponujajo so visoko kakovostni in vrhunsko oblikovani."

    Kopija izdelka Paliska.png

     

     

    Svetila: SVETLARNA d.o.o.

    " Svetlarna d.o.o. je podjetje, ki se ukvarja s projektiranjem razsvetljave, oblikovanjem svetlobe in inženiringom dobave opreme za razsvetljavo. Načrtovanje umetne svetlobe postaja nepogrešljivi del arhitekture. Poleg samega oblikovanja je načrtovanje umetne svetlobe vse bolj pomembno tudi v smislu ekonomske upravičenosti investicije in stroškov vzdrževanja. Pri pripravi zasnove ustrezne osvetlitve prostora stremijo k temu, da predlagane rešitve izkazujejo uporabnost in ravnotežje med človekom, naravo in prostorom: "Ne smemo pozabiti, da se je človek razvijal skozi svetlobo. Naša življenja so odvisna od svetlobe, saj je sonce naš glavni vir preživetja. Ker smo vedno več v zaprtih prostorih, naravno svetlobo nadomeščamo z umetno. Pospešen razvoj tehnologije posega tudi v način razumevanja vpliva umetne svetlobe na človeka tako iz vizualnih kot nevizualnih učinkov. Optimalna uporaba umetnih virov svetlobe prihaja skozi razumevanje delovanja človeškega telesa, tehnologije in uporabe prostora."

    svetlarna (1).png

     

     

     

     

     

    1105
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane