Za področje

  Ročni apneni omet, cena

  Članek je koristil že 19698+ uporabnikom
  Apno se uporablja pri izdelavi malt, kot vezivo. Na osnovi apna se naredi apneni omet, ki je ekološki, trpežen in predvsem pa dobro uravnava vlago.
  Strokovni članek 19698
  Fini apneni omet, vir: www.gnezdo.si
  Imamo kar 558 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Apno

  Apno je osnova apnenega ometa, to pa je lahko žgano ali gašeno. Žgano apno nastane pri žganju apnenca v peči na visoki temperaturi do 900 °C. Kemijsko je apno kalcijev oksid, bela kristalna snov. Apno nastane pri žganju apnenca z nepovratno kemično reakcijo, ki nastane zaradi visoke temperature. Poznamo pa tudi gašeno apno, ki je kemijsko kalcijev hidroksid.

  Gašeno apno nastane z gašenjem žganega apna z vodo. Pri delu z gašenim apnom moramo biti zelo pozorni, saj je lahko prevelika količina kalcijevega hidroksida škodljiva. Gašeno apno se uporablja v različne namene, med drugim tudi za apnene omete.

  2. Apneni omet in njegove lastnosti

  Apnene omete lahko uporabimo tako znotraj objekta, kot tudi zunaj, za fasado.  Znotraj objekta se apneni omet lahko uporabi za vse notranje zidove, pa tudi za stropove. Splošno je apneni omet primeren za vse vrste podlag, nanaša se ga lahko na opečne zidake, beton, apnene peščence, konstrukcijo iz gline, itd. Posebej je primeren kot obloga visoko poroznih zidov, npr. plinobetonskih zidov.

  Omete na podlago nanašamo eno ali večslojno, nanašajo se lahko ročno ali strojno.  Na fasado se apneni omet ponavadi nanaša v dveh slojih, najprej sloj grobega ometa, potem pa še sloj finega ometa. Ena izmed pozitivnih lastnosti apnenega ometa je, da so dobro paro propustni in imajo zelo dobro sposobnost vpijanja ter uravnavanja vlage. Tako delujejo kot neke vrste regulatorji vlage.

  Apneni omet je tako toplotno izolativen, kot tudi vodo odporen material. Apneni ometi so povsem ekološki, okolju prijazni in ne vplivanjo negativno na naše zdravje. Pogosto se uporabljajo tudi za sanacije starih objektov, še posebej kadar je pri teh povišana raven vlage.

  3. Sestava apnenega ometa

  Glavna materiala apnenega ometa sta pesek in apno. Glede na to, kakšen učinek ometa želimo je potrebno izbrati ustrazno barvo in granulacijo peska. Pesek ne sme biti umazan ali vsebovati sledi gline ali drugih materialov. Kot apno se ponavadi uporabi gašeno apno, ki mora biti čisto in brez večjih grudic.

  Razmerje apna in peska mora biti med 1:1 do 1:4, pri tem je v zmesi vedno več peska. Pomembno je v kakšnem zaporedju se dodajo sestavine zmesi, najprej je potrebno zmešati gašeno apno z vodo, tako dobimo apneno mleko, kateremu dodamo še pesek. Stalen dovod svežega zraka in visoka temperatura še pospešujeta vezanje malte.

  4. Apneni omet - cena

  Cena apnenega ometa se giblje okrog 8-10 EUR/m2. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 19698
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 558 izvajalcev za področje Ometi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Imamo kar 558 izvajalcev za področje Ometi:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 558 izvajalcev za področje Ometi
  10
  24

  Miroslav Bojić s.p.

  Ljubljana
  9.5
  3

  Gradbene storitve, DRAGAN ĆUMUROVIĆ s.p.

  Rakek
  8.9
  0

  Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.

  Vrhnika
  8.4
  2

  GRADNJE CIMI d.o.o.

  Izola
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE OMETI?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane