Za področje

  Gašeno/žgano apno in ročni apneni omet, cena

  Članek je koristil že 24084+ uporabnikom
  Apno se uporablja pri izdelavi malt kot vezivo. Poznamo žgano apno in gašeno apno, ki se med seboj ločita po kemijski sestavi in postopku pridobivanja. Na osnovi apna se naredi apneni omet, ki je ekološki, trpežen, predvsem pa dobro uravnava vlago in preprečuje nastanek zidne plesni. Čeprav je gašeno apno stoletja star gradbeni material, zaradi naštetih lastnosti postaja ponovno popularen.
  Strokovni članek 24084
  apneni ometi
  Imamo kar 609 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Kaj je gašeno apno?

  1.1 Žgano apno

  Apno je osnova apnenega ometa, to pa je lahko žgano ali gašeno. Žgano apno nastane pri žganju apnenca v peči na visoki temperaturi do 900 °C. Po svoji kemijski strukturi je apno kalcijev oksid, bela kristalna snov. Pri žganju apnenca nastane nepovratna kemična reakcija, ki nastane zaradi visoke temperature. Poznamo pa tudi gašeno apno, ki je kemijsko gledano kalcijev hidroksid.

  1.2 Kako nastane gašeno apno?

  Gašeno apno nastane z gašenjem žganega apna z vodo. Pri delu z gašenim apnom moramo biti zelo pozorni, saj je lahko prevelika količina kalcijevega hidroksida škodljiva. Gašeno apno se uporablja v različne namene, med drugim tudi za apnene omete.

  2. Zakaj izbrati gašeno apno?

  2.1 Apno ima dolgo zgodovino

  Gašeno apno je stoletja staro gradivo z dolgo tradicijo uporabe, ki postaja vse bolj aktualno tudi v današnjem času. Temu je tako zaradi zaradi ekološkega načina pridobivanja in okolju prijaznega življenjskega cikla apna in velike dostopnosti v Sloveniji. Po končani uporabi je apno mogoče enostavno odstraniti iz objekta, za razliko od številnih drugih gradbenih materialov pa okolje kot odpadek obremenjuje v veliko manjši meri.

  2.2 Apno za visoko bivalno ugodje

  Apno ima velike pozitivne učinke na bivalno ugodje v našem domu. Gre za material, ki je naravno obstojen v vodi, antistatičen, difuzijsko zelo odprto in brez škodljivih emisij. Gašeno apno se v domovih najpogosteje uporablja v obliki apnenih ometov, katerih vrste in ceno si bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju.

  Gašeno apno
  Gašeno apno je vodoodporno in ima antiseptične učinke. 

  3. Apneni omet in njegove lastnosti

  3.1 Apneni ometi imajo antiseptičen učinek

  V nasprotju z ilovnatimi ometi so apneni zelo bazični, zaradi česar imajo ugodne antiseptične učinke. V praksi to pomeni, da preprečujejo nastanek zidne plesni in so alergikom prijazni. Apneni ometi so zato odlična izbira, če želimo sanirati stare kamnite zgradbe z visoko vlažnostjo, kjer obstaja velika verjetno nastanka plesni.

  3.2 Apneni ometi so vsestransko uporabni

  Apnene omete lahko uporabimo tako znotraj objekta kot tudi zunaj, za fasado. Znotraj objekta se apneni omet lahko uporabi za vse notranje zidove, pa tudi za strope. Splošno je apneni omet primeren za vse vrste podlag, nanaša se lahko na opečne zidake, beton, apnene peščence, konstrukcijo iz gline itd. Posebej je primeren kot obloga visoko poroznih zidov, npr. plinobetonskih zidov.

  Apneni ometi ponujajo veliko različnih barvnih nians, ki jih dosežemo z zemeljskimi ali mineralnimi barvnimi pigmenti.

  4. Kako se nanašajo apneni ometi?

  Omete na podlago nanašamo eno ali večslojno, nanašajo se lahko ročno ali strojno. Na fasado se apneni omet po navadi nanaša v dveh slojih, najprej sloj grobega ometa, potem pa še sloj finega ometa. Ena izmed pozitivnih lastnosti apnenega ometa je, da so dobro paro propustni in imajo zelo dobro sposobnost vpijanja ter uravnavanja vlage. Tako delujejo kot neke vrste regulatorji vlage.

  5. Apneni ometi - tehnične lastnosti

  Apneni omet je toplotno izolativen in vodoodporen material. Apneni ometi so povsem ekološki, okolju prijazni in ne vplivanjo negativno na naše zdravje. Pogosto se uporabljajo tudi za sanacije starih objektov, še posebej kadar je pri teh povišana raven vlage.

  6. Sestava apnenega ometa

  Glavna materiala apnenega ometa sta pesek in apno. Glede na to, kakšen učinek ometa želimo, je treba izbrati ustrezno barvo in granulacijo peska. Pesek ne sme biti umazan ali vsebovati sledi gline ali drugih materialov. Kot apno se po navadi uporabi gašeno apno, ki mora biti čisto in brez večjih grudic.

  Razmerje gašeno apno:pesek mora biti med 1:1 do 1:4, pri čemer mora biti v zmesi vedno več peska. Pomembno je v kakšnem zaporedju se dodajo sestavine zmesi, najprej je treba zmešati gašeno apno z vodo, tako dobimo apneno mleko, ki mu dodamo še pesek. Stalen dovod svežega zraka in visoka temperatura še pospešujeta vezanje malte.

  7. Apneni omet - cena

  Cena apnenega ometa se giblje okrog 10 EUR/m2. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen.

   

   

   

   

   

  Strokovni članek 24084
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

  Imamo kar 609 izvajalcev za področje Ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 609 izvajalcev za področje Ometi
  9.8
  1

  Zidarstvo Miran Jurkovič s.p.


  8.8
  0

  SPEKTER d.o.o. Idrija


  10
  1

  Gradnje EAL, Leonit Saramati s.p.


  10
  9

  GP Vezaj, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane