Za področje

    Digitaliziramo gradbeništvo: Mojmojster z vami že 10 let

    Članek je koristil že 1120+ uporabnikom
    Moje ime je Martin Pelcl in sem soustanovitelj platforme Mojmojster. Pred kratkim sem roko stisnil g. Mateju, izkušenemu keramičarju. Ugotovila sva, da sem mu pred skoraj desetletjem brezplačno narisal logotip in ustvaril njegov profil na mojmojster.net. Kot mladi prišleki na gradbenem trgu smo se še borili z nezaupanjem in popolno neprepoznavnostjo, danes pa smo največje spletno mesto in gradbena skupnost v regiji. Z vami bi rad delil to zanimivo zgodbo od prvih obotavljivih korakov do maratonskega uspeha.
    1120
    10 years header

    Naivna vizija

    Soustanovitelja platforme Mojmojster, Martin Pelcl in Gregor Černelč, sva arhitekta. Rani začetki v lastnem biroju so naju hitro pripeljali do spoznanja, da je preverjenega izvajalca težko najti. Svet je deloval na podlagi priporočil. Če si potreboval kakovostno gradbeno podjetje, je bilo treba zavrteti kar nekaj številk in opraviti precej pogovorov. Trudu navkljub si vse prevečkrat prejel le odgovor: »Žal letos nimamo časa za vaš projekt«.

    Odločila sva se rešiti problem, ki pesti praktično vse, ki razmišljajo o gradnji in prenovi. Ideja je v osnovi preprosta: povezati povpraševanje in ponudbo. V teoriji ni zvenelo prav nič kompleksno. Opremljena z naivno podjetniško vnemo sva začela pisati zgodbo Mojmojster. Nikakor si nisva mislila, da se bo študentski popoldanski projekt prelevil v desetletno podjetniško zgodbo.

    Prvi koraki

    Ideje o povezovanju slovenskih izvajalcev in graditeljev so imeli že mnogi. Vendar konkurenti, ki so izvajalcem zgolj zaračunali naročnine, nikoli zares niso udejanjili obljubljenega. Z Gregorjem pa sva imela v mislih nekaj drugega. Želela sva ustvariti pravo skupnost, kjer bi se izvajalci, graditelji, proizvajalci in distributerji povezovali za učinkovitejše poslovanje. Začrtala sva razvojni načrt.

    1 starts 1.jpg
    Štirje entuzijasti, ki smo začeli orati ledino gradbeništva iz prve (pre)majhne pisarne v podjetniškem inkubatorju.

    Najina prva rešitev je zaradi slabih izkušenj iz preteklosti pri izvajalcih naletela na velik odpor. Uvodno leto sva lahko naše prve naročnike naštela na prste. Razni svetovalci in strokovnjaki so nama neprestano govorili, naj raje odnehava, saj v Sloveniji z mojstri ni mogoče ničesar narediti.

    2 small team 1.jpg
    Dolge delovne dneve smo večkrat podaljšali v sproščena druženja, včasih kar v pisarni.

    Spomnim se čisto prvega povpraševanja, ki ga je obiskovalec strani objavil za odmašitev kanalizacije. Poln upanja sem poklical stranko in razočarano ugotovil, da je bilo povpraševanje šala. Namesto domnevnega graditelja se je pošalila lokalna picerija. Vendar smo trmasto vztrajali naprej; izobraževali izvajalce, jih brezplačno včlanjevali za preizkus platforme in postopno dograjevali produkt v smeri, ki smo si jo začrtali.

    3 new offices 1.jpg
    Kmalu smo iz prijateljskega kroga prerastli v mednarodno ekipo in zaradi povečanih potreb po prostoru kar trikrat menjali poslovne prostore. 

    Prvo mesto za vse, ki se lotevajo gradnje

    Za svoj dom, svojo nepremičnino, porabimo od 20 do 30 % vseh življenjskih prihodkov. Dom je osnovna celica, ki nam zagotavlja eksistencialno varnost in občutek pripadnosti. Ni nam vseeno, kakšen je. To smo spoznali predvsem med pandemijo covid-19, ki nas je zaprla med štiri stene. Zato je vsak poseg v domače prostore, kot tudi vsak nov gradbeni projekt, velik korak v neznano.

    Pred gradnjo se nam odprejo številna vprašanja. Je boljša montažna ali zidana hiša? Izbrati cenene ali kvalitetne materiale? Bomo asfaltirali ali tlakovali? Ne vemo, koliko časa bo trajala gradnja in še pomembneje, kakšni bodo stroški. Mojstri znajo narediti vse, vsak proizvajalec pa zagovarja svoje rešitve. Ko si končno odgovorimo na vsa vprašanja, pa ostane še ključni izziv, kdo je zaupanja vreden izvajalec za naš projekt?

    Vsi ti izzivi so pestili naše uporabnike, zato smo začeli pisati o gradnji. Po načelu zrno na zrno pogača, članek na članek … največji medij za gradnjo v regiji, ki tisočim bralcem dnevno pomaga do boljših odločitev.

    Prav tako smo zbrali cene za vse najpomembnejše storitve v gradbeništvu in tako ustvarili prvi javni kalkulator gradbenih cen na tržišču, ki ga uporabljajo zasebniki, podjetja, banke in državne institucije.

    Že od samega začetka pa najresneje gradimo temelj platforme Mojmojster: iskanje dobrih mojstrov. Izvajamo več nivojev preverjanja: od osebnih intervjujev do analize poslovnih rezultatov. Še pomembneje pa je, da redno zbiramo ocene uporabnikov za opravljeno delo in izključujemo tiste izvajalce, ki svojih storitev ne izvajajo korektno. Ta mukotrpno zgrajena in vzdrževana transparentnost pa je bogato poplačana, saj nam mesečno zaupa že na tisoče investitorjev. 

    Že desetletje partner vsem izvajalcem

    Čeprav smo na začetku naleteli na veliko nezaupanja, so podjetja iz gradbene industrije spoznala, da mislimo resno. Veliko bolj kot kratkoročni zaslužek smo želeli ustvarjati trajna partnerstva. Le s posluhom za potrebe naročnikov smo postopoma utrdili dolgoročne odnose. Danes je malo podjetij, ki ne poznajo naših rešitev. Še naprej bomo razvijali storitve z dodano vrednostjo za gradbenike, obrtnike in projektante ter širili našo gradbeno družino.

    9 tools for contractors.jpg
    Od samega začetka bi našim partnerjem radi olajšali organizacijo projektov. Eden izmed uspešnih projektov je tudi orodje za pripravo ponudb.

    V času velikega povpraševanja na gradbenem trgu je marsikdo dobil varljiv občutek, da gradbeni izvajalci kujejo enormne dobičke in nerazumno zaračunavajo urne postavke. V resnici je njihovo delo težaško. Na terenu so od jutra do večera, mnogi prepuščeni nemilosti vremenskim razmeram. Izvajalci morajo krmariti med poplavo povpraševanj. Njihovi že dogovorjeni projekti pa se zaradi višje sile ali napak na gradbiščih nenehno prestavljajo ali zamikajo. V času gospodarskih kriz so na največjem udaru prav oni. Zato še naprej razvijamo orodja, ki bodo lajšala širjenje posla, organizacijo projektov in delo s strankami.

    8 the app.jpg
    Za še lažjo interakcijo izvajalcev z nami smo razvili mobilno aplikacijo, ki jo uporablja več tisoč podjetij.

    Od Slovenije do globalnega podjetja

    Leta 2013 smo začeli v Sloveniji. Vendar je slovenski gradbeni sektor kmalu postal premajhen. Po slovenskem uspehu smo se preskusili na Hrvaškem in še isto leto vstopili tudi na avstrijski trg.

    Ugotovili smo, da je problem iskanja izvajalcev pravzaprav enak po celem svetu. Mojmojster je postal Daibau.

    Tako je sprva majhen lokalni projekt dobil regionalne, kasneje pa kar globalne razsežnosti. V zgodnjih podjetniških fazah nas je z investicijo podprl prepoznavni sklad SCV Ventures. Del lastniške strukture pa sta postali tudi dve globalni podjetji: priznani nemški proizvajalec ogrevalne tehnike Viessman in globalni kemijski velikan Henkel. Z njimi in mnogimi drugimi znamkami skupaj udejanjamo vizijo integrirane gradbene skupnosti.

    4 first investment.jpg
    Hitro širitev so podprli sklad tveganega kapitala SCV ventures, Henkel in Viessmann.

    Trenutno se razprostiramo od Švice, Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Srbije do Madžarske, Slovaške, Romunije in Bolgarije. V našem portfelju je tudi Poljska in od 2023 tudi Nemčija.. Pred kratkim pa smo uspešno zagnali še dva eksperimentalna projekta v Vietnamu, najzanimivejšem azijskem trgu, in Nigeriji, največjem gospodarstvu Afrike.

    7 where we are.jpg
    Trenutno smo prisotni v 13 evropskih državah, Vietnamu in Nigeriji.

    Zelo ponosni smo tudi na našo predano mednarodno ekipo, ki šteje že več kot 80 ljudi, 14 narodnosti in je vseh ozadij – gradbeništva, arhitekture, prodaje, marketinga in novinarstva. Sodelujemo že s 150.000 gradbenimi izvajalci. Mesečno pa nas obišče več kot milijon uporabnikov, ki letno ustvarijo za milijardo evrov povpraševanj. Daibau je na dobri poti, da postane ena izmed največjih gradbenih platform na svetu.

    V DACH regiji smo prisotni v Švici in Avstriji pod domenami: www.daibau.ch, www.daibau.at, nedavno pa smo uspešno zagnali še nemško: www.daibau.de. V Sloveniji smo prepoznavni pod www.mojmojster.net, na Hrvaškem pa kot www.emajstor.hr. Naša zelo obiskana platforma se nahaja tudi v Srbiji kot www.daibau.rs, Romunska in Slovaška naslova pa sta www.daibau.ro in www.daibau.sk. Največja spletna stran za gradnjo smo postali tudi na Madžarskem www.daibau.hu in v Bolgariji www.daibau.bg. Zelo hitro rastemo tudi na Poljskem www.daibau.pl in Češkem, www.daibau.cz. Naš nedavni podvig v širitvi pa dobro teče tudi izven EU, v Nigeriji pod www.daibau.ng in v Vietnamu www.daibau.vn

    6 new big team.jpg
    Ponosni smo na svojo ekipo, kjer vsak prispeva pomemben del zgodbe Daibau. S našo predanostjo in motivacijo bomo v prihodnosti naredili še več za transparentnejše gradbeništvo.

    Daibau 2030

    Gradbeništvo je najmanj digitalizirana industrija na svetu. Dobički so na dnu, rast dodane vrednosti pa je nizka kakor v poljedelstvu. Kljub temu skupaj z nepremičninami predstavlja kar 25 % celotne globalne bruto proizvodnje. Gre torej za ogromno industrijo z velikimi izzivi. In za izzivi se skriva ogromen potencial, ki lahko odklene trilijone evrov vrednosti v naslednjem desetletju.

    Daibau 10 years growth chart
    Trenutno je na Daibau registriranih preko 150.000 podjetij. Populacija trgov, kjer smo aktivni, pa presega 450 miljonov prebivalcev.

     

    Mnoga velika gradbena podjetja, investicijski skladi, upravljavci nepremičnin in razvijalci nepremičninskih projektov so se že vkrcali na vlak digitalizacije. Povsem drugače pa je z malimi mojstri in zasebniki, ki bi si radi uredili dom. Skoraj 50 % vsega bruto prihodka v gradbeništvu se ustvari prav tam, vendar je rešitev za boljšo produktivnost in organizacijo gradnje zelo malo.

    Daibau bo še naprej reševal prav to problematiko. Še naprej bomo resen partner mojstrom, stična točka za vse graditelje in pomemben sogovornik distributerjem in proizvajalcem gradbene industrije.

     

    Hvala, da nam zaupate že 10 let.

    Martin, Gregor in Daibau ekipa

    1120
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Drugo
    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane