Za področje

    Lesene plošče: masivne lepljene plošče

    Članek je koristil že 10648+ uporabnikom
    Križno lepljene plošče so visokotehnološke plošče iz lepljenega lesa z izboljšanimi mehanskimi nosilnost. Takšne lesene plošče imajo izjemne konstrukcijske lastnosti. Križno lepljen les sestavljajo križno zložene lamele, ki so pod visokim pritiskom zlepljene v večji kompaktni panelni element.
    Strokovni članek 10648
    Objekt iz križno lepljenih panelov, vir: infolink.com.au
    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les:

    1. Križno lepljene lesene plošče

    1.1 Kaj so križno lepljene plošče?

    Za križno lepljene plošče ste zagotovo že slišali - imenujemo jih tudi KLH ali CLT plošče. Prva kratica izhaja iz nemščine, druga pa iz angleščine. Gre za masivne montažne lesene stene, ki omogočajo gradnjo masivnih lesenih sten. Lesene plošče so narejene iz križno zloženih lesenih lamel (od tod ime križno lepljene plošče) in so na voljo v različnih dimenzijah ter imajo liho število spojev. Križno lepljene lesene plošče so lahko narejene iz različnih vrst lesa, najbolj pogosto pa se uporablja les smreke oziroma iglavcev. Les panelov je zlepljen z zelo obstojnimi lepili, ki zagotavljajo dimenzijsko stabilnost in preprečujejo zvijanje lesa.

    1.2 Križno lepljene plošče imajo boljše lastnosti

    Verjetno se sprašujete, kakšne prednosti imajo križno lepljene lesene plošče pred navadnimi lepljenimi ploščami. Leseni paneli iz križno lepljenega lesa so sodobno kompozitno gradivo, ki ponuja kar nekaj mehanskih in gradbenih prednosti. V primerjavi z elementi iz masivnega in enosmernega lepljenega lesa imajo križno lepljene plošče boljše deformacijske lastnosti v obeh smereh. To zagotavlja večjo trdnost in obstojnost objekta, ki lahko prenaša večjo obtežbo in se lahko zato uporablja za gradnjo zahtevnejših in večjih objektov.

    2. Za kaj uporabljamo lepljene plošče?

    Iz lesenih panelov lahko zgradimo celotne lesene montažne objekte ali pa jih uporabimo posamezno kot nosilno konstrukcijo stropov, strehe ali sten objekta. Križno lepljene plošče se običajno izdelajo glede na zahtevo naročnika in se zato razlikujejo od klasičnih montažnih lesenih plošč.

    3. Katere prednosti imajo lesene plošče?

    3.1 Lepljene lesene plošče omogočajo raznolike arhitekturne rešitve

    Lepljene lesene plošče omogočajo svobodno načrtovanje in oblikovanje objekta, prav tako pa je preprosta izvedba detajlov. Z uporabo lesenih panelov lahko oblikujemo zelo zahtevne konstrukcijske in arhitekturne zasnove, ki z uporabo klasičnih lesenih konstrukcijskih elementov niso rešljive.

    3.2 Lesene plošče omogočajo hitro montažo

    Lepljene lesene plošče imajo številne prednosti, ena izmed bistvenih pa je tudi kratek čas izgradnje objekta. Elementi so predhodno sestavljeni v delavnici oziroma tovarni ter tako pripravljeni za takojšnjo vgradnjo. Enostavno se izvedejo tudi morebitni popravki na gradbišču ali naknadno vgrajevanje okenskih odprtin.

    Celotna montaža načeloma poteka nekaj dni in je končana v roku enega tedna.

    4. Ali so lepljene plošče stabilne?

    Križno lepljeni paneli omogočajo tudi veliko trdnost in visoko stabilnost, imajo pa tudi zelo dobre splošne mehanske lastnosti. S križno lepljenjem lesenih lamel dosežemo, da imajo leseni elementi enakomerne mehanske lastnosti in se pri obremenitvi obnašajo bolj homogeno. Objekt, grajen iz križno lepljenih panelov, se zelo dobro obnaša v primeru potresa in požara.

    5. Toplotna in zvočna izolativnost lepljenih plošč

    Les je naravni material z izjemnimi lastnostmi toplotne in zvočne izolacije, saj zmanjšuje toplotno prehodnost hiše in tako poskrbi za energetsko učinkovitost objekta. Leseni paneli imajo tudi dobro zvočno in toplotno izlolativnost, zato objekt nima nepotrebnih toplotnih izgub. Omogočajo pa tudi difuzno odprtost.

    6. Lesene lepljene plošče: cenik

    Masivne križno lepljene plošče imajo zavidljive mehanske lastnosti in lahko sodobno leseno gradnjo dvignejo na povsem novi nivo. Zaradi tega pa so zelo drage - za 1 m3 križno lepljenih plošč boste odšteli približno 350 - 450 eur.

    Križno lepljena konstrukcija, vir: www.klhuk.com
    Križno lepljena konstrukcija, vir: www.klhuk.com


    Objekt iz križno lepljenih panelov, vir: archdaily.net
    Objekt iz križno lepljenih panelov, vir: archdaily.net


    Strokovni članek 10648
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lepljen les?

    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 114 izvajalcev za področje Lepljen les
    9.2
    0

    GT GORSKO D.O.O.


    9.4
    0

    ENLES d.o.o.


    10
    1

    ARHIART - arhitekturno projektiranje in svetovanje, Mitja Štefanič s.p.


    8.7
    0

    GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane