Za področje

  Rušenje hiše, cena za rušitev objekta

  Članek je koristil že 29023+ uporabnikom
  Obstoječ objekt lahko obnovimo, kadar je ta v še primernem stanju. Kadar je predvsem konstrukcija obstoječega objekta dotrajana in se tega ne da prenoviti, moramo obstoječ objekt rušiti. Rušitev objekta je postopek, s katerim se objekt odstrani, oziroma poruši in se tako vzpostavi stanje pred gradnjo objekta.
  Strokovni članek 29023
  rušitev objekta
  Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

  1. Dokumentacija za rušenje objekta - gradbeno dovoljenje za rušitev

  1.1 Gradbeno dovoljenje za rušitev v teh primerih ni več potrebno

  Do zdaj je veljalo, da, če želimo porušiti manj zahteven objekt, kot je družinska hiša, gradbenega dovoljenja ne potrebujemo. Novi gradbeni zakon (GZ-1), sprejet konec leta 2021, v uporabi pa od 1. junija 2022 pa to delno spreminja. Brez gradbenega dovoljenja lahko porušimo le objekt, ki se ne dotika sosednje nepremičnine in od nje ni oddaljen več kot en meter. 

  1.2 Gradbeno dovoljenje za rušitev je v teh primerih obvezno 

  Če želimo rušiti manj zahteven objekt, ki se dotika oziroma je od sosednje stavbe oddaljen manj kot en meter, pa moramo za to pridobiti gradbeno dovoljenje. V ta namen je za treba zato izdelati projektno dokumentacijo za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja.

  Obseg obvezne dokumentacije je zapisan v 13. členu Pravilnika o dokumentaciji in obrazcih pri graditvi objektov, ki pa je trenutno še v fazi sprejema. Do takrat se uporablja pravilnik iz leta 2018. Predpisano projektno dokumentacijo za odstranitev objekta in pridobitev gradbenega dovoljenja lahko pripravi le projektant, ki izpolnjuje zahteve gradbenega zakona. 

  1.3 Dokumentacija za rušenje objekta - prijava začetka del

  Tudi, če hišo lahko odstranimo brez pridobitve gradbenega dovoljenja mora projektant pripraviti projektno dokumentacijo za izvedbo odstranitve (PZO). Vse potrebne dokumente je treba oddati pristojni upravni enoti, ko prijavljamo začetek del. Natančneje je to opredeljeno v 23. členu pravilnika, ki je v procesu sprejemanja. Začetek del je obvezno treba prijaviti  tudi, če za rušenje hiše ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Prijavo začetka del je treba urediti osem dni predno se rušitvena dela začnejo. 

  1.4 Projektna dokumentacija za odstranitev zahtevnega ali manj zahtevnega objekta

  Projektno dokumentacijo za odstranitev zahtevnega ali manj zahtevnega objekta je treba izdelati, če želimo odstraniti celoten objekt.  V njej je treba navesti poleg osnovnih podatkov tudi podatke o udeleženih strokovnjakih pri projektiranju ter ji dodati izjavi projektanta in vodje projektiranja.

  V svojih izjavah morata projektant in vodja projektiranja potrditi skladnost PZO z gradbenimi in drugimi predpisi, da je omogočena kakovostna in racionalna izvedba odstranitve, da so zbrane tehnične rešitve v skladu zakonom, ki ureja graditev in ostalimi predpisi, smernicami in pravili stroke ter da so projektno dokumentacijo izdelali ustrezni pooblaščeni arhitekti, pooblaščeni inženirji ter drugi strokovnjaki, katerih strokovne rešitve so potrebne glede na predvidene vplive in druge značilnosti odstranitve objekta.  

  1.5 Tehnično poročilo

  Dokumentaciji za rušenje objekta je treba priložiti tudi tehnično poročilo v katerem so opisani objekt, konstrukcijski elementi in materiali, način odstranitve in časovni okvir. Navesti je treba tudi ukrepe za zaščito ljudi in sosednjih nepremičnin ter varovanja okolja v času odstranitve, način in lokacijo za deponiranje gradbenih odpadkov in fotografije objekta. Izdelati je treba tudi lokacijske in tehnične prikaze stavbe, ki jo nameravamo porušiti.  

  1.6 Dokumentacija za rušenje objekta - cena

  Cene izdelave PZO se gibljejo od 1500 EUR navzgor, odvisno od zahtevnosti projekta.  

  2. Rušenje stare hiše in gradnja nove na njenem mestu

  2.1 Rušitvena dela - postopek

  Rušitev objekta praviloma poteka v obratnem vrstnem redu kot gradnja. Preden začnemo z rušenjem objekta, moramo odklopiti vse inštalacije, če so te na objektu prisotne, se pravi, odklopiti je potrebno elektriko, vodo, kanalizacijo, plin in razne telekomunikacijske napeljave. Prav tako je potrebno določiti mesto, kamor se bo material odlagal.

  rušenje.jpg
  Rušitev objekta praviloma poteka v obratnem vrstnem redu kot gradnja

  Ko odstranimo inštalacije in vso notranjo opremo, nadaljujemo z odstranjevanjem stavbnega pohištva, se pravi vseh oken in vrat. Za stavbnim pohištvom je ponavadi na vrsti kritina in celotno ostrešje. Pri rušenju ostrešja moramo paziti, da ne podremo predčasno tudi nosilnih sten. Za ostrešnjem začnemo z odstranjevanjem predelnih sten, nato pa je na vrsti odstranjevanje pohodnih elementov medetaže. Končno odstranimo še nosilno konstrukcijo, najprej podremo nosilno medetažno konstrukcijo, na koncu pa se lotimo tudi rušenja elementov nosilne konstrukcije, sten in stebrov.

  2.2 Nadomestna gradnja ne obstaja več

  Po trenutno veljavni zakonodaji na mestu porušenega objekta lahko zgradite le novogradnjo ali rekonstrukcijo porušenega objekta. Nadomestna gradnja je dovoljena samo pri eni izjemi - le pri objektih, ki so bili poškodovani ali uničeni v naravni ali drugi nesreči, vzpostavi pa se prejšnje stanje. Lega novega objekta mora biti enaka staremu, prav tako gabariti, oblika, namembnost in zunanjost objekta. Gradbeno dovoljenje za to ni potrebno.

  3. Rušenje hiše - cena

  3.1 Manjše rušenje

  Kadar želite porušiti samo vrtno uto, kabino ali posamezne zidove, gre za manjše rušenje. Koliko bo to stalo je odvisno od dostopnosti terena, konstrukcije objekta ali zidov, in podobno. V ceno je lahko vključen tudi odvoz odpadnega materiala na deponijo, vendar se je treba o tem dogovoriti s ponudnikom. Cena rušenja se običajno obračuna na kvadratni meter. Za manjše rušenje boste odšteli okoli 35-45 EUR/m2

  3.2 Strojno rušenje objekta

  Kadar gre za odstranitev celega objekta se rušenje običajno opravi strojno oz. s pomočjo gradbene mehanizacije. Cena rušenja zavisi od velikosti objekta, od (ne)dostopnosti objekta, od gradbenih materialov, konstrukcije objekta itd. Cena strojnega rušenja objekta se giblje med 70 in 90 EUR/m2. Cena za rušitev povprečne enodružinske hiše, velikosti 120 m2, vas bo tako stala okoli 9.500 EUR.


  Informacije o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .


  Strokovni članek 29023
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Projektiranje, projektant?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 527 izvajalcev za področje Projektiranje, projektant:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane