Za področje

    Stekleni zidaki in cena za steklene prizme

    Članek je koristil že 29352+ uporabnikom
    Uporaba stekla v gradbeništvu je primarno nemenjena prepuščanju svetlobe in ločevanju zunanjega in notranjega prostora. Poleg običejnega stekla poznamo tudi steklene prizme, ki jih lahko uporabimo v podobne nemene. Za gradnjo takšnih prizem se ponavadi uporabljajo stekleni zidaki manjših dimenzij, iz katerih se lahko oblikuje transparenten zid.
    Strokovni članek 29352
    steklene prizme
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    1. Kaj so steklene prizme?

    1.1 Steklene prizme subtilno delijo prostore

    Za steklene prizme bi lahko rekli, da gre hkrati za steno in okno. Po domače povedano to pomeni, da združujejo najboljše lastnosti obojega: stekleni zidaki nam nudijo zasebnost, a v prostor prepuščajo svetlobo. Steklene prizme omogočajo enostavno razmejitev prostora, toliko bolj, če želimo sobo sicer pregraditi, a ji obenem ne želimo odvzeti dotoka naravne svetlobe. 

    1.2 Pozitivne lastnosti steklene prizme

    Steklene prizme so izjemno enostavne za uporabo in ekonomsko ugodne. Steklene prizme odlikuje dobra zvočna izolativnost in svetlobna prepustnost. V prostor prepuščajo svetlobo, ne pa tudi pogledov, zato so idealni, če želimo prostor naravno osvetliti, hkrati pa se zavarovati pred pogledi mimoidočih. Poleg tega so stekleni zidaki tudi ognjevarni, nenazadnje pa na enostavni način popestrijo prostor. Zahvaljujoč naprednim tehnologijam so steklene prizme danes na voljo v različnih odtenkih in vzorcih.

    1.3 Minusi steklene prizme

    Stekleni zidaki so bili nekoč precej priljubljeni za zasteklitev vhodnih vež, vetrolovov in stopnišč, danes pa jih komaj še kje srečamo. Zakaj? Odgovor na to dobimo, če pogledamo negativne lastnosti steklenih zidakov, saj so energetsko precej potratni in glede na današnje visoke zahteve glede energetske učinkovitosti stavb predstavljajo toplotni most.

    Z naraščanjem ekološke ozaveščenosti in posledično vse bolj strogimi energetskimi standardi za objekte se je njihova uporaba v 21. stoletju začela opuščati.

    Dodatna slaba lastnost, ki jo imajo steklene prizme, je nabiranje kondenza, če so vgrajene ob fasadi oziroma na zunanji steni. So pa lahko steklene stene navkljub omenjenim minusom dobra notranja pregrada, torej če nastopajo kot pregrada med posameznimi prostori interierja, ne pa kot pregrada med zunanjostjo in notranjostjo. 

    2. Steklene prizme - uporaba

    Steklene prizme se lahko uporabi za notranje stene, tako zid iz steklenih prizem predeli različne prostore. V notranjem ambientu jih lahko uporabimo tudi za popestritev notranjih sten, kot okras tako nosilnih, kot tudi predelnih sten. Poleg tega lahko samo delno zastrejo prostor ali pa tvorijo vgradnji tuš v kopalnici. Zunaj objekta se steklene prizme lahko uporabi namesto okenskih odprtin ali kot polnilo celotne stene.

    3. Stekleni zidaki 

    Stekleni zidaki se zadnja leta vračajo v modo. Čeprav so nam dobro znani že desetletja in ne gre za nobeno novost, se arhitekti vse bolj navdušujejo nad njihovo uporabo, ki omogoča kreativne in transparentne zasnove. Kljub temu da se primarna oblika in dimenzije steklenih zidakov niso spremenile, so na trg prišle nove tehnologije, posledica tega pa so stekleni zidaki z večjim naborom vzorcev, barv in tekstur.

    Stekleni zidaki
    Stekleni zidaki so odlična rešitev za prostore, kjer želite svetlobo, a ne pogledov mimoidočih.

    4. Stekleni zidaki in montaža

    4.1 Stekleni zidaki so modularni

    Sistem za steklene prizme je modularni montažni sistem. Stekleni zidaki, ki so modularni, se nalagajo drug na drugega in omogočajo enostavno aplikacijo sistema. Stena iz steklenih prizem je pravzaprav navadna stena, saj je zidana, namesto opek pa so uporabljeni stekleni zidaki.

    4.2 Stekleni zidaki so preprosti za vgradnjo

    Stekleni zidaki so enostavni za vgradnjo in z ustrezno opremo se lahko postavljanja steklene prizme loti vsak domači mojster. Vgradnja steklene prizme se prične z namestitvijo kovinskih profilov, ki bodo služili kot tračnica, ob kateri bomo nadaljevali montažo. Če iz zidakov zidamo večje steklene prizme, moramo v nekaj fug med zidaki namestiti armaturo, ki bo poskrbela za statično stabilnost steklene prizme. Nato pričnemo s polaganjem zidakov.

    Razmik med steklenimi zidaki mora biti med 10 in 12 mm. Da bo karseda enakomeren, svetujemo, da si pomagate s t. i. križci oziroma strokovno distančniki, lahko pa celo z lesnimi letvicami ustrezne in enakomerne debeline. Čeprav je delo enostavno in hitro, zahteva prevodnost, saj se lahko zgodi, da stekleni zidaki ob grobem ravnanju počijo. Ko je steklena prizma postavljena, počakajmo, da se malta posuši, nato pa s silikonskim kitom zapolnimo še fuge med steklenimi zidaki.

    Fugirne mase so na voljo v raznolikih barvah in če smo drzni, lahko izberemo tudi nekoliko bolj barvito. 

    5. Steklene prizme ali klasično okno?

    Tako steklene prizme kot tudi običajna okna imajo podobni namen, saj zaradi svoje transparentnosti omogočajo prehod svetlobe. V osnovi pa gre za dva povsem različna sistema, stena iz steklenih zidakov je v osnovi klasična stena, okna pa so zgolj odprtine v zunanjih stenah in spadajo v kategorijo stavbnega pohištva. Okna so v primerjavi s stenami iz steklenih prizem bolj nadomestljiva.

    Kateri sistem bolje tesni, je težko odgovoriti, saj je veliko odvisno predvsem od izvedbe sistemov. Kadar so stekleni zidaki dobro in kakovostno vgrajeni, tesnijo bolj, kot površno vgrajeno okno. Glede izolativnosti in toplotne porabe so klasična okna boljša izbira, če izberemo dobro izolativna okna, npr. troslojna, z dodanimi plini.

    6. Steklene prizme - cena

    Cena steklenih prizem je lahko zelo različna, glede na to za katero vrsto zidakov gre, začne se nekje pri 90 in konča okrog 200 EUR/m2.

     

    Strokovni članek 29352
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1714 izvajalcev za področje Zidarstvo
    9.9
    2

    Splošna gradbena dela, Leonid Vladimirov s.p.


    9.6
    3

    R&L BAU TEUTA CARAKU S.P.


    9.4
    0

    ODER d.o.o.


    9.2
    0

    GiT, Jože Gotlin s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane