Za področje

    Zakon o kmetijskih zemljiščih: spremembe in dopolnitve

    Članek je koristil že 25610+ uporabnikom
    Sprememba zakona o kmetijskih zemljiščih je bila 31.7.2012 dokončno objavljena v Uradnem listu RS, št. 58/2012. Sprememba predvideva drastično znižanje odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč, hkrati pa prinaša vsem tistim, ki ste odškodnino v preteklem letu že plačali, da zahtevate vračilo preveč plačanega nadomestila.
    Strokovni članek 25610
    zakon o kmetijskih zemljiscih
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    1. Zakon o spremembah in dopolnitvi zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-D) - povzetek

    Opomba: Na tej povezavi je dostopen Zakon o spremembah in dopolnitvi zakona o kmetijskih zemljiščih (ZKZ-D), ki ga je vlada sprejela na seji dne 11. 7. 2012. Tukaj pa vam je na voljo še povezava do objave spremembe Zakona o kmetijskih zemljiščih v Uradnem listu RS, št. 58/2012.

    1.1 Zakon o kmetijskih zemljiščih: 1. člen

    V tretjem odstavku 2. člena Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 - uradno prečiščeno besedilo), se črta besedilo "za določanje odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča".

    Opomba: 2. člen je definiral kmetijsko zemljišče. S spremembo zakona je definicija za potrebe določitve odškodnine za spremembo namembnosti zapisana v 3.g členu.

    1.2 Zakon o kmetijskih zemljiščih: 2. člen

    Drugi člen, ki je do sedaj določal odmero odškodnine za spremembo namembnosti zemljišča, se spremeni tako, da se glasi:

    Investitor, ki vloži vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo objekta, katerega tlorisna površina ali del tlorisne površine leži na kmetijskem zemljišču (v nadaljnjem besedilu: tlorisna površina kmetijske rabe) in ima zemljiška parcela, na kateri leži tlorisna površina kmetijske rabe, v skladu s predpisi, ki urejajo evidentiranje nepremičnin, boniteto zemljišča več kot 50, mora plačati odškodnino zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: odškodnina zaradi spremembe namembnosti).

    Za tlorisno površino iz prejšnjega odstavka se šteje tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem v skladu s predpisom, ki ureja projektno dokumentacijo.

    Za kmetijsko zemljišče iz prvega odstavka tega člena se šteje zemljišče, ki je po dejanski rabi, kot je razvidna iz projektne dokumentacije, njiva in vrt, travniška površina, trajni nasad in druga kmetijska površina.

    Poleg sestavin, ki jih določa predpis, ki ureja projektno dokumentacijo, mora projektna dokumentacija za objekte, za katere je določena obveznost plačila odškodnine zaradi spremembe namembnosti vsebovati tudi podatek o vrsti in površini dejanske rabe, na katerih leži tlorisna površina objekta, pri čemer se dejanska raba povzame iz evidence dejanske rabe v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.

    2. Zakon o kmetijskih zemljiščih: izračun odškodnine zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča

    2.1 Enačba za izračun odškodnine

    Odškodnina zaradi spremembe namembnosti se izračuna po naslednji enačbi:

    Odškodnina zaradi spremembe namembnosti = tlorisna površina kmetijske rabe x A, pri čemer se faktor A določi glede na boniteto zemljišča, na katerem leži tloris objekta in ki se vodi v zemljiškem katastru, in znaša:

    a) za gradnjo objektov, ki so po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov uvrščeni v skupino 21 – Objekti transportne infrastrukture in 24 – Drugi gradbeni inženirski objekti (objekti za šport, rekreacijo in prosti čas ter drugi gradbeni inženirski objekti, kamor spadajo tudi: ograje višje od 2,2 m, oporni zidovi in škarpe nad 1,5 m višine):

    - boniteta zemljišča od 51 do 60: A = 1 EUR,
    - boniteta zemljišča od 61 do 75: A = 3 EUR, 
    - boniteta zemljišča od 76 do 100: A = 5 EUR;

    b) za gradnjo drugih objektov, kamor sodijo stanovanjske stavbe, poslovni objekti ...  

    - boniteta zemljišča od 51 do 60: A = 4 EUR,
    - boniteta zemljišča od 61 do 75: A = 12 EUR,
    - boniteta zemljišča od 76 do 100: A = 20 EUR.

    Če tloris objekta leži na parcelah različnih bonitet, se za vsak del tlorisa kmetijske rabe upošteva pripadajoča boniteta. Če tloris objekta leži na parceli, ki ima poleg bonitete 50 ali več tudi boniteto nič, se za izračun odškodnine zaradi spremembe namembnosti upošteva boniteta, večja od 50.

    2.2 Opomba k enačbi za izračun odškodnine

    Opomba: Zadnji odstavek navaja, da se bo za parcele, katerih del ima boniteto 0, preostanek pa še vedno boniteto večjo od 50, pri izračunu odškodnine uporabila boniteta, večja od 50, ne glede na dejstvo, da objekt oz. del objekta leži na zemljišču, na katerem je boniteta 0. Do tega primera običajno pridemo pri večjih parcelah, ki se nahajajo na meji med naseljem in kmetijskimi zemljišči in pri parcelah, katerih del je v preteklosti že bil utrjen z gramozom ali pozidan z drugimi objekti. V teh primerih bo še vedno smiselno izvesti postopek parcelacije hkrati z izdelavo geodetskega načrta zemljišča že v fazi priprave projektne dokumentacije, saj bo strošek parcelacije še vedno mnogo nižji od zneska potrebnega za plačilo odškodnine.

    Postopek parcelacije lahko poteka sočasno s pripravo projektne dokumentacije in zaradi tega ne podaljšuje časa do izdaje gradbenega dovoljenja. 

    sprememba zakona o kmetijskih zemljiščih.jpg

    3. Zakon o kmetijskih zemljiščih: kaj morate vedeti pred izdelavo projektne dokumentacije?

    Priporočamo vam, da pred pričetkom izdelave projektne dokumentacije preverite stanje dejanske rabe na svoji parceli in pravočasno pričnete s potrebnimi postopki. Vsem strankam, ki pri nas naročijo izdelavo geodetskega načrta, ponujamo brezplačni pregled stanja njihovega zemljišča in predlagamo ukrepe, s katerimi lahko dosežemo občutno znižanje odškodnine za spremembo namembnosti. Postopek preverjanja dejanske rabe zemljišča je opisan tukaj. 

    Če tudi vi želite poleg standardnega geodetskega načrta, ki vam ga lahko ponudi vsako geodetsko podjetje, pridobiti še brezplačno strokovno svetovanje z namenom znižanja odmerjene odškodnine in znižanja komunalnega prispevka (da, tudi to je v večini primerov mogoče) nam pošljite svojo parcelno številko, katastrsko občino in telefonsko številko na elektronsko pošto: dejan@geoprojekt.si, da vas lahko kontaktiramo in se z vami oziroma vašim projektantom osebno pogovorimo, kako vam lahko pomagamo poceniti gradnjo vaše hiše.

    4. Primer izračuna odškodnine za spremembo namembnosti:

    Če uporabimo primer parcele, z 41 BT velike 866 m2, na kateri želimo postaviti stanovanjsko stavbo 120 m2, je primerjava izračunov sledeča:

    STAR ZAKON: 41 × 0.20 = 8.2 EUR/m2 ... torej za 866 m2 skupaj 7.101 EUR

    NOV ZAKON: za zemljišče z BT<51 enako 0, torej znesek odškodnine = 0 EUR

    Če uporabimo primer parcele, z 61BT velike 866 m2, na kateri želimo postaviti stanovanjsko stavbo tlorisne površine 120 m2, je primerjava izračunov sledeča:

    STAR ZAKON: 61 × 0.22 = 13,42 EUR/m2 ... torej za 866 m2 skupaj 11.622 EUR

    NOV ZAKON: za zemljišče z 61 BT: A = 12 EUR ... torej znesek odškodnine: 120 m2 × 12 EUR/m2 = 1.440 EUR

    Opomba: Iz primerjave izhaja, da je plačilo odškodnine v primerjavi s predhodno različico zakona v veliko primerih ukinjeno (predvsem za zemljišča, ki so na zemljiščih z naklonom in nerodovitnih zemljiščih), v ostalih primerih pa je znesek odmerjene odškodnine občutno nižji.

    5. Zakon o kmetijskih zemljiščih: kdaj se odškodnina za spremembo namembnosti ne odmeri?

    Če tloris objekta, za katerega je vložena vloga za izdajo dovoljenja za gradnjo, leži na zemljiški parceli, za katero je bila delno ali v celoti plačana odškodnina zaradi spremembe namembnosti odmerjena po prejšnjih predpisih, se za površino tlorisa objekta, ki leži na tej parceli, odškodnina zaradi spremembe namembnosti ne odmeri.

    Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena se odškodnina zaradi spremembe namembnosti ne odmeri v postopkih izdaje dovoljenj za gradnjo, ki se nanašajo na:

    – rekonstrukcijo ali odstranitev objektov po predpisih, ki urejajo graditev objektov;

    – gradnjo nezahtevnih objektov po predpisih, ki urejajo vrste objektov glede na zahtevnost;

    – spremembo namembnosti objektov po predpisih, ki urejajo graditev objektov;

    – nadzidavo objektov po predpisih, ki urejajo graditev objektov;

    – gradnjo kmetijskih objektov, ki so po predpisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena uvrščeni v skupino nestanovanjskih kmetijskih stavb;

    – gradnjo gradbenih inženirskih objektov, ki so po prepisih o uvedbi in uporabi enotne klasifikacije vrst objektov in o določitvi objektov državnega pomena uvrščeni v skupino cevovodov, komunikacijskih omrežij in elektroenergetskih vodov.«

    Spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih

    6. Prehodne in končna odločba

    6.1 Zakon o kmetijskih zemljiščih: 7. člen

    Investitor, ki je plačal odškodnino zaradi spremembe namembnosti na podlagi Zakona o kmetijskih zemljiščih (Uradni list RS, št. 71/11 – uradno prečiščeno besedilo), ima pravico do vračila plačane odškodnine, če na podlagi tega zakona ne bi bil zavezan za plačilo odškodnine, ali vračila razlike med plačano odškodnino in odškodnino na podlagi tega zakona, če bi bil na podlagi tega zakona zavezan za plačilo odškodnine v nižjem znesku.

    Investitor lahko zahtevo za vračilo zneska iz prejšnjega odstavka vloži v roku šestih mesecev od uveljavitve tega zakona.

    Opomba: Ta člen uvaja načelo enakopravnosti pred zakonom za vse tiste, ki ste odškodnino za spremembo namembnosti v minulem letu že plačali, saj lahko v šestih mesecih od uveljavitve tega zakona zahtevate povračilo (pre)plačanega zneska odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskega zemljišča.

    © Geoprojekt, celovite rešitve za vašo nepremičnino | v želji, da pomagamo čim večjemu krogu ljudi, ne nasprotujemo objavi vsebin na drugih spletnih portalih, prosimo vas le, če navedete vir in dodate povratno povezavo na našo spletno stran.

    6.2 Zakon o kmetijskih zemljiščih: 8. člen

    Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

    Želimo vam veliko sreče pri gradnji, pred gradnjo in začetkom pridobivanja projektne dokumentacije pa preverite kaj vam lahko ponudijo naši strokovnjaki, kmalu tudi z novo poslovalnico v Ljubljani. Preverite našo ponudbo in garantiramo vam, da vas ne bomo razočarali.

    Še opozorilo za prodajalce zemljišč!
    Za prodajalce stavbnih zemljišč zgornja novica v določenih primerih še vedno ne bo popolnoma olajšala postopka prodaje stavbnih zemljišč (kljub temu da novela zakona prinaša manjše breme za kupca), saj morate biti pozorni še na zakon, ki je v konec maja uvedel plačilo davka na dobiček od spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč, o katerem lahko več preberete na tej povezavi. Vir: http://www.geoprojekt.si/geodetske_storitve/odskodnina_zaradi_spremembe_namembnos
    Strokovni članek 25610
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Geodetske storitve?

    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 213 izvajalcev za področje Geodetske storitve
    10
    36

    GAMA geodetske storitve, Jože Trunk s.p.


    10
    4

    Gedeon Hrastnik & Co. podjetje za geodetske storitve, inženiring, svetovanje in trgovino d.o.o.


    10
    1

    GEO SISTEMI, geodezija, informatika, Samo Lenarčič s.p.


    10
    2

    Geoprojekt d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane