Za področje

    Najlepši slovenski gradovi - Grad Cmurek, Grad Rihemberk, Grad Strmol in Velenjski grad

    Članek je koristil že 4115+ uporabnikom
    Slovenija je dežela, ki se lahko pohvali s številnimi slikovitimi gradovi, ki se nahajajo v posebej lepih in slikovitih krajih. Večinoma stojijo na vrhovih gričev, saj so nekoč obvladovali pokrajino in služili tudi kot zavetje pred turškimi vpadi. Danes živijo svoja nova življenja kot turistične znamenitosti in muzeji, nekateri pa so v ruševinah. O njihovih nekdanjih prebivalcih pričajo muzejske zbirke, ki predstavljajo tudi kulturno dediščino širšega območja. Tokrat vas vabimo na grajski pobeg na Štajersko, Gorenjsko ter Primorsko!

    1. Grad Cmurek z razgledom na panonsko ravnico

    Grad-Cmurek.jpg
    Grad Cmurek stoji na severnem robu Slovenskih goric, visoko nad reko Muro. Vir: Muzej Norosti

    1.1 Kdor bo prijel za meč, bo pokončan

    Na pečini nad reko Muro stoji Grad Cmurek, ki je za javnost odprt šele nekaj let. Bolj natančno se nahaja v kraju Trate, na robu Slovenskih goric. Je eden najstarejših ohranjenih gradov na Slovenskem, saj ga viri omenjajo že v sredini 12. stoletja. Takrat sta ga dala pozidati svobodna plemiča Burkard in Judita s Cmureka. Iz njunega časa sta ohranjeni izjemna luneta, ki še danes krasi prvotni vhod v grad in po legendi pomaga, da zlo in vse slabo ostane pred vrati. Ohranjen pa je tudi t.i. Cmureški relief, upodobitev zmaja, ki požira človeka. Njegovo sporočilo je aktualno še danes, saj nas uči o tem, da kdor bo prijel za meč, bo pokončan. 

    Grad-Cmurek-risba.jpg

    Grad Cmurek, bakrorez - Matthäus Merian
    Iz: Topographia Provinciarum Austriacarum Austriæ, Styriæ, Carinthiæ, Carnioliæ, Tyrolis etc., 1649

    1.2 Celjski grofje in Stubenbergi

    V 14. stoletju so za kratek čas grad Cmurek imeli v lasti Celjski grofje, a so ga kmalu prodali Stubenbergom, eni najstarejših, najmočnejših in najuglednejših rodbin na Štajerskem, ki je grad obdržala več stoletij, vse do l. 1931 in ga s pomočjo italijanskih renesančnih stavbenikov iz srednjeveškega gradu preuredila in dogradila v renesančni dvorec. 

    Grad-Cmurek-grajska sobana.JPG
    Muzej norosti v prvi vrsti predstavlja zgodovino gradu v 20. stoletju. Vir: Muzej Norosti

    1.3 Muzej norosti

    Danes v gradu domuje Muzej norosti, ki v prvi vrsti predstavlja zgodovino gradu v 20. stoletju, ko je ta sprva bil gospodarsko središče, med drugo svetovno vojno hitlerjanska postojanka in po vojni t. i. dom duševno defektnih. Z zgodovinskimi razstavami se ozre v stoletja dolgo zgodovino, z zbirko fosilov z nabrežja Mure pa še dlje, v več milijonov let oddaljene čase, ko je na tistem koncu Slovenije pljuskalo miocensko morje.

    Grad Cmurek skozi vse leto ponuja bogat in pester kulturni program, od maja do novembra pa je tudi odlična lokacija za izlete, strokovna srečanja, izobraževalne ekskurzije ter razne druge slovesnosti.  

    2. Grad Rihemberk je grajsko presenečenje Vipavske doline

    Po daljšem obdobju zaprtja je Grad Rihemberk, pred petimi leti za obiskovalce ponovno odprl vrata. Za marsikoga, ki ga pot vodi med Krasom in vasjo Branik, je na novo odkrita grajska neznanka. 

    Grad-Rihemberk.jpg
    Na skalnem pomolu vzpetine Golec kraljuje mogočni grad, eden najstarejših na Slovenskem. Vir: Arhiv Zavod Svitar

    2.1 Eden največjih srednjeveških grajskih kompleksov pri nas.

    Srednjeveška višinska grajska utrdba se je od prve omembe v 13. stoletju razširila v razgiban grajski kompleks s trojnim grajskim obzidjem. Ob svoji burni preteklosti z upravno in vojaško sposobnimi goriškimi ministeriali gospodi Rihemberškimi, trgovsko in kulturno naprednimi Lanthieriji, Avstro-Ogrsko bolnišnico v zaledju soške fronte ter uničujočimi dogodki druge svetovne, vojne grad Rihemberk ostaja eden največjih srednjeveških grajskih kompleksov pri nas.

    stolp.jpg
    Starodavno razgibano zidovje sredi katerega se v nebo pne mogočen stolp s cinami, ki obkrožajo njegov vrh kot krona. Foto: Uroš Rojc

    2.2 Postopna obnova in prvi notranji prostori

    Danes je grad v lasti Mestne občine Nova Gorica, ki skrbi za postopno obnovo. Po uničenju v drugi svetovni vojni je spomladi 2022 grad pridobil prve notranje prostore. Prihajajočo pomlad bo obiskovalcem odprla vrata tudi grajska kapela. V grad obiskovalec vstopi skozi utrjen vhodni stolp, danes namenjen Interpretacijskemu centru Natura 2000. Hoja po travnatem prehodu med obzidji, skozi park in do dvorišča, kjer kraljuje obrambni stolp, vas potegne v tišino preteklosti. 

    igra.jpg
    Doživetje: Igre plemstva - v njih najavljene družine in skupine dobijo vpogled v življenje Rihemberka, gradov in plemstva v srednjem veku. Foto: Uroš Rojc

    2.3 Igriva doživetja

    Zasebni zavod Svitar, ki grad odpira za obiskovalce, je svoje programe kostumske interpretacije dediščine združil pod imenom Igre plemstva. V njih najavljene družine in skupine dobijo vpogled v življenje Rihemberka, gradov in plemstva v srednjem veku. Glede na izbrani program se lahko zgolj prepustite prijetnemu vodenju skozi zgodovino, poiščete zaklade, se preizkusite v plemiških veščinah, ali pa, kot to obljublja najnovejše doživetje Rojeni za vladanje, oblečete srednjeveški kostum, prevzamete osebnost plemiča iz zgodovine in se podate na pot raziskovanja plemiča v sebi.

    3. Grad Strmol, eden najbolj ohranjenih gradov pri nas

    Grad Strmol leži na obronkih Dvorjanskega hriba, v bližini Cerkelj na Gorenjskem. Je eden izmed protokolarnih objektov Republike Slovenije in od leta 2004 tudi kulturni spomenik državnega pomena. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine je bil v obdobju 2010–2012 v celoti obnovljen. Danes se uvršča med najstarejše in najbolj ohranjene gradove na Slovenskem.

    Grad-Strmol.jpg
    Grad Strmol z idilično lego na hribčku, nad romantičnim jezerom, in z razkošnim ambientom. Vir: Posestvo Strmol, Brdo

    3.1 Idealna kulisa za manjše, butične poročne obrede in pogostitve

    V njem deluje butičen 4-zvezdični hotel, katerega sobe so opremljene z avtentičnim pohištvom premožnega predvojnega lastnika in ponujajo izjemno izkušnjo bivanja. Z idilično lego na hribčku, nad romantičnim jezerom, in z razkošnim ambientom je ta grad idealna kulisa za manjše, butične poročne obrede in pogostitve. Grad si po predhodnem naročilu v spremstvu vodnika lahko tudi ogledate, ali pa v njem organizirate manjši dogodek oziroma slavnostno kosilo, večerjo.

    Grad-Strmol-dvorana.jpg
    Grajski vodniki vas bodo popeljali na ogled najrazkošnejših grajskih salonov in sob, ob tem pa spoznali bogato zgodovino objekta in njegovih lastnikov. Vir: Posestvo Strmol, Brdo

    3.2 Kraljevsko razvajanje

    Ob vznožju grajskega griča hladne in tople napitke ter hišne sladice dnevno ponuja Kavarna Strmol. Najmlajši lahko uživajo na zunanjem otroškem igrišču. Nad kavarno so bili spomladi 2021 urejeni 3 apartmaji, ki s svojim svetlim ambientom in udobjem ponujajo vse, kar gostje potrebujejo za kratek oddih. Lokacija je idealno izhodišče za smučarje, pohodnike, kolesarje in tiste, ki radi odkrivajo lepe kotičke naše dežele.

    Grad-Strmol-ponudba.jpg
    V družbi Kofetarice doživite klasično "čajanko" postreženo v unikatnem grajskem porcelanu. Vir: Posestvo Strmol, Brdo

    Ena od strmolskih zanimivosti je krokodil, hišni ljubljenček nekdanje lastnice, gospe Ksenije, ki je med skupnim kopanjem ugriznil gospodarja. Zdaj že na vhodu gradu prijazno pozdravlja vse obiskovalce.

    4. Velenjski grad je nenehno v uporabi že več kot 750 let!

    Velenjski-grad.jpg
    Srednjeveški grad iz sredine 13. stoletja je s prezidavami v 16. in 17. stoletju pridobil podobo renesančne grajske stavbe. Vir: Muzej Velenje

    Ob prihodu v Šaleško dolino nas od daleč pozdravi mogočni Velenjski grad. Srednjeveški grad iz sredine 13. stoletja je s prezidavami v 16. in 17. stoletju pridobil podobo renesančne grajske stavbe. Več kot 750 let grajskega življenja so zaznamovale številne plemiške družine, Kunšperški, grofje Wagen zu Wagensberg, nato grofje Sauerji ter med zadnjimi plemiški družini Adamovich de Csepin ter grofje Coronini Cronberg.

    4.1 Grajska stavba nosi ogromno zgodovinsko vrednost

    Njeno srce je z arkadnimi hodniki obdano dvorišče iz 17. stoletja. Grajsko jedro varuje obzidje, s katerim so ga obdali v drugi polovici 14. stoletja, v 16. stoletju pa okrepili s polstolpi in tremi obrambnimi stolpi. 

    4.2 Vseskozi naseljen grad

    Čez stoletja se je spreminjala tudi družbena vloga gradu. Nekdanja utrdba je ostala naseljena še potem, ko so izzvenele njene vojaško-obrambne naloge in si je plemstvo začelo postavljati udobnejše rezidence na dostopnejših krajih. Velenjski grad je ostal vseskozi naseljen in je polnovredno živel tudi v spremenjenih družbenopolitičnih razmerah po drugi svetovni vojni, ko je postal del državnega imetja in so bila v njegovih prostorih urejena stanovanja. Od leta 1957 je grad sedež Muzeja Velenje, ki z raznovrstnimi razstavami predstavlja različna obdobja preteklosti, ki presegajo okvire lokalnega muzeja.

    mastodont.jpg
    V prostorih nekdanje konjušnice je predstavljena tudi paleontološka najdba ostankov dveh vrst mastodontov, daljnih sorodnikov današnjega slona, ki so jih leta 1964 leta našli v Škalah pri Velenju. Vir: Muzej Velenje

    4.3 Raziskovanje preteklosti 

    Velenjčani pravijo, da ko zagledajo grad, vedo, da so doma, obiskovalce mesta pa grad vabi, da se podajo na raziskovanje lokalne preteklosti, si ogledajo eno od treh najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, izjemno zbirko sodobne slovenske umetnosti ter zbirko ostankov mastodontov, ki so po dolini lomastili pred tremi milijoni let.

    4115
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane