Za področje

    Gradbena sezona 2023 napoveduje velika razhajanja med izvajalci in investitorji

    Članek je koristil že 2244+ uporabnikom
    Leto 2022 je bilo za gradbeništvo zelo turbulentno, zato smo na platformi Mojmojster v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji izvedli obsežno anketo. Izvajalce in investitorje smo vprašali, kakšni so njihovi načrti za leto 2023 ter kako so letošnje podražitve vplivale na tekoče in načrtovane projekte? Bo pozitiven trend za gradbeno industrijo v letu 2023 vztrajal kljub negativnim ekonomskim napovedim ali pa bomo priča krčenju števila novih projektov gradnje in prenove?
    2244
    razpotje

    Kako je podražitev cen materialov in storitev vplivala na cene tekočih projektov?

    V Sloveniji smo jo odnesli z najnižjimi podražitvami projektov, glede na podatke, ki smo jih zbrali s pomočjo naših obiskovalcev in uporabnikov. Za največ slovenskih uporabnikov so se podražitve končne cene projekta gibale med 10 % in 40 %. Največ projektov se je podražilo med med 20 % in 30 % celotne vrednosti investicije. Le 5,4 % vprašanih pa je projekt uspelo izpeljati do konca, ne da bi se končna investicija dvignila, medtem ko se je 7,6 % projektom cena zaradi podražitev dvignila za več kot 50 %.

    Precej slabše so bile razmere na Hrvaškem in v Srbiji. Na hrvaškem se je kar 21,3 % projektov podražilo za več kot polovico začetnega zneska, medtem ko je bila ta številka v Srbiji še malce višja: 25,9 %.

    Na hrvaškem se 64 % projektov podražilo za več kot 30 %, v Srbiji pa je bilo takšnih kar 72 % projektov.Future of construction is digital- lecture - podrazitev projektov.png

    Kako so se na podražitev cen odzvali tisti, ki so gradbene projekte načrtovali v letu 2022?

    Dvig cen je imel velik negativen učinek na gradbene projekte že v letu 2022. V Sloveniji je bilo v načrtovanem obsegu dokončanih le 25 % projektov. Ta številka je pri naših južnih sosedih precej nižja. V Srbiji se je samo 12 % investitorjev odločilo, da projekte izvedejo v prvotno načrtovanem obsegu. Na Hrvaškem pa je ta številka najnižja: komaj 9,50 % projektov je bilo dokončanih v svojem prvotnem obsegu.

    Veliko investitorjev se je v letu 2022 premislilo. 22 % vseh projektov v Sloveniji in na Hrvaškem je bilo odloženih na kasnejši datum zaradi podražitev materialov in storitev, čeprav so bili prvotno načrtovani za leto 2022. Na hrvaškem je ta številka 15,80 %.

    Kako resen zaplet je lahko podražitev cen za gradbene projekte, najbolj zgovorno kaže delež investitorjev, ki so bili primorani svoje gradbene projekte tekom izvedbe zaradi podražitev prekiniti. V Sloveniji je bil negativni učinek podražitev najmanjši, saj se je le 18,40 % vseh anketiranih investitorjev odločilo, da prekine s svojim projektom. Precej slabša je situacija v Srbiji in na Hrvaškem - v Srbiji je projekt začasno prekinilo dobrih 37 % investitorjev na Hrvaškem pa le odstotek manj.

    Dva dodatna ukrepa, za katera so se odločili številni investitorji v letu 2022, da bi uspešno izpeljali svoje projekte, sta bila zmanjšanje obsega gradnje oz. prenove in/ali ponoven razmislek o izboru materialov, kjer so se nekateri investitorji odločili za cenejše materiale, kot je bilo prvotno načrtovano. V povprečju je 25 % investitorjev zmanjšalo ceno svojega projekta na enega od obeh načinov.Future of construction is digital- lecture - vpliv cen na tekoce projekte.png

    Kaj v letu 2023 pričakujejo investitorji?

    Anketa je vključevala tudi velik delež uporabnikov, ki so svoje projekte gradnje in prenove načrtovali za leto 2023. Zanimalo nas je, kako bodoči investitorji gledajo na to, da so se v zadnjih mesecih visokim cenam pridružili še slabši pogoji za najem kreditov pri bankah in splošna ekonomska negotovost, povezana s prihajajočim letom.

    Obeti za leto 2023 so še nekoliko slabši, kot je bilo stanje investicij v letu 2022. Od vseh anketiranih investitorjev, ki svoje projekte načrtuje za leto 2023, se jih je največ za odložitev gradnje odločilo v Srbiji (48 %). Le odstotek manj hrvaških investitorjev bo gradnjo preložilo na čas, ko bodo razmere na trgu bolj ugodne. Pričakovanja so najvišja za slovenski trg: le 32,80 % investitorjev bo projekt preložilo. A glede na leto 2022 je to vseeno povečanje za kar 14,4 odstotne točke.

    Slovenski investitorji so na splošno bolj odporni na težave, povezane s povečevanjem cen storitev, materialov in zaostrovanjem kreditnih pogojev. V letu 2023 jih 22 % ne bo spreminjalo svojih načrtov, kar je občutno večji delež projektov kot v Srbiji (12,10 %) in na Hrvaškem (9,90 %), kjer bodo podražitve vplivale na veliko večino projektov.

    Investitorji na vseh trgih so najbolj uporabljali spremembe materialov ter materiale nižjega cenovnega in kakovostnega razreda. Druga dva najbolj pogosta ukrepa pa sta bila začasna prekinitev projekta oz. odložitev na kasnejši čas ter zmanjšanje obsega prenove oziroma gradnje z namenom nižanja cene celotnega projekta. V naslednjem letu planira omejevanje obsega gradnje 27,30 % investitorjev na Hrvaškem, 25,40 % investitorjev v Sloveniji in 20,60 % investitorjev v Srbiji.Future of construction is digital- lecture - vpliv cen na nacrtovane projekte.png

    Kaj od leta 2023 pričakujejo izvajalci?

    Glede na odzive investitorjev na trenutno stanje na gradbenem trgu nas je zanimalo, ali imajo podobna pričakovanja glede leta 2023 tudi izvajalci gradbenih del. V letošnjem letu večjega upada povpraševanja na platformi Mojmojster nismo zaznali, zato je večino leta med izvajalci prevladovalo pozitivno vzdušje.

    Dobra polovica izvajalcev meni, da bo povpraševanja za njihove storitve prihodnje leto približno toliko, kot ga je bilo letos. To velja za vse tri trge, kjer smo izvajali anketo.

    Do precej večjih razhajanj prihaja pri deležu tistih izvajalcev, ki menijo, da se bodo povpraševanja v letu 2023 spreminjala. V Sloveniji in Srbiji so izvajalci previdni. 23 % jih meni, da bo povpraševanj več, medtem ko jih 22 % meni, da bodo povpraševanja glede na letos upadla. Na hrvaškem so po drugi strani izvajalci precej bolj optimistični: kar 41,70 % jih meni, da bodo povpraševanja v letu 2023 rastla ne glede na trenutno stanje s cenami, posojili in obeti za gospodarstvo. Le 6,90 % hrvaških izvajalcev je glede leta 2023 črnogledihFuture of construction is digital- lecture - pricakovanja 2023.png

    Kaj lahko pričakujemo v gradbeni sezoni 2023?

    Prihaja do velikega razhajanja med pričakovanji izvajalcev in načrti investitorjev, ki planirajo gradnjo oz. renovacijo. Če lahko pričakovanja izvajalcev označimo kot pretežno pozitivna, anketa med investitorji kaže, da postajajo vse bolj previdni glede načrtov za prihajajoče leto.

    V rednem mojmojster gradbenem poročilu smo že pisali, da se je v tretjem kvartalu 2022 začelo 3 % manj gradbenih projektov, prav tako je zasedenost izvajalcev upadla za 9,4 %, vendar to ne nakazuje nujno težav na trgu, ampak sezonski zaključek gradbene sezone.

    Obeti za prihodnjo pomlad za zdaj ostajajo dobri. V tretjem četrtletju 2022 je bilo podeljenih 11 % več gradbenih dovoljenj kot v preteklem četrtletju, kar lahko nakazuje porast število aktivnih projektov v 2023.

    Analiza namere po gradnji, ki jo merimo od začetka leta 2021, kaže, da zaenkrat upada predvsem namera za gradnjo večjih projektov, na splošno pa namera po gradnji v tretjem kvartalu glede na preteklo obdobje stagnira.

    Materiali in osnovne surovine se že tri četrtletja cenijo: cene surovin so v tretjem četrtletju padle za 4,8 %, prav tako so v povprečju za 5,5 % padle cene gradbenih materialov. A cena celotnih projektov je še vedno višja kot je bila pred začetkom podražitev.

    Na povpraševanje v letu 2023 lahko negativno vpliva tudi neugodno stanje na področju najemanja posojil in nadaljevanje slabe ali celo poslabševanje splošne ekonomske situacije pri nas in širše po Evropi.

    Investitorji so za zdaj previdni. Koliko jih bo zategnilo pas ali odložilo začetek gradnje pa bo odvisno predvsem od dogajanja v prvem četrtletju 2023.
    2244
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 142 izvajalcev za področje Drugo
    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane