Za področje
    Po Sloveniji
    priljubljen
    dvorec viltuš

    Romantičen dvorec Viltuš

    Članek je koristil že 6646+ uporabnikom
    Mogočen romantični Dvorec Viltuš se nahaja v Občini Selnica ob Dravi, natančneje v Spodnjem Slemenu. Dvorec, ki nam s svojo mogočnostjo in razgibano zunanjostjo z izstopajočim stolpom vzbudi pogled s ceste Maribor-Dravograd, je vsekakor vreden ogleda.

    Besedilo: Žaklin Križaj

    Dvorec oziroma grad Viltuš, je nasledil nekdanji nemški grad, ki je stal na bližnji vzpetini. Ime Viltuš izhaja iz nemške besede Wildhaus, kar v prevodu pomeni koča v divjini. Prvotni grad Viltuš, zgrajen na vzpetini, naj bi služil kot lovski dvorec. Grad so verjetno zgradili člani rodbine Spanheim. Tudi ta rodbina je izumrla, tako kot so v tisočletjih tudi mnoge druge. Tako so leta 1147 grad in rodbinsko ime prevzeli vazali, ki so še ostali na gradu.

    Prvič se Viltuški omenjajo v trinajstem stoletju, ko so bili lastniki gradu vse do izumrtja leta 1471. Nato grad preide v last Turjaškim, ki so posest nato sredi 16. stoletja prodali. Takratni lastniki posesti so leta 1588 zgradili novi dvorec na ravnici, kjer stoji še dandanes. Kaj se je zgodilo s prvotnim gradom Viltuš, po katerem je novi dvorec prevzel ime, ni znano, saj različni viri navajajo različna dejstva. Največkrat se omenja, da je bil opuščen ali pa da je pogorel. Kaj se je zgodilo v resnici, najverjetneje ne bomo nikoli izvedeli.

    viltus-selnica-ob-dravi.jpg
    Slika 1: Mogočen dvorec Viltuš. (Vir: Gradovi Slovenije)

    Legenda o dvorcu

    Krajevna legenda pravi, da naj bi v gradu strašili duhovi. Strašenje naj bi se pojavljalo, odkar so iz dvorca po 2. svetovni vojni pregnali njegove takratne lastnike. Zadnji lastnik je bil dunajski trgovec z lesom Peter Magerl, ki sta ga nasledili hčeri, ki sta zadnji živeli v gradu. Med vojno se je grad spremenil v ženski zapor, nato v bolnišnico in vojaško okrevališče za pilote, do leta 1989 pa v dom za starejše. Nekoč več kot očitno niso razmišljali o vrednosti dvorca, o njegovi zgodovini in pomembnosti objekta, ampak so objektom spremenili namembnost glede na trenutne potrebe. Dvorec je danes zaščiten kot kulturni spomenik državnega pomena. Trenutno je v lasti države. Dvorec trenutno sameva in propada, zaradi česar je notranjost dvorca začasno zaprta. Vseeno pa nas njegov ogled zunanjosti ter parka ne bo pustil ravnodušnih.

    grajski-stolp-viltus.jpg
    Slika 2: Glavni grajski stolp. (Vir: občina Selnica)

    Odlično izhodišče 

    Njegova sedanja podoba romantičnega neoromanskega sloga sega v 19. stoletje, v čas graščaka Jakoba Badela iz premožne družine iz Rogaške Slatine. Če vam je ime Badel kaj znano, je to zato, ker je med drugim znan kot ustanovitelj in graditelj Krapinskih toplic v bližnji Hrvaški. Dvorec nas očara s svojo razgibano fasado z glavnim stolpom, veliko kapelo ter manjšimi stolpiči in frčadami. Dvorec je svoj čas slovel po bližini obširnih vinogradniških območij.

    Dvorec so obdajali gozdovi, bogati z lesom in divjadjo, ter posledično zelo zanimivi za lov. Nič čudnega, da so ga uporabljali kot lovski dvorec, saj je nudil odlično izhodišče za lov, danes pa nudi predvsem odlično izhodišče za sprehode po naravi. Ponašal se je tudi z mitnico, mlinom na bližnjem potoku ter lastnim brodom. Notranjost je slovela po marmornih okrasjih in kiparskih delih ter bogato rezljanih lesenih stropovih.

    park-spodnji-slemen.jpg
    Slika 3: Park Spodnji Slemen je nekoč posebej poudaril prihod gostov v sam grad. (Vir: Gradovi Slovenije)

    V sklopu gradu se nahaja krajinsko oblikovan Park gradu Viltuš oziroma Park Spodnji Slemen, oblikovan v angleškem stilu z jezercem z lokvanji, kjer lahko občudujemo zasaditev redkih domačih, tujih in eksotičnih drevesnih vrst. Urejen park z drevesi zvezno prehaja v naravni gozd.

    Koraki do novega življenja

    Na državni in lokalni ravni v zadnjih letih potekajo aktivnosti za obnovo dvorca, in sicer tako za njegovo statično obnovo, kot arhitekturno ter konservatorsko restavratorsko, za kar naj bi se naročila projektna dokumentacija. Poleg zaščite in obnove dvorca pa si vsi želijo tudi vsebin, ki bi privabile obiskovalce ter poleg muzejskih ponudile tudi turistične vsebine. V dvorcu bi lahko odprli restavracijo in hotel, dvorane pa namenili umetniškim dogodkom in galeriji, v kapelici bi bile možne tudi poroke. Idej in načrtov kar ne zmanjka. Sredstva za obnovo dvorca bi v nekaj letih lahko črpali iz sredstev EU iz nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost (NOO).

    6646
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane