Za področje

    Ideje za moderne predsobe: kako s preprostimi triki izrabiti hodnik?

    Članek je koristil že 2671+ uporabnikom
    Predsoba ali hodnik sta tista dela hiše, kjer se ne zadržujemo, a ju vseeno vsakodnevno uporabljamo. Ker gre običajno za manjši prostor, je dobra prostorska organizacija ključnega pomena. Saj veste - čevljev je vedno preveč, prostora v omari pa vedno premalo. V prispevku smo raziskali nekaj preprostih trikov, ki lahko znatno prispevajo k funkcionalnosti in organiziranost moderne predsobe.
    Trendi, dizajn 2671
    predsoba tlak
    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Kotna omara za predsobo reši prostorsko stisko 

    Moderne predsobe so običajno manjši prostori - in prav je tako, saj ne želimo namenjati veliko prostora prehodnim, nebivalnim sobam, kjer se ne zadržujemo. Odlična rešitev za majhne predsobe po meri je kotna omara za predsobo z izrezom, ki optično poveča prostor, saj volumen omare ni poln od tal do stropa. Izrez lahko uporabljamo kot klop ali odlagalno površino, s čimer rešimo tudi drugi problem majhnih predsob: običajno omogočajo umestitev le enega pohištvenega kosa, ne pa tudi stola za obuvanje ali komode s policami. Prikazana kotna omara za predsobo na levi in desni fotografiji uspešno rešuje vse opisane probleme. Izrez je lahko iste barve in obdelave kot fronte omare ali pa oblikovno poudarjen z drugim materialom. 

    Predsoba: kotna omara
    Izrez kotne omare na levi je odet v isto barvo, kot fronte omare, na desni pa je obložen z lesenim furnirjem in deluje kot oblikovni poudarek. (vir: pinterest.com)

    Nikoli ne morete imeti preveč košar

    Na manjših hodnikih oziroma predsobah je še posebej pomembna dobra organizacija shrambnega prostora. Tako boste lahko vse svoje stvari skrbno pospravili na svoje mesto, prostor pa bo deloval urejeno in čisto. Ker so predali dragi, so dobra alternativa pletene košare, ki so lahke in zelo elegantne. Toplina pletenih košar bo poživila prostor in opravljala dve funkciji hkrati: uporabno in estetsko. 

    Košare v predsobi
    Pletene košare v prostor prinesejo občutek topline (vir: pinterest.com)

    Klop za predsobo: pogosto podcenjen element 

    Naj bo predsoba še tako majhna, si zasluži klop za predsobo. Na račun manjšega shrambnega prostora je klop mogoče umestiti tudi v majhno predsobo, pri čemer ima takšna rešitev tako svoje prednosti kot slabosti, kar se tiče prostorske organizacije. Velika prednost je, da si lahko sede obujemo čevlje in nanjo odložimo stvari, imamo pa zaradi tega manj shrambnega prostora. Klop lahko naredimo tudi sami iz kosov iverne ali vezane plošče, kot prikazujeta spodnji fotografiji.  

    Predsoba s klopmi
    Klop lahko z nekaj predznanja izdelamo tudi sami (vir: pinterest.com)

    Preproga na hodniku moderne predsobe

    Ozek in dolg hodnik zaradi svojih proporcev predstavlja poseben prostorski izziv. Ne moremo ga poživiti s samostoječim kosom pohištva, saj ga dodatno zmanjšamo, prav tako ni priporočljivo, da stene pobarvamo s pisanimi barvami, ker bo vizualno takoj deloval bolj utesnjeno. Odlična rešitev za dekoracijo ozkega in dolgega hodnika je pisana preproga. 

    Preproge v predsobi
    Orientalska preproga se lepo poda minimalističnim hodnikom (vir: pinterest.com)

    Pohištvo za predsobe: niša v steni moderne predsobe

    Če tloris stanovanja to omogoča, je najbolj elegantna prostorska rešitev niša, vgrajena v ravnini s steno. Tako vgrajena in zasnovana omara ne bo odvzemala prostora predsobi. Če gradite novo hišo, lahko predsobo ali hodnik zasnujete tako, da vanj umestite vgradno omaro, pri obstoječih objektih pa to velikokrat ni mogoče. V tem primeru se splača preveriti, ali je nosilna stena na določenih delih morebiti zapolnjena z nenosilnim materialom, npr. v staromeščanskih stanovanjih so z nenosilno opeko pogosto zapolnjeni nekdanji prehodi med sobami. Takšna opeka ni nosilna ali statično nujna, zato jo lahko odstranimo in zid vgradimo vgradno omaro. 

    Niša na hodniku
    Predsoba z vgrajeno nišo je ena najboljših prostorskih rešitev (vir: pinterest.com) 

    Pisane ploščice za hodnik - ja ali ne?

    Če pogosto razmišljamo, kako bi bilo mogoče poživiti sobo tako, da pobarvamo stene ali jih okrasimo s takšnimi in drugačnimi dodatki, pa se redkeje spomnimo na tla. Tla so odlična priložnost za oblikovno poživitev prostora: uporabimo lahko keramične ploščice za hodnik ali se poigramo s polaganjem parketa, učinek pa bo imela že preproga, ki smo jo omenili v prejšnji točki. Prikazana primera na spodnji fotografiji celostno in harmonično združujeta barve, vzorce in motive. Na levi fotografiji se parket iz tipičnega lesena postopoma prelevi v modro-bele odtenke, skladne z barvo belih sten in temno modrega stropa ter vhodnih vrat. Rezultat je igriva in razgibana celota. Pristop oblikovanja tlaka na desni fotografiji je nekoliko bolj zadržan: nevtralno pohištvo v svetlo modri barvi dopolnjujejo keramične ploščice za hodnik z dvema, izmenjujočima se vzorca. 

    Tlak polepša celoten hodnik
    Razgiban tlak lahko takoj polepša celoten hodnik (vir: pinterest.com)

    Obešalniki za predsobo ... Ko je več bolje

    Najpreprostejša rešitev za funkcionalen hodnik oziroma predsobo so obešalniki za predsobo. Vendar za te žal ni vedno prostora. V tem primeru so dobra alternativa obešalni čepki. Teh ne more biti nikoli preveč, še posebej prav pa pridejo v času obiskov, ko gostimo večje število ljudi. Ni nujno, da so obešalni čepki samo funkcionalni; oblikovno in barvno jih lahko uskladimo z ostalimi elementi v prostoru, njihova oblika pa lahko simbolizira naš življenjski slog. Tako npr. obešalni čepki na spodnji desni fotografiji predstavljajo odličen kontrast temnosivi steni in s svojo obliko hiše spominjajo na primarno vrednoto vsakega človeka - na dom. 

    Obešalniki so nepogrešljivi del vsake predsobe.
    Obešalniki so nepogrešljivi del vsake moderne predsobe (vir: pinterest.com)

    Belo ni samo svetlejše, ampak tudi večje

    Prvo pravilo, ga morate upoštevati pri prostorski zasnovi majhnih hodnikov in predsob je, da se morate na vsak način izogibati temnih barv. Idealni so beli in svetli sivi, bež odtenki, ki prostor optično povečajo, medtem ko ga temni pomanjšajo. To pa ne pomeni, da mora biti cel prostor sterilno bel; svetle odtenke lahko mestoma kombinirate s temnejšimi in izrazitejšimi, kot to zelo dobro uspeva predsobi na spodnji levi fotografiji, ki bele stene in pohištvo kombinira s temnosivimi vhodnimi vrati in parketom, medtem ko je predsoba spodaj desno zasnovana kot harmonična kombinacija bele in svetlo sive z naravnim lesom. 

    Svetli hodniki optično povečajo prosotor
    Svetli hodniki optično povečajo prosotor (vir: pinterest.com)

     

    Trendi, dizajn 2671
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Prenova stanovanja?

    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1443 izvajalcev za področje Prenova stanovanja
    8.3
    3

    KMG GRADBENIŠTVO d.o.o.


    8.9
    5

    GGES Sara Dizdarević s.p.


    10
    26

    SPIN-INVEST, strojne inštalacije d.o.o.


    8.9
    6

    Simaco d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane