Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Katera fasadna izolacija je najboljša - stiropor debeline 5, 8, 10 ali 12 cm?

    Članek je koristil že 1911+ uporabnikom
    Stiropor je material, ki je po razširjenosti ter pogostosti in raznolikosti uporabe že desetletja vodilni izolativen material v gradbeništvu. Stiropor spada med tako imenovane trde izolacijske materiale, ki so enostavnejši za rokovanje in omogočajo hitrejše delo. To so tudi nekateri izmed poglavitnih razlogov za njegovo priljubljenost, tako pri novogradnjah kot pri sanacijah, prenovah ali adaptacijah. Vendar kot pri ocenjevanju vsakega drugega izdelka tudi tukaj igra odločilno vlogo razmerje med kakovostjo, uporabnostjo in ceno. To razmerje je pri izolaciji iz stiropora več kot ugodno.
    Strokovni članek 1911
    stiropor naslovna
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Gradbeni material:

    1. Kaj je stiropor?

    Preprosto povedano je stiropor ekspandirana polistirenska pena, ki ji krajše rečemo kar EPS. Gre za posebno vrsto umetne mase, ki jo pridobivajo s povečanjem prostornine polistirenskih zrn za 40 in večkrat. Tako nastanejo votle kroglice, napolnjene z zrakom, ki predstavlja 98 % mase stiropora. Zaradi velike količine zraka, ujetega v celično strukturo, je stiropor izjemno lahek material (ima majhno lastno težo) in odličen izolator.

    2. Katere vrste stiropora obstajajo in čemu so namenjene?

    2.1 Ekspanzija stiropora

    Glede na to uporabo oziroma namen stiropora se ekspanzijski čas stiropora prilagaja v proizvodnji in tako postane tanjši ali gostejši, torej mehkejši ali čvrstejši. Čim daljša je ekspanzija, tem gostejši je stiropor. Na koncu tega cikla se material stisne v deske, ki so praviloma standardizirane in velike 50 x 100 cm, njihova debelina pa se spet določi glede na namen uporabe stiropora.

    2.2 Barvne oznake stiropora

    Ker so bele plošče iz stiropora videti enako, jih lahko ločimo po barvnih oznakah. Stiroporne plošče so označene z rdečimi, modrimi in črnimi črtami, ki nam pomagajo pri prepoznavanju lastnosti določenega tipa stiropora. Z rdečo barvo so označene fasadne stiropor plošče. Z modro barvo je označen mehkejši, poltrdi stiropor, ki se uporablja v tako imenovanih sendvič ploščah za gradnjo sten, stropov, poševnih streh in podstrešij. S črno barvo so označene najtrše, to je trdo stiskane stiroporne plošče, ki se uporabljajo za suho gradnjo tlakov, saj zaradi svoje visoke trdnosti prenesejo obremenitev do 20 Pa, hkrati pa so dovolj elastične, da ne počijo.

    3. Stiropor 5 cm, 8 cm, 10 cm ali 12 cm

    3.1 Prilagajanje debeline stiropornih plošč

    V industrijski proizvodnji in na trgu najdemo plošče debeline med 1 cm in 30 cm. Tako velik razpon ne obstaja le zaradi bogatejše ponudbe, temveč predvsem zaradi bolj prilagodljive uporabe. Kjer je to mogoče, je najlažje vgraditi najdebelejšo stiroporno ploščo, saj tako znatno pospešimo in olajšamo celotno delo. Vendar v praksi polaganje stiropornih plošč običajno ni tako enostavno. S stiropornimi ploščami je najenostavneje oblagati fasade in tlake, vse ostalo zahteva "tweaking" oziroma po slovensko prilagajanje debeline stiropornih plošč. To dosežemo s kombiniranjem plošč različnih debelin. Tako dobimo izolacijo ustreznega volumna, površina pa je estetska in strokovno izvedena.

    Priporočilo Evropske komisije za energetsko učinkovitost pravi, da je idealna debelina izolacije 12 cm. Debelejše plošče z večjo gostoto seveda nudijo boljšo toplotne in zvočno izolacijo.

    3.2 Montaža stiropora

    Montaža je najlažja na novogradnjah, za katere je izdelan projekt za izvedbo in kjer obstajajo primerni gradbeni pogoji. Pri nas je najbolj razširjena »desetka«, torej stiroporna plošča debeline 10 cm - bodisi sama bodisi v različnih kombinacijah s stiropor ploščami drugih debelin.

    Vrsta stiropora

    Debelina in cena na m2
    Fasadni stiropor - 17 gr 12 cm = 7 - 10 EUR
    Trdo stiskani stiropor - 25 gr 5 cm = 6 - 7 EUR
    Trdo stiskani stiropor - 25 gr 8 cm = 10 EUR 

    4. Izolacija strehe s stiroporom

    Tipična izvedba izolacije strehe z notranje strani izgleda tako: streha je prekrita z mineralno volno, čez se položi paroprepustna folija, nato pa se vse skupaj "zapre" s stiroporom debeline 5 cm ali 8 cm, odvisno od vrste in konstrukcije same strehe. Pri sanacijah starejših objektov, pri katerih naletimo na različne in številne omejitve in kjer je zidove običajno treba izolirati z notranje strani, je najprimernejša uporaba stiropornih plošč debeline 5 cm. Te plošče dosežejo učinkovito toplotno in zvočno izolacijo ter razrešijo toplotne mostove, kljub temu pa notranjosti ne odvzamejo preveč prostega oziroma uporabnega prostora.

    5. Izolacija predelnih sten s stiroporom

    Notranje predelne stene so zelo pogosto izdelane iz sendvič plošč, polnjenih s 5, 8 ali 10 cm stiroporom in izolatorjem. V takih primerih ni racionalnih razlogov za vgradnjo predebelih plošč, saj te stene nikoli ne bodo izpostavljene zunanjim vplivom. Služijo kot predelne stene in nosilci inštalacij, zato je pri takšnih konstrukcijah 5 ali 8 cm stiropora povsem dovolj.

    Stiropor
    Debelina stiropornih plošč je odvisna od namena uporabe. 

    6. Izolacija fasade s stiroporom

    Enako velja za fasade. Izolacija fasade je najbolj enostavna pri novogradnjah in če so zunanje stene ravne. Na takšno površino lahko nato takoj položimo fasadni stiropor debeline 10, 12 ali 15 cm, po potrebi pa tudi debelejši in nato naredimo zaključni sloj fasade. Če gre za objekte z lomljenimi ali poligonalnimi podstavki, z izstopajočimi balkoni ali polkrožnimi okni, z okenskimi policami ali pergolami, pa tudi za stare objekte, bomo površino najlaže izravnali, če bo prvi sloj stiropornih desk tanjši (1 ali 2 cm), drugi sloj pa debelejši (5, 8 ali 10 cm). Strokovnjaki svetujejo, da z debelino fasadnega stiropora ne gre pretiravati. 

    Tanjši in gostejši stiropor je lahko enako dober izolator kot debelejši in manj gost, odvisno od vrste in namena uporabe. To so tehnične nianse, pa tudi razlika v ceni ni prevelika.

    7. Izolacija tlakov s stiroporom

    Končno se za suho gradnjo tlakov uporablja najdebelejši in najtrši, trdo stiskan stiropor debeline 15 cm in več. Tak stiropor je dovolj trd, da prenese običajne obremenitve, ki jih pričakujemo v stanovanjskih prostorih, hkrati pa tudi dovolj elastičen, da pod obremenitvijo ne poči.

    Vrsta stiropora

    Cena na m2
    Fasadni stiropor

    stiropor 3 cm, 2 - 3 EUR

    stiropor 5 cm, 4 - 7 EUR

    stiropor 8 cm, 6 - 11 EUR

    stiropor 10 cm, 7 - 12 EUR

    stiropor 12 cm, 8 - 13 EUR

    Stiropor za zidove in strehe

    stiropor 3 cm, 2 - 3 EUR

    stiropor 5 cm, 3 - 4 EUR

    stiropor 8 cm, 4 - 5 EUR

    stiropor 10 cm, 5 - 7 EUR

    stiropor 12 cm, 6-9 EUR

    Stiropor za tlake in ravne strehe

    stiropor 3 cm, 3 EUR

    stiropor 5 cm, 3 - 4 EUR

    stiropor 8 cm, 5 - 8 EUR

    stiropor 10 cm, 8 - 12 EUR

    stiropor 12 cm, 9 - 14 EUR


     

    Strokovni članek 1911
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeni material?

    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Gradbeni material:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 214 izvajalcev za področje Gradbeni material
    8.9
    0

    ZAKLJUČNA GRADBENA DELA GORAN LAZIĆ S.P.


    8.9
    1

    URTEH d.o.o.


    10
    2

    KM-KREPFL d.o.o.


    9.8
    13

    Floristika načrtovanje in urejanje zelenih površin Tina Zgonjanin s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane