Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Stavbno zemljišče: bruto-neto faktor izrabe zemljišča

  Članek je koristil že 38355+ uporabnikom
  Ob kupovanju zemljišča, še posebej pa ob sami gradnji, ob prebiranju dokumentacije in določil naletimo na vrsto izrazov, faktorjev, ki so nam mnogokrat povsem neznani. Nekateri določajo izrabo in zazidanost zemljišča ter vplivajo na našo odločitev o nakupu zemljišča. Drugi pa se nanašajo na velikost našega objekta in vplivajo tako na ceno objekta, kot tudi na velikost cene komunalnega prispevka.
  Strokovni članek 38355
  priljubljen
  faktor izrabe
  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  1. Faktor izrabe zemljišča (FZI)

  Faktor izrabe zemljišča kaže zazidanost zemljišča, oziroma s koliko nadstropji je zazidana površina zemljišča. Gradbena površina je izračunana na osnovi zunanjih mer objekta in vključuje vsa uporabna nadstropja. V izračun izrabe niso vštete drugotne strukture (balkoni, lože, patiji, ipd.). Površine kletnih etaž (garaže, parkirišča, kletne shrambe, ipd.) se v izračunu izrabe zemljišča ne računajo, razen v primeru, da so v kletni etaži bivalne/uporabne površine (stanovanja, poslovni prostori, ipd.).

  Nizke prostostoječe hiše imajo FZI po navadi okrog 0,3.

  2. Stopnja zazidanosti (SZ)

  Stopnja zazidanosti pomeni delež pozidanih površin neto površine gradbenega zemljišča v odstotkih od celotne površine. V izračun so vključene tudi garaže, parkirne površine in podobno. Stopnja zazidanosti se izračuna kot zazidana površina/neto površina gradbenega zemljišča x 100.

  3. Zazidana površina (Pz)

  Zazidana površina pomeni tlorisno projekcijo zunanjih dimenzij stavbe na zemljišču. Gre za površino zemljišča, ki pozidanega z dokončanimi stavbami, pri čemer zahtevnost gradnje ni pomembna. Zazidano površino določimo z navpično projekcijo zunanjih dimenzij stavbe na parcelo. Vanjo niso vključene stavbe oziroma tisti deli stavb, ki so pod površjem parcele, sekundarni deli stavb (kot so zunanje komunikacije, napušči, vodoravne žaluzije in brisoleji, nadstrešnice, elementi razsvetljave) in kvadrature pomožnih objektov (kot so lope in rastlinjaki).

  Faktor izrabe
  Faktor izrabe nam pove, kako pozidana (izrabljena) je površina zemljišča.

  4. Neto površina gradbenega zemljišča

  Neto površina gradbenega zemljišča sestoji iz kvadrature gradbenih parcel.

  5. Bruto tlorisna površina (BTP)

  Je vsota kvadrature vseh nadstropij stavbe. Stavbe je celotna površina vseh etaž stavbe. Za etaže se smatrajo tista nadstropja, ki deloma ali v celoti vkopana v teren, nadstropja, ki so nad terenom, pa tudi podstrešja, (strešne) terase, kvadrature tehničnih prostorov in skladišč. BTP vsake etaže se preračune iz zunanjih gabaritov obodnih elementov objekta, izmerjenih na ravni tal etaže. V bruto tlorisno površino so všteti tudi ometi, parapeti in morebitne fasadne obloge.

  Bruto tlorisna površina torej sestoji iz neto tlorisne površine, kvadrature konstrukcije stavbe in vse nenosilnih plasti fasadnega ovoja.

  6. Neto tlorisna površina

  Neto tlorisna površina je tlorisna površina med stenami (navpičnimi elementi), ki omejujejo prostor. Določi se za vsak prostor posebej, izračuna pa se s svetlimi dimenzijami dokončane stavbe v višini tal. Pokrite tlorisne površine, ki niso zaprte do polne višine ali so samo delno zaprte in nimajo elementov, ki omejujejo prostor, se določijo z navpično projekcijo zunanjega roba krova. V neto tlorisno površino so vključeni tudi elementi, ki jih je mogoče demontirati, kot npr. predelne stene, cevi in kanali.

  7. Uporabna površina

  Uporabna površina je del neto tlorisne površine, ki ustreza namenu in uporabi stavbe. Določena je za vsako etažo posebej.

  8. Bruto prostornina stavbe ali delov stavbe, ki so omejeni in v celoti pokriti

  Bruto prostornina stavbe je zmnožek bruto tlorisne površine in pripadajoče višine. Za višino se po navadi vzame razdalja od tal opazovane etaže do tal etaže nad njo.

  Vir: Čerpes, Ilka; Blejec, Gašper; Koželj, Janez (2008) Urbanistično načrtovanje. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo.

   

  Strokovni članek 38355
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Gradbeno dovoljenje?

  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 551 izvajalcev za področje Gradbeno dovoljenje
  8.7
  0

  ATELJE HOČEVAR d.o.o.


  8.9
  1

  ML arhitektura, Maja Laurence - arhitektka


  8.9
  0

  KLINVEST, inženiring, nadzor, projektiranje, d.o.o.


  8.9
  0

  Gradbit d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane