Za področje

    Mojmojster poročilo gradbenega trga za 3. tromesečje 2022

    Članek je koristil že 2131+ uporabnikom
    Obeta se boljša gradbena sezona 2023, saj je tretji kvartal 2022 za gradbeni trg minil brez večjih pretresov. Za vas smo ponovno pripravili kratko in pregledno četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga, ki spremlja ključne kazalnike gibanja trendov s strani izvajalcev in investitorjev. Prikazali smo podatke iz SURS-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu več sto tisoč naših mesečnih uporabnikov.
    2131
    mojmojster porocilo gradbenega trga za 3 tromesecje 2022 naslovnica

    Obeta se boljša gradbena sezona 2023

    Čeprav namera po gradnji stagnira z 0.1 % in so izvajalci manj zasedeni za - 9.4 %, ni to tik pred zimo prav nič neobičajnega. Obeta pa se boljša gradbena sezona 2023, saj je število novih gradbenih dovoljenj poraslo za 11%.

    Surovine in gradbeni materiali

    Čeprav je gibanje cen energentov pred zimo še vedno nejasno, so vseeno že tretje četrtletje zapored padle cene osnovnih surovin: v tretjem četrtletju za - 4,8 %. V povprečju so za - 5,5 % upadle tudi cene gradbenih materialov.

    K2-2022-cene-surovin.jpg

    K2-2022-cene-gradbenih-materialov.jpg

    Investicije in storitve

    Pričakovano se gradbena sezona počasi zaključuje, zato se je odprlo - 3,0 % manj gradbenih projektov, zasedenost izvajalcev pa je upadla za - 9.4%. Obeti za pomlad pa so dobri, saj je bilo podeljenih 11 % več gradbenih dovoljenj. Prejšnje četrtletje (K2 2022) smo doživeli kar -10 % upad cen nepremičnin, popravek v tem četrtletju pa je le +3,5 %, kar je lahko znanilec, da so cene nepremičnin na skrajni meji in lahko v prihodnjih mesecih upadejo.

    K2-2022-gradbeni-projekti.jpg

    K2-2022-zasedenost izvajalcev.jpg

    K2-2022-gradbena-dovoljenja.jpg

    K2-2022-cene-nepremicnin.jpg

    Namera po gradnji

    V tokratnem poročilu vam predstavljamo prenovljeno analizo namere po gradnji, ki bolj natančno odraža razpoloženje na gradbenem trgu. Dolgoročno lahko opazimo trend upadanja večjih projektov v zadnjih dveh letih. Med drugim in tretjim kvartalom 2022 pa namera po gradnji stagnira na 0.1 %, zato lahko pričakujemo upad ob koncu leta.

    K2-2022-namera-po-gradnji.jpg

     

    2131
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Drugo
    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane