Za področje
  https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

  Članek je koristil že 1257+ uporabnikom
  Beton slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka v prostoru. Kako omet uravnava vlago in kakšen vpliv ima njegova debelina?
  Strokovni članek 1257
  omet notranja stena
  Imamo kar 617 izvajalcev za področje Ometi:

  Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

  Beton je zelo priljubljen material za gradnjo stanovanjskih stavb, a v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka.

  Prav sposobnost sten za uravnavanje vlage odločilno vpliva na uravnoteženo klimo v prostoru. Že tanek sloj notranjega mineralnega ometa, od 1.5 do 2 cm, bistveno izboljša uravnavanje vlage, s tem pa se zmanjša tudi možnost nastanka plesni in raznih infekcijskih obolenj. 

  Paroprepustni in mineralni omet Baumit KlimaWhite zelo dobro sprejema zračno vlago in jo nato znova oddaja v prostor. Če se relativna zračna vlaga nenadoma poveča s 40 odstotkov na 80 odstotkov, med prhanjem ali kuhanjem, lahko betonska stena s samo 2 cm ometom Baumit KlimaWhite v naslednjih dveh urah začasno shrani dvojno količino vlage v primerjavi z betonsko steno brez ometa. Na betonskih površinah brez ometa se na kritičnih mestih, tj. mestih, ki so hladnejša od zraka v prostoru, ob višji zračni vlagi ustvari kondenzat ali vlaga v steni, in pojavi se plesen. Če te betonske površine prekrijemo z ometom, le-ta uravnava kritično vlago v steni. Ko je zračna vlaga visoka, jo shrani, ko pa je vlaga v prostoru nizka, jo znova počasi odda. Omet Baumit KlimaWhite odpravlja suh zrak, ki je pogosta nadloga v sodobnih stanovanjskih objektih z mehanskim zračenjem. To vodi k znatnemu znižanju konic vlage v prostoru in skrbi za prijetno bivalno klimo

  Kakšen vpliv ima debelina sloja na sposobnost shranjevanja in oddajanja vlage?

  V Baumitovem raziskovalnem parku Viva so bili izvedeni laboratorijski preizkusi glede vpliva debeline ometa na sposobnost zadrževanja vlage v Baumit Klima ometih na betonu. Na betonskih vzorcih so bile preizkušane debeline ometa od 0,5 do 2,0 cm. Izmerjene so bile vrednosti sprejemanja in oddajanja vlage pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti, po dveh urah pri 20° C in 80% relativne zračne vlažnosti in nazadnje pri "suhih" pogojih (najprej pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti ter nato pri 20% relativne zračne vlažnosti). Po 6 urah so bili vzorci ponovno shranjeni pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti. Večja kot je debelina ometa, boljša je sposobnost zadrževanja vlage.

  graf-sprejemanje-oddajanje-vlage-ometa.jpg
  1.Graf: sprejemanje in oddajanje vlage v odvisnosti do debeline ometa na betonu
  graf-uravnavanje-vlage-omet-barva.jpg
  2. Graf: primerjava uravnavanja vlage: betonske stene z ometom KlimaWhite in betonske stene z notranjo disperzijsko barvo
  Strokovni članek 1257
  Avtor: BAUMIT D.O.O.

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 617 izvajalcev za področje Ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2024 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane