Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

    Članek je koristil že 1136+ uporabnikom
    Beton slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka v prostoru. Kako omet uravnava vlago in kakšen vpliv ima njegova debelina?
    Strokovni članek 1136
    omet notranja stena
    Imamo kar 612 izvajalcev za področje Ometi:

    Zakaj beton v bivalnih prostorih potrebuje omet?

    Beton je zelo priljubljen material za gradnjo stanovanjskih stavb, a v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali slabo uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka.

    Prav sposobnost sten za uravnavanje vlage odločilno vpliva na uravnoteženo klimo v prostoru. Že tanek sloj notranjega mineralnega ometa, od 1.5 do 2 cm, bistveno izboljša uravnavanje vlage, s tem pa se zmanjša tudi možnost nastanka plesni in raznih infekcijskih obolenj. 

    Paroprepustni in mineralni omet Baumit KlimaWhite zelo dobro sprejema zračno vlago in jo nato znova oddaja v prostor. Če se relativna zračna vlaga nenadoma poveča s 40 odstotkov na 80 odstotkov, med prhanjem ali kuhanjem, lahko betonska stena s samo 2 cm ometom Baumit KlimaWhite v naslednjih dveh urah začasno shrani dvojno količino vlage v primerjavi z betonsko steno brez ometa. Na betonskih površinah brez ometa se na kritičnih mestih, tj. mestih, ki so hladnejša od zraka v prostoru, ob višji zračni vlagi ustvari kondenzat ali vlaga v steni, in pojavi se plesen. Če te betonske površine prekrijemo z ometom, le-ta uravnava kritično vlago v steni. Ko je zračna vlaga visoka, jo shrani, ko pa je vlaga v prostoru nizka, jo znova počasi odda. Omet Baumit KlimaWhite odpravlja suh zrak, ki je pogosta nadloga v sodobnih stanovanjskih objektih z mehanskim zračenjem. To vodi k znatnemu znižanju konic vlage v prostoru in skrbi za prijetno bivalno klimo

    Kakšen vpliv ima debelina sloja na sposobnost shranjevanja in oddajanja vlage?

    V Baumitovem raziskovalnem parku Viva so bili izvedeni laboratorijski preizkusi glede vpliva debeline ometa na sposobnost zadrževanja vlage v Baumit Klima ometih na betonu. Na betonskih vzorcih so bile preizkušane debeline ometa od 0,5 do 2,0 cm. Izmerjene so bile vrednosti sprejemanja in oddajanja vlage pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti, po dveh urah pri 20° C in 80% relativne zračne vlažnosti in nazadnje pri "suhih" pogojih (najprej pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti ter nato pri 20% relativne zračne vlažnosti). Po 6 urah so bili vzorci ponovno shranjeni pri 20 °C in 50% relativne zračne vlažnosti. Večja kot je debelina ometa, boljša je sposobnost zadrževanja vlage.

    graf-sprejemanje-oddajanje-vlage-ometa.jpg
    1.Graf: sprejemanje in oddajanje vlage v odvisnosti do debeline ometa na betonu
    graf-uravnavanje-vlage-omet-barva.jpg
    2. Graf: primerjava uravnavanja vlage: betonske stene z ometom KlimaWhite in betonske stene z notranjo disperzijsko barvo
    Strokovni članek 1136
    Avtor: BAUMIT D.O.O.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

    Imamo kar 612 izvajalcev za področje Ometi:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 612 izvajalcev za področje Ometi
    8.9
    5

    GGES Sara Dizdarević s.p.


    8.9
    3

    ŠEHU, gradbena in zaključna dela d.o.o.


    8.2
    8

    Adaptacije NAJA, Emsad Rošić s.p.


    8.9
    2

    Vzdrževanje objektov in urejanje okolice, Niko Serec s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane