Za področje

    Načrt, gradbeno dovoljenje in cena za rušenje objektov

    Članek je koristil že 4147+ uporabnikom
    Obstoječo stavbo je mogoče renovirati oziroma prenoviti le, če je njena konstrukcija trdna in zdrava. Če je konstrukcija obstoječega objekta tako dotrajana, da je objekt zaradi tega popolnoma nefunkcionalen ali celo nevaren za bivanje, je rušitev edina in na dolgi rok stroškovno najugodnejša rešitev. Rušenje objekta pomeni njegovo popolno ali delno odstranitev in pripravo terena za novo gradnjo.
    Strokovni članek 4147
    rusitev objektov
    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    1. Gradbeno dovoljenje za rušitve

    1.1 Za rušitev hiše je gradbeno dovoljenje nujno

    Za rušitve je tako kot za novogradnje treba pridobiti pravnomočno gradbeno dovoljenje, ki mora vsebovati načrt rušitev. Načrt je lahko samostojen dokument ali priložen kot priloga k dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja za novogradnjo, ki jo nameravate graditi na mestu porušenega objekta ali posameznih delov objekta. Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja izdela arhitekt, zahtevo pa vloži investitor na občinski enoti, pristojni za območje, na katerem se nahaja gradbena parcela. 

    1.2 Kaj vsebuje dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za rušitev objekta?

    Dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja mora vsebovati rušitveni načrt, opis in fotografijo obstoječega stanja, lokacijske podatke, natančno lokacijo objekta ter podatke o infrastrukturnih priključkih. Projektu so praviloma priloženi ukrepi za zavarovanje gradbišča ter način odvoza gradbenih odpadkov. Če boste gradili novogradnjo, mora DGD (dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja) seveda obsegati tudi načrte novogradnje, z vsemi lokacijskimi podatki in novimi infrastrukturnimi priključki.

    2. Ali je treba pred rušenjem hiše pripraviti teren?

    Pred začetkom rušitve in odstranitve objektov je treba pridobiti dovoljenje za rušitev objektov, ki ga na podlagi projekta rušitev izda občinska krajevna uprava. Po pridobitvi dovoljenja se izdela načrt preventivnih ukrepov za zagotovitev varne izvedbe rušitev z namenom preprečevanja potencialnega ogrožanja življenja in zdravja vpletenih delavcev, sosedov in okolja. Tik pred začetkom dejanskega rušenja se moramo prepričati, da so izključeni vsi infrastrukturni priključki, kot so glavni dovod plina, elektrike, vode in telefona.

    Pred rušenjem moramo še enkrat preveriti, da v objektu res ni nobenega človeka ali živali. Šele nato se lahko začne dejansko rušenje objekta.

    3. Kako med rušenjem zavarovati okoliške objekte?

    Zaščita okoliških objektov pred poškodbami je odvisna od objekta, ki se ruši, in lokacije, kjer se nahaja. Okoliške objekte lahko zaščitimo na različne načine, od previdnega ročnega podiranja nekaterih občutljivejših delov do namestitve jeklene ali lesene zaščite. Ker se pri rušenju objektov se dvigne veliko prahu, je treba prah odpraviti z zalivanjem z vodo.

    Rušenje hiše
    Kako zahtevno bo rušenje objekta, je v prvi vrsti odvisno od njegove konstrukcije - armiranobetonsko konstrukcijo je veliko težje porušiti kot opečno, zato rušitve takih objektov trajajo precej več časa. 

    4. Koliko časa traja rušenje objekta?

    Čas rušitve objekta je odvisen predvsem od velikosti objekta, materiala, iz katerega je zgrajen, in od oddaljenosti odlagališča za gradbene odpadke, kamor se odvažajo ruševine. V povprečju enodružinsko hišo, zgrajeno iz opeke dimenzij 8 x 12 x 4 m, odstranimo v približno 10 urah aktivnega dela. Rušenje objektov je zelo resno in tvegano delo, ki zahteva veliko znanja in pozornosti pri izvedbi. Mehanizacija mora biti ustrezna in varna za delo, upravljavci pa strokovno usposobljeni.

    5. Postopek rušenja

    5.1 Izklop inštalacij pred rušenjem objekta

    Potek rušitve je razviden iz načrta rušitev. Rušenje objekta praviloma poteka v nasprotni smeri od smeri gradnje, torej od strehe proti temeljem in od zaključnih slojev proti konstrukciji. Pred začetkom je treba poleg zavarovanja samega mesta izklopiti vse inštalacije, če še delujejo in če obstajajo. Zato je treba izklopiti elektriko, vodo, kanalizacijo, plin in vse telekomunikacijske povezave. Določiti je treba kraj, kjer bo odpadni material začasno shranjen, dokler se ne odpelje na odpad.

    5.2 Rušenje objekta poteka od strehe do tal

    Ko so izklopljene vse inštalacije in ko je odstranjena notranja oprema, se nadaljuje demontaža stavbnega pohištva, torej vseh oken, vrat in talnih oblog. Nato pride na vrsto odstranjevanje strešne kritine in rušenje ostrešja. Pri rušenju ostrešja je treba paziti, da se predčasno ne porušijo nosilne stene. Po strehi se odstranijo predelne stene in premični elementi medetaž. Na koncu se poruši nosilna konstrukcija, tako da se najprej poruši nosilna medetažna konstrukcija (plošče), na koncu pa pridejo na vrsto elementi nosilne konstrukcije, torej stene in stebri. Zadnje so stene kleti in temelji.

    6. Cena

    Rušenje povprečne hiše z gradbenimi stroji in odvoz ruševin na odpad stane med 70 in 100 EUR/m2.
     

     

    Strokovni članek 4147
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Večje rušitve?

    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 520 izvajalcev za področje Večje rušitve
    8.9
    5

    Izkopi in urejanje okolice, Mateja Colnarič s.p.


    8.9
    0

    INTEGRA Knežević d.o.o.


    8.9
    0

    KGGM, Tomaž Ocepek, s.p.


    8.9
    1

    GRAVEL, gradbeno podjetje, d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane