Za področje

    Popravilo starih oken

    Članek je koristil že 1601+ uporabnikom
    Če ne pride do razbitja stekla ali okvare mehanizma, si ljudje običajno od blizu ogledamo okna in vrata, šele, ko so na vrsti za pomivanje, torej med velikim spomladanskim ali jesenskim čiščenjem. Ko odmaknemo zavese in žaluzije, so okna popolnoma odkrita - šele takrat se pokažejo poškodbe in znaki dotrajanosti. Takrat se običajno tudi skušamo spomniti, kdaj smo okna pravzaprav kupili?
    Strokovni članek 1601
    popravilo oken
    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken:

    1. Kaj morate vedeti, če razmišljate o obnovi starih oken?

    Prva naslednja misel je, da bi morali okna zamenjati. Vendar pa nismo vsi v pripravljeni - nimamo sredstev ali časa, da bi to storili takoj ali v bližnji prihodnosti. Po drugi strani pa običajno tudi ni prave potrebe po tako velikem in dragem podvigu. Dejstvo je, da je stavbno pohištvo najbolj izpostavljen fasadni element in je ves čas pod vplivom neugodnih okoljskih dejavnikov – dežja, snega, sonca, UV sevanja, kot tudi saj, izpušnih plinov in drugih povzročiteljev onesnaženja. Zato se ne gre čuditi, da kljub večletnim garancijam, ki jih proizvajalci dajejo na material in vgradnjo, predvsem v urbanih območjih, okna ne ostanejo v brezhibnem stanju tako dolgo, kot je pričakovano.

    Če pa se odločite za popravilo ali obnovo starih oken, ob pravilni in strokovni izvedbi obstaja velika verjetnost, da vam bodo služila vsaj še enkrat toliko let, kot so zdržala doslej. Zato je pomembno, da najprej realno ocenite stopnjo poškodovanosti in dotrajanosti oken, se pozanimate o možnosti popravila in šele nato opravite izračun. Menimo, da se vam bo obrestovalo, čeprav je tudi popravilo oken opravilo, ki zahteva trud, čas in denar.

    2. Kako izbrati izvajalca za popravilo okna?

    Ko se odločite za popravilo oken, vas čaka še nekaj pomembnih odločitev. Najprej morate določiti obseg dela: vrsto oken, ki jih imate, njihovo število, mehanizme, stekla. Določiti morate tudi, do kdaj želite, da bi bila dela opravljena. Ko boste natančno poznali vse podrobnosti, boste morali poiskati izvajalca, torej ponudnika storitev. Teh je na trgu kar nekaj, zato predlagamo, da se obrnete na nas, saj sodelujemo le s preverjenimi podjetji in obrtniki. Na našem spletnem portalu lahko tudi preverite vse njihove reference, komentarje njihovih strank in njihove pretekle ponudbe itd.

    3. Metode obnove oken glede na material

    Jasno je, da vseh vrst in vrst oken ni mogoče popraviti na enak način, z enakimi sredstvi in z enakimi metodami. To zahteva strokovno znanje, izkušnje in spretnost ter seveda ustrezno orodje in opremo. Če se odločite za najem mojstra, bo ta vedel, kaj in kako ter v kakšnem vrstnem redu je treba narediti. Seveda v skladu z vašimi željami, pa tudi glede na to kaj se da narediti, glede na stanje vsakega posameznega okna, material in mehanizme za premikanje, odpiranje/zapiranje.

    V primeru, da so vaša okna novejšega tipa, večjih dimenzij z bolj zapletenimi mehanizmi ali krmilnimi sistemi, kot so tista v pametnih hišah, vam priporočamo, da se dela ne lotite sami, saj lahko povzročite poškodbe, katerih popravilo vas bo stalo veliko več, kot bi stalo samo popravilo.

    Vsekakor pa, če menite, da ste dovolj vešči domačih popravil, lahko z malo pozornosti, potrpežljivosti in pravilnimi navodili sami obnovite običajna, klasična okna.

    3.1. Obnova lesenih oken

    Jasno je, da je popravilo lesenih oken največji izziv, a morda tudi največje veselje. Kakovostna lesena okna potrebujejo redno in ustrezno vzdrževanje. Če jim ga privoščite, vam bodo služila desetletja. Lesena okna so najboljša tudi zato, ker so naravna in najbolj ugodno vplivajo na mikroklimo bivalnega prostora. Toda tudi v idealnih pogojih se sčasoma na njih pojavijo razpoke in se jim odlušči zaščitni premaz. Hitrost obrabe je odvisna od podnebja in izpostavljenosti vremenskim spremembam. Lesena konstrukcija na vzhodni ali južni strani hiše je na primer bolj izpostavljena močnemu soncu, zaradi česar se barve, laki ali premazi hitreje poškodovala. Severna stran pa je bolj izpostavljena vetrovom, ki tudi škodljivo vplivajo na okna.

    3.2. Obnova ALU-oken

    Znano je, da so kovine po svojih fizikalnih in mehanskih lastnostih najbolj obstojni, odporni in trpežni materiali. To velja tudi za izdelke, ki so narejeni iz kovin. Zato ne preseneča, da so zadnja desetletja tako imenovana ALU okna med najbolj iskanimi predvsem za sodobne objekte, grajene v minimalističnem ali industrijskem slogu. Če jih imate doma in menite, da je čas za prenovo ali pa jih želite nekako spremeniti, imejte v mislih, da je njihov največji problem vlaga, torej voda.

    Sodobna aluminijasta okna so premazana z antikorozivnimi sredstvi, lakirana ali plastificirana, če pa to zaščito odluščimo, opraskamo, ali odkrušimo, voda zlahka najde pot do kovinskih delov. Manjše praske in udrtine je mogoče popraviti, večja mehanska poškodba ali upogib profila pa zahteva zamenjavo celotnega okna.

    Če so aluminijasta okna izpostavljena, jih lahko z določenimi sredstvi očistimo in ponovno zaščitimo. Žal je sanacija najtežja in najdražja pri plastificiranih ali prašno lakiranih alu oknih. V tem primeru jih je treba sneti in odnesti v specializirano delavnico na popravilo.

    3.3. Popravilo ALU-les oken

    Okna iz kombinacije lesa in aluminija, so pravzaprav kombinacija dveh okvirjev - lesenega znotraj in kovinskega zunaj. Takšna okna so trenutno najkakovostnejša okna, kar jih lahko kupite. Ko pa je treba obnoviti ali popraviti takšno okno se popravlja vsak del okvirja glede na material iz katerega je izdelan. Zato se razumljivo, da gre za dvojno delo, ki je posledično tudi dražje.

    3.4. Obnova PVC oken

    Običajno velja, da plastičnih, natančneje PVC oken ni mogoče obnoviti. Zahvaljujoč najnovejšemu tehnološkemu napredku v industriji barv in lakov pa je sedaj tudi to mogoče. Kompleti za popravilo PVC okvirjev in barve so zdaj na voljo na trgu.

    Z dobro voljo in trudom tako lahko danes tudi PVC okna popravimo, da so videti kot nova. Še več, če ste se naveličali bele barve, jo lahko ob tej priliki tudi zamenjate. Trenutno so v trendu temnejši toni – antracitno siva in črna, čeprav niso izključene niti pastelne barve.

    renovacija-starih-oken.jpg
    Če se odločite za popravilo ali obnovo starih oken, ob ustrezni strokovni izvedbi obstaja velika verjetnost, da vam bodo služila vsaj še enkrat toliko let, kot so zdržala doslej.

    4. Postopek popravila ali obnove starih oken

    4.1. Priprava okna za popravilo

    Ne glede na vrsto okna sta prva stvar, ki jo morate storiti, ko začnete s popravilom, pranje in čiščenje oken. Okenska krila je treba odstraniti in temeljito očistiti ter sprati z njih vso umazanijo, maščobe, saje in podobno. Vsaka vrsta materiala zahteva posebno čistilo, čeprav se na splošno lahko vse perejo z blagim detergentom in čistilom za okna. Nikoli pa ne uporabljajte abrazivnih sredstev, kot so razredčila in kisline, ali jeklene krtače, da ne poškodujete steklenih delov. Čiščenje raje večkrat ponovite in na koncu vse dobro posušite. Naslednji korak je brušenje okvirja:

    Z okna je treba odstraniti vse plasti barve, laka, zaščitnih in osnovnih premazov. Cilj je priti do »zdravega materiala«, pa naj bo to les, kovina ali PVC. Strokovnjaki svetujejo, da to prvo čiščenje opravite z manj grobim brusnim papirjem in v isti smeri.

    Če boste brusilni stroj vključili na najmočnejše obrate, se lahko zgodi, da olupite več, kot je treba. Ko ste odstranili vse sloje barve in lakov tako z ravnih površin kot tudi iz vogalov, okno še enkrat dobro očistite, saj morate odstraniti ves drobni prah in umazanijo od brušenja. Nato s kitom za les, aluminij ali plastiko popravite morebitne poškodbe in ponovno pobrusite površino, da postane fina, gladka in ravna. Kit za popravilo aluminija in plastike je dvokomponenten in zahteva bolj previdno delo kot kit za les. Kiti se nanašajo z gladilko, vendar pred uporabo obvezno preberite navodila proizvajalca.

    Potem, ko ste končali s kitanjem razpok, na katere ste naleteli, morate okna pustiti, da se sušijo vsaj 24 ur. Večina tovrstnih izdelkov je po pol ure videti suha, vendar nikar ne prezrite navodil proizvajalca in počakajte na priporočeni čas.

    Naslednji dan ponovno preverite vse okvirje in preverite, ali je treba določena mesta še malo pokitati in ponovno obrusiti. Če boste spet popravljali, ponovno počakajte še 24 ur.

    4.2. Zaščita, barvanje ali lakiranje oken

    Medtem ko čakate, da se fugirna masa posuši, se lahko lotite čiščenja in mazanja okenskih tečajev in mehanizmov. Dobro jih očistite, posušite in nato namažite s primernim lubrikantom.

    Ko je vse suho, je čas za barvanje. Pravzaprav se pred barvanjem najprej nanese temeljni premaz. T.i. primerji so različni premazi z različnimi komponentami za zaščito in dolgo obstojnost materiala. Pri barvanju lesa se običajno nanaša več slojev, saj les kot naraven material potrebuje tudi fungicidno in insekticidno zaščito. Za aluminij in PVC zadoščata dva sloja, pri čemer je čas sušenja vsakega sloja vsaj 24 ur. Na koncu na tako pripravljeno površino nanesemo eno izmed številnih vrst barv ali lakov za les, kovino ali plastiko, odvisno od končnega učinka, ki ga želimo doseči.

    Danes je na trgu veliko vrst kompozitnih barv, ki že vsebujejo različne zaščitne komponente in sijaj ter tako olajšajo in pospešijo barvanje. Če želimo ohraniti prvotno barvo lesa, ga je treba le lakirati s kakšnim od brezbarvnih vodnih, oljnih, poliuretanskih ali nitrolakov. Barvo aluminija in plastike lahko spreminjate po želji.

    Pomembno je tudi upoštevati, da temeljni premaz in barvo nanašamo na les s čopičem ali valjčkom. Valjček je za širše stranice okvirja, čopič pa za vogale in robove. ALU in PVC stavbno pohištvo barvamo s kompresorjem, na nedostopnih mestih pa tudi z valjčkom in čopičem. V bistvu boste s kombiniranjem orodij lahko obdelali vse dele okna, krila in letve. Tudi barva se nanaša v 2 nanosih s 24-urnimi prekinitvami za sušenje. Proizvajalci praviloma dajejo garancijo na obstojnost pravilno uporabljenih barv, in sicer med 5 in 10 let.

    5. Izboljšanje energetske učinkovitosti okenskih stekel

    Ko ste se že odločili za obnovo oken, morda ne bi bilo slabo, da se o različnih možnostih posvetujete s strokovnjakom. Med drugim tudi o steklih. Večina starih oken ima namreč eno- ali dvoslojno zasteklitev v tankem lesenem ali kovinskem okvirju, ki nudi zelo malo ali nič toplotne izolacije. Tako so se pač nekoč izdelovala okna. Nesporen pa je podatek, da 70 % površine okna dejansko predstavlja steklo, zato je povsem jasno, da gre za velik dejavnik kar se tiče energetske učinkovitosti, termičnega izkoristka – natančneje potencialnih toplotnih izgub.

    Zaradi napredka tehnologij obstajajo tudi nove metode obnove starih oken, ki omogočajo izboljšanje kakovosti oken, ne da bi morali kupovati nova. Poleg tega, da je okvirje možno popraviti s sodobnimi sredstvi za popravilo in zaščito, je oknom možno dodati nova termoizolacijska stekla, silikonske tesnilne mase in nove kapnike. Tako dobite okna z enako toplotno učinkovitostjo kot tista zadnje generacije. Še več:

    Menjava stekla izboljša zvočno izolacijo in zmanjša toplotne izgube za približno 40 do 60 %. Za 95 % se zmanjša tudi kondenzacija vlage na oknih.

    Za zamenjavo stekel na oknih boste vsekakor potrebovali strokovnjake. Med dobavitelji, s katerimi sodelujemo, boste našli tudi tiste, ki ponujajo kompletno obdelavo oken in lamel okoli njih. Kar omogoča vgradnjo novih stekel v stara okna, je tako imenovan PVC profil. Ta sistem montaže s posebnimi profili je alternativa zamenjavi kompletnega stavbnega pohištva in je v primerih, ko je staro stavbno pohištvo kakovostno in v dobrem stanju, več kot odlična rešitev. Prihranki, ki jih lahko na ta način dosežete, so okoli 70 % v primerjavi s stroški zamenjave kompletnega stavbnega pohištva.

    6. Čiščenje in vzdrževanje starih oken

    Če med večjimi čiščenji kaj ni v redu s stavbnim pohištvom, boste opazili tudi po škripanju ali cviljenju razmajanih ali poškodovanih kovinskih delov okna. Pogosto na okenskih okvirjih in krilih nastanejo razpoke, skozi katere ves čas prehaja zrak. Tudi izolacijski materiali, kot so pene, trakovi ali guma, izgubijo elastičnost in se začnejo upogibati, luščiti in odpadati, s tem pa tudi sama vrata in okna postanejo majava in še marsikaj. Če stavbno pohištvo ni močno poškodovano, lahko vse mehanizme popravi in ​​podmaže ključavničar.

    Vrata in okna je treba redno vzdrževati. Vsaj enkrat letno jih je treba dobro očistiti in namazati, da jim podaljšamo življenjsko dobo. Potrebujejo tudi reden servis, pravzaprav zategovanje in nastavljanje tečajev, da vse ostane na mestu.
    Strokovni članek 1601
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Obnova starih oken?

    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 97 izvajalcev za področje Obnova starih oken
    8.9
    1

    OD SOBCE DO SOBCE, Zaključna gradbena dela, Lucija Sovinc s.p.


    10
    8

    Boris Koprivc s.p.


    8.9
    0

    R-LES Rok Podržaj s.p.


    9.8
    6

    PABU Storitve d.o.o


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane