Za področje

    Retro stil 70ih se vrača!

    Članek je koristil že 1554+ uporabnikom
    Lani se je slog 70. let začel počasi vračati na modne piste, letos pa se je z velikim pokom vrnil tudi v notranje oblikovanje in zasnovopohištva. Slog tega obdobja ima nesporen čar in ponuja odlična izhodišča tudi za sodobno bivanje. Naj v vas takoj pomirimo, da se v naše domove vračajo zgolj njegove najboljše lastnosti in posebnosti. Itison od stene do stene, ne hvala! Če ste pripravljeni skočiti na oblikovalski vlak 70. let s sodobnim pridihom, smo tukaj, da vam pomagamo! Lani se je retro stil 70. let začel počasi vračati na modne piste, letos pa opažamo, da se je začel pojavljati tudi v notranjem oblikovanju. Slog tega obdobja ima nesporen čar in ponuja odlična izhodišča tudi za sodobno bivanje. Naj v vas takoj pomirimo, da se v naše domove vračajo zgolj tiste najboljše posebnosti notranjega oblikovanja iz 70ih let prejšnega stoletja. Linolej in armstrong, ne hvala! Če ste pripravljeni skočiti na oblikovalski vlak 70. let s sodobnim pridihom, smo tukaj, da vam pomagamo!
    Trendi, dizajn 1554
    naslovna
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Spoznajmo notranjo opremo 70ih!

    Interjer iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja je vseboval več vznemirljivih elementov, ki so spremenili način življenja ljudi v njihovih domovih. Pogreznjene dnevne sobe, natrpane z blazinami, so zagotavljale vrhunsko bivalno izkušnjo, medtem ko so zložljivi paravani ustvarjali odprte, tekoče tlorise.
    Desetletje se je ponašalo z odprtimi domovi, ki so imeli visoke strope, velika okna, prostorne vhodne prostore in viseča stopnišča. Skupek teh elementov notranje opreme je ustvaril občutek razkošnega, neoviranega življenjskega prostora, ki je predstavljal kuliso za osupljive geometrijske oblike, drzne vzorce, žive barve in teksture.

    gubi22.jpg
    V naše domove vračajo zgolj tiste najboljše posebnosti notranjega oblikovanja iz 70ih let prejšnjega stoletja. vir: Gubi

    Estetika notranjega oblikovanja iz 70. let se je rodila, ko se je leta 1969 zaključilo obdobje modernizma. Videz sredine stoletja ni nikoli zares izginil iz mode in v slogu iz 70. let lahko opazimo veliko elementov iz tega časa. Oba sloga pa prav tako izhajata iz skandinavskega notranjega oblikovanja, še enega priljubljenega sloga v današnjih domovih. Tako modernizem kot skandinavski slog se čudovito zlijeta z dekorjem iz 70. let in odpirata vrata sodobnemu maksimalističnemu slogu ter udobnim oblikovalskim idejam. 

    Kako ustvariti interjer s pridihom 70. let?

    Če je prva stvar, ki vam pride na misel, ko pomislite na interjer 70ih plastično pohištvo, kuhinje v barvi avokada in tekstilne talne obloge od stene do stene, pomislite znova! Da, notranja oprema 70-ih je zagrešila nekaj resnih modnih zločinov, vendar je prinesla tudi nekaj precej fantastičnih elementov, ki jih ne moremo prezreti. Mnoge retro kuhinje si poglejte na povezavi.

    1. Naravni materiali

    Tako kot danes, so si tudi takrat ljudje želeli vnesti naravo v notranje prostore. Tekstil, pohištvo in okrasni dodatki so dostopen način, s katerim lahko v svoj dom vnesemo naravne materiale s pridihom 70ih. Tukaj je nekaj idej:

    • Pohištvo iz trsa, bambusa, protja in ratana
    • Stenske obloge iz makrameja v boho  stilu
    • Makrame viseči sadilniki za sobne rastline
    • Debele, mehke preproge (iz sodobnih materialov, ki se enostavno čistijo)
    • Lesene obloge
    • Masivne keramične vaze
    • Terrazzo tla in pulti

    Opomba: teraco je zaključni gradbeni material, sestavljen iz drobcev marmorja, granita, stekla, lupin in drugih materialov, ki so vstavljeni v kompozit, kot je cement ali epoksi smola. Bil je priljubljena izbira talnih oblog za bivalne prostore iz 70. let prejšnjega stoletja, danes pa je morda še bolj priljubljen kot takrat. Vidite ga lahko na stenah, ploščicah in celo pultih.

    leseno-pohistvo.jpg
    Pohištvo iz masivnega lesa. vir: Crate&Barrel
    vaze.jpg
    Lesene talne in stenske obloge, masivne posode za rastline in veliko zelenja. vir: Crate&Barrel
    les.jpeg
    Tekstil, pohištvo in okrasni dodatki so dostopen način, s katerim lahko v svoj dom vnesemo naravne materiale s pridihom 70ih. vir: Crate&Barrel

    2. Tople in živahne barve

    Sedemdeseta leta so prinesla nekaj odličnih barvnih shem s toplimi in živahnimi barvami po celotnem domu. Odtenki, kot so opečno oranžna, pšenično zlata, gorčično rumena, čokoladno rjava so se odlično kombinirali z živahnimi barvami, kot so avokadovo zelena, rdeča v odtenkih draguljev in safirno modra. Skupaj so ustvarjali živahen videz v takratnih domovih, za današnji okus pa so morda malo preveč. 

    Sodoben dizajn ponuja posodobljen pristop h kombiniranju toplih, energičnih barv. Večina notranjih oblikovalcev priporoča, da ne uporabljate prevelikega števila drznih barv iz domov iz 70. let prejšnjega stoletja, saj lahko končni rezultat deluje kaotično in ne skladno. Lahko začnete z osnovo svetlih, zamolklih zemeljskih tonov, ki jim kot poudarek dodate nekaj živahnih barv ter tako ustvarite uravnoteženo paleto s pridihom 70ih.

    grace-sofa.jpg
    Sodoben dizajn ponuja posodobljen pristop h kombiniranju toplih, energičnih barv. vir: Se

     

    ethnicraft.jpg
    Na osnovo svetlih, zamolklih zemeljskih tonov lahko kot poudarek dodate nekaj živahnih barv. vir: Ethnicraft

    3. Zabavni vzorci in potiski

    Od oblazinjenega pohištva in stenskih poslikav do tapet in okrasnih blazin - privlačni potiski in vzorci so zaščitni znaki notranje opreme 70. let. Pomislite na smešne geometrijske vzorce, džungelske motive in psihedelične oblike. Ti drzni, igrivi potiski postajajo vse bolj priljubljeni tudi v sodobnem oblikovanju. Če želite svojemu prostoru dodati nekaj živahnosti, ne da bi pri tem pretiravali, razmislite o nakupu nekaj talnih blazin z živimi vzorci za svojo dnevno sobo. (Idealni bi bili na lokaciji v salonu, na primer ob kaminu). Lahko se odločite tudi, da poudarite eno (če ste bolj drzni, lahko tudi vse) izmed sten v prostoru s tapeto z velikimi cvetličnimi motivi, palmovimi listi ali geometrijskimi vzorci.

    dimore-studio.jpg
    Od oblazinjenega pohištva in stenskih poslikav do tapet in okrasnih blazin - privlačni potiski in vzorci so zaščitni znaki notranje opreme 70. let vir: Dimore Studio
    vzorci.jpg
    Če želite svojemu prostoru dodati nekaj živahnosti, ne da bi pri tem pretiravali, razmislite o nakupu okrasnih blazin z živimi vzorci in barvami za svojo dnevno sobo. vir: Crate&Barrel

    4. Teksturirane tkanine

    Oblazinjenje iz žameta in Bukleja, debele odeje in druge teksturirane tkanine lahko vašemu prostoru dodajo pridih 70. let. Okrasne blazine, zofe, fotelji in zavese so enostaven način za vnos teksturiranih tkanin v vaš dom. Kavno mizico v retro slogu lahko denimo obdate s sedežnimi blazinami iz žameta in tako ustvarite udobno klepetalnico, ki spominja na potopljene dnevne sobe v slogu 70. let. Če niste navdušenec nad tekstilnimi preprogami, poskusite teksturirane preproge iz jute ali izrezljane preproge za retro videz brez izjemno dolgih vlaken.

    boucle.jpg
    Oblazinjenje iz žameta in bukleja, debele odeje in druge teksturirane tkanine lahko vašemu prostoru dodajo pridih 70. let. vir: Crate&Barrel
    pacha-gubi.jpg
    Zaobljene oblike so tudi ena izmed značilnosti pohištva in notranje opreme 70ih. Vir: Gubi
    Gubi.jpg
    Naslanjača iz ratana oblazinjena z žametom in buklejem. vir: Gubi

    5. Retro svetila

    Dodajanje retro svetil je preprost način, da stanovanju dodate pridih sedemdesetih, ne da bi ga vizualno preobremenili. Preizkusite steklene viseče luči v kuhinji ali jedilnici ali kupolaste senčnike v obliki gob v dnevni sobi. Tudi senčniki iz ratana, trstike in protja so poklon boho elementom in naravnim materialom notranje opreme iz 70. let.

    nika.jpg
    Preizkusite steklene viseče luči s pridihom 70ih v kuhinji ali jedilnici. vir: Studio Nika Zupanc
    nika-zupanc-1.jpeg
    Dodajanje retro svetil je preprost način, da stanovanju dodate pridih sedemdesetih, ne da bi ga vizualno preobremenili. vir: Studio Nika Zupanc

    6. Viseči stoli

    Viseči stoli so bili v sedemdesetih zelo priljubljeni, saj je bilo to obdobje sprejemanja in spodbujanja posameznikove notranje ustvarjalnosti in otroškega občutka za zabavo. To je eden naših najljubših elementov oblikovanja notranje opreme iz 70. let, saj nas spodbuja k razmišljanju izven okvirov. Ta igriv hipijevski element lahko dodate v svoj dom v svoj dom v obliki visečega makrame stola v dnevni sobi ali pa stola iz ratana v spalnici. Če so viseči stoli pretežki za vaš mavčno kartonski strop, raje poskusite z vrtljivim stolom. Vrtljivi stoli ujamejo sproščeno vzdušje visečih stolov in vam pomagajo objeti svojega notranjega otroka.

    stol-visec.jpg
    Viseči stoli spodbujajo posameznikovo notranjo ustvarjalnost in otroški občutek za zabavo. vir:
    viseci-stol.jpg
    Viseč stol ustvarja sproščeno vzdušje v spalnici. Vir: 

    7. Maksimalistični dodatki

    Veliki, maksimalistični dodatki za dom dobro ujemajo z dizajnom, ki ga navdihujejo 70. leta. Če želite malce razbiti velik odprt prostor ali mu preprosto dodati nekaj vizualne zanimivosti, razmislite o zložljivem paravanu, predelni oz. španski steni z drznim potiskom. Svoj slog 70ih lahko poudarite tudi s svetlo keramiko, geometrijsko stransko mizico, debelimi vazami ali maksimalističnimi potiski.

    boho.jpg
    Interier s pridihom 70ih poudarja udobje in sproščenost. Vir: Gubi
    potisk.jpg
    Po navdihu 70ih let se v naše domove vrača maksimalistični interier. Vir: Moooi
    blazine.jpeg
    Ambient za igro in sproščeno poležavanje na tleh. Vir: Crate&Barrel

     

     

     

     

    Trendi, dizajn 1554
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Notranje oblikovanje?

    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 548 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
    8.9
    9

    WohnIn Planungsbüro mit Wohnstudio GmbH


    8.9
    3

    AAB Arhitektura d.o.o.


    8.9
    1

    Fidea Primož Fidler s.p.


    8.9
    1

    UDC d.o.o., gradbene storitve in svetovanje


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane