Za področje

    Servis klime - kaj lahko storite sami in kdaj je bolje poklicati strokovnjake?

    Članek je koristil že 1579+ uporabnikom
    Klimatske naprave z leti postajajo vse bolj sofisticirane, obenem pa so postale pomemben sestavni del vsakega doma ali pisarne. Kakovostna naprava lahko odpravi neugodne toplotne razmere ter zagotovi čist, zdrav in udoben bivalni prostor. Seveda pa za svoje pravilno delovanje, kot vsaka druga naprava zahteva redno vzdrževanje. Neprimerno ali nepravočasno vzdrževanje klime lahko privede do številnih težav in končno tudi do nepotrebnih visokih stroškov. Raziskali smo, kaj lahko storite sami in kdaj je bolje, da pokličete strokovnjake.
    Strokovni članek 1579
    iStock 1279259535
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    1. Zakaj je pomemben redni servis klimatskih naprav?

    Preventivni servis klimatskih naprav zagotovlja njihovo ustrezno oskrbo v rednih intervalih in tako zmanjša verjetnost večjih težav na dolgi rok. Za primerjavo: redno vzdrževanje klime je enako pomembno kot redna menjava olja pri vašem vozilu. Menjava olja, ki stane okoli 50 EUR, lahko prihrani avtomobilski motor, ki je vreden 5000 EUR. Redni servis zagotavlja, da vaša klima deluje kot nova.

    Redni servis klime vam lahko pomaga prihraniti precejšnjo vsoto denarja, zlasti, ker imajo te veliko daljši čas delovanja kot druge naprave v vašem domu. Pravilno vzdrževana klima lahko zdrži več kot desetletje, ne da bi bilo treba zamenjati glavne komponente.

    2. Priprava načrta vzdrževanja klimatske naprave

    Pri pripravi načrta vzdrževanja se morate osredotočiti na nekaj stvari:

    2.1 Servis klime - na koliko časa?

    Prvi korak je pregled priročnikov proizvajalca in beleženje, na koliko časa je potreben servisi klimatske naprave in njenih posameznih komponent. Če nimate priročnikov, je najbolje, da se obrnete na proizvajalca in si te informacije priskrbite. Pomembne so, saj proizvajalec določi obdobja vzdrževanja glede na obsežna testiranja in analize. 

    2.2 Kako kompleksna je vaša klimatska naprava? 

    Tega najbrž ne boste mogli oceniti sami. Najbolje je, da se obrnete na proizvajalca oziroma pooblaščen servis, ki vam bo zagotovil natančno sliko. 

    2.3 Povprečni čas delovanja

    Pomemben vidik, ki ga je treba upoštevati, je, kako vaša klima deluje na običajen dan. To se lahko razlikuje glede na to, kje je nameščena. Na delovnem mestu imajo klimatske naprave lahko bistveno daljši čas delovanja v primerjavi s tistimi doma. Čas delovanja vam lahko pomaga ugotoviti, kako se spreminja vaš vzdrževalni cikel.

    3. Servis zunanje enote klime - naloge, ki jih lahko opravite sami

    Zunanja enota je sestavljena iz kondenzatorja in kompresorja. To sta najbolj kritična dela klimatske naprave. Lahko se nahaja zunaj, odvisno od tipa naprave pa je lahko tudi v garaži ali na podstrešju. Običajno ima bakrene cevi, ki so včasih prekrite s plastjo izolativne pene, ki tečejo od njega do vaše hiše. Deluje po principu prenosa toplote - hlajenjem zraka, ki ga vpiha v notranjost in črpanjem toplega zraka iz notranjosti hiše. Redni servis klime je pogoj, da bo klimatska naprava pravilno delovala.

    servis-klime
    S preventivnim vzdrževanjem klimatski napravi zagotovimo ustrezno oskrbo v rednih intervalih in tako zmanjšamo verjetnost večjih težav na dolgi rok.

    3.1 Izklopite enoto/omrežje

    Prepričati se morate, da elektrika ne teče skozi enoto, ko jo boste čistili. To lahko storite tako, da odstranite odklopnik/blokado ali premaknete stikalo v položaj za izklop. Če menite, da je to težko narediti, lahko tudi v celoti izklopite napajanje kondenzatorja klimatske naprave na glavni električni plošči.

    3.2 Očistite umazanijo z reber in prostor okoli zunanje enote

    Večina umazanije in prahu se bo nabrala na rebrih kondenzatorja, zato jih morate skrbno očistiti. Z grobo krtačo odstranite večje delce, nato s sesalnikom in krtačnim nastavkom očistite drobnejše ostanke. Prav tako morate ohraniti prostor, ki obdaja zunanjo enoto brez rastlin ali drugih predmetov v polmeru najmanj pol metra okoli enote.

    3.3 Očistite in poravnajte rebra klimatske naprave

    Včasih se na rebrih nabere veliko umazanije, ki je ni mogoče enostavno odstraniti s krtačo. Namesto tega poskusite z jedilnim nožem učinkovito postrgati morebitne ostanke, ki so se zataknili med rebri, in ob tem še poravnajte vsa upognjena rebra…

    3.4 Čiščenje ventilatorja 

    Tudi to je del naprave, na katerem se lahko sčasoma nabere veliko prahu in smeti, zato ga je treba redno čistiti. V ventilator se včasih lahko zatakne tudi listje. Najlažje ga očistite tako, da ga obrišete z vlažno krpo in nato pustite, da se posuši na soncu.

    3.5 Dodatno čiščenje reber 

    Rebra zunanje enote najlažje očistite s pršenjem vode z vrtno cevjo, opremljeno pršnim nastavkom. To odstrani veliko umazanije, ki je s prejšnjimi metodami ni bilo mogoče odstraniti. Paziti morate le, da voda ne pride v motor ventilatorja. 

    3.6 Preverite olje

    Če vaš motor ventilatorja nima zatesnjenih ležajev, lahko preverite tudi olje ventilatorjev. Nekaj kapljic motornega olja (ne uporabljajte drugih olj) bi moralo zadostovati.

    4. Servis notranje enote klime - naloge, ki jih lahko opravite sami

    Notranja enota klime je sestavljena iz uparjalnika in puhala. Uparjalna enota, nameščena v zaprtih prostorih, je tisto, kar ogreva ali ohlaja zrak v vaši hiši. Deluje s pomočjo zunanje enote klimatsko ali toplotne črpalke. Tuljave uparjalnika se sčasoma umažejo, kar vpliva na hitrost hlajenja ali ogrevanja hiše. Redno jih je treba čistiti, da ne pride do zmanjšanja učinkovitosti.

    servis-klime
    Kakovostno vzdrževana klimatska naprava zagotovi čist, zdrav in udoben bivalni prostor.

    4.1 Očistite tuljavo uparjalnika

    Vratca tuljave uparjalnika so običajno znotraj enote puhala/peči, kjer se nabere veliko prahu in smeti. Za začetek lahko uporabite mehko krtačo, da odstranite prah, nato pa tuljavo popršite s čistilom za tuljavo brez izpiranja – ta tekočina vam bo pomagala znebiti se usedlin in drugih umazanije s tuljave ter izboljšala njeno učinkovitost. Namesto posebnega čistila lahko uporabite tudi blagi detergent in vodo.

    4.2 Očistite odtok uparjalnika

    Včasih se odtok uparjalnika zamaši zaradi kopičenja alg in plesni, zato ga je treba odmašiti. Zamašen odtok lahko povzroči izliv, ki poškoduje tla ali, če je opremljena z odtočnim plovcem, povzroči, da enota preneha delovati, dokler se iz nje ne izprazni voda. Zamašitev odtoka lahko povzroči tudi, da iz enote prihaja neprijeten vonj. Odtočna cev je običajno 16 mm široka PVC cev, ki je speljana v komunalni odtok ali pa ven na vrt v bližini kondenzatorske enote. Za odmaševanje odtočne cevi lahko uporabite sesalnik za mokro/suho sesanje.

    4.3. Zamenjajte filter 

    Zamenjava filtra puhala je nekaj, kar je odvisno od tega, kje živite. Prašna okolja zahtevajo dodatno menjavo filtrov. Filter vaše klime je treba zamenjati vsaj dvakrat letno, če klimo uporabljamo tako za ogrevanje kot hlajenje. V idealnem primeru bi to moralo biti tik pred začetkom "ogrevalne" sezone in nato drugič, tik pred "hladilno" sezono. V primeru, da klimo uporabljate samo za hlajenje v poletnih mesecih, bi moralo zadostovati, da filter zamenjate zgolj pred poletno sezono.

    Pazite, da se pretok zraka obstoječega filtra in novega filtra ujemata. Filter je običajno v ohišju na koncu povratnega kanala svežega zraka. Odstranitev filtra iz ohišja je preprosta.

    5. Servis klime – opravila, ki jih je bolje prepustiti strokovnjakom

    Za servis klimatskih naprav morajo vsaj 1x letno poskrbeti tudi strokovnjaki, da bodo le- te dolgo delovale učinkovito.

    5.1 Dimenzioniranje vašega klimatskega sistema

    Ko potrebujete novo klimatsko napravo za svoj dom, lahko vaša laična ocena povzroči nakup naprave ali sistema, ki je prevelik ali premajhen za vaš dom. Potrebujete strokovnjaka, ki vam lahko zagotovi prave številke. Strokovnjaki bodo natančno izračunali, kakšen je optimalen sistem za vas glede na dejavnike, kot so količina hlajenja, zunanja temperatura okolja in trajanje. Temu pravijo izračun hladilne obremenitve.

    5.2 Redni letni letni servis klime

    Za izvedbo poglobljenih pregledov svoje klimatske naprave in sistema hlajenja potrebujete strokovnjake. Dejansko letni servis klime zahteva izkušene roke in ga ne smete jemati zlahka, saj obstaja več stvari, ki zahtevajo natančno kalibracijo in preverjanje. Vzdrževanje in prilagajanje lahko izvajajo samo ljudje, ki imajo ustrezno znanje in orodja ter dovolj izkušenj. 

    5.3 Težave z elektriko

    Klimatska naprava je zapleten ekosistem električnih žic, motorjev in cevi. Čeprav bi vas morda zamikalo, da bi sami preverili električne napake, to ni priporočljivo. Električna vezja klime so precej zapletena in sčasoma lahko pride do kratkega stika zaradi nepravilnega ožičenja.

    5.4 Popravilo kompresorja klime

    Ko se kompresor v centralnem hladilnem sistemu začne vklapljati in izklapljati v kratkih intervalih, na primer na vsakih 15 minut, lahko to zelo obremeni enoto. Popravilo kompresorja klime je zapleteno, ker lahko obstaja več možnosti, zakaj se ta pokvari. Prav tako je treba težavo hitro odpraviti, saj močno obremeni vaš klimatski sistem in lahko povzroči prezgodnjo obrabo komponent ali celo popolno okvaro. Napako je še težje locirati, če je v sistemu več klimatskih naprav. Popravilo kompresorja klime je odličen primer problema katerega reševanje je bolje prepustiti izkušenemu strokovnjaku.

     

     

    Strokovni članek 1579
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Klimatske naprave?

    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 867 izvajalcev za področje Klimatske naprave
    7.6
    1

    APOLIS d.o.o.


    8.9
    0

    KLIMA AKTIV, DAMJAN GODEC S.P.


    10
    1

    E.K.S. ALEŠ AVSEC S.P.


    8.9
    8

    TINKI, Inštaliranje električnih napeljav in naprav Tilen Šenk s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane