Za področje

  Kako zelene sobne rastline v dom prinesejo naravo?

  Ne le, da zelene sobne rastline prečiščujejo prašne delce v zraku, z njimi je mogoče oblikovati prijetne in estetsko dovršene ambiente prostorov doma. Sobne rastline so primerne za vse prostore, tudi tiste, kjer jih sprva morda ne bi pričakovali, kot je npr. kopalnica. V pričujočem članku smo poiskali nekaj najboljših primerov oblikovanja prostorov in ambientov s sobnimi rastlinami, ki so vam lahko v navdih, kako se lotiti urejanja svojega doma. Velike, majhne, samostojne ali v gručah, rastline na tleh, na steni ali celo na stropu ... Možnosti je res veliko.
  Trendi, dizajn 81
  naslovnica-sobne-rastline.jpg
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Nezahtevne sobne rastline v spalnici

  Spalnica je najbolj intimen prostor doma, kjer si spočijemo in oddahnemo od vsakdanjih skrbi. Ker se zaradi čistoče načeloma odsvetuje, da spalnico napolnimo z veliko različnimi predmeti, na katerih se nabira prah, v spalnici pravilo manj je več velja tudi za uporabo sobnih rastlin. Velika sobna rastlina v lepem loncu, ki se stilsko sklada s preostalim pohištvom in materiali, bo polepšala prostor, obenem pa ga ne bo preveč zapolnila in naredila utesnjenega. V spalnici torej posegajte po večjih sobnih rastlinah, a se količinsko omejite na eno ali dve. Velikost morate seveda prilagoditi velikosti prostora. Primer pravilne in dobre uporabe rastlin v spalnici je prikazan na spodnji fotografiji. 

  Rastline v spalnici
  V spalnici se izogibajte pretiranemu številu rastlin - uporabite jih premišljeno kot poudarke prostora.

  Džungla v kopalnici

  Tako rekoč vsi občudujemo sanjske eksotične rezidence, kjer se stanovalci tuširajo kar na vrtu, obdani s tropskim rastjem. Takšen ambient lahko pričarate tudi v svoji kopalnici, četudi leži desettisoče kilometrov stran od tropskega gozda. Ker ima kopalnica običajno nekoliko manj svetlobe od ostalih prostorov in ker je v njej pogosto visoka vlaga, so tropske rastline idealna izbira. Izberete lahko celo takšne, ki potrebujejo zelo veliko vode, zato jih je mogoče postaviti neposredno ob prho in kad. Tako lahko med prhanjem ali kopanjem uživate v pogledu na divje, tropsko rastje.

  Džungla v kopalnici
  Za posebej realističen učinek džungle razporedite tropsko rastje na različne višine.

  Zelene sobne rastline v kopalnici: okrasite kopalniški umivalnik

  Drugi način oblikovanja kopalnice z rastlinami so manjše zelene sobne rastline, ki jih lahko postavimo na kopalniški pult ali na police. Te so lahko različnih vrst, pomembno je le, da jih izbiramo glede na količino svetlobe. Nekateri na kopalniški pult postavijo zelo velike, celo povešene rastline. To vam toplo odsvetujemo, saj velike, povešene sobne rastline onemogočajo vzdrževanje in čiščenje, prav tako začnejo v umivalnik povešeni listi rastline prej kot slej gniti. Na pult raje postavite več manjših lončkov z nepovešenimi rastlinami in z njimi oblikujte simpatične mini zelene otoke. 

  Sobne rastline v kopalnici
  Majhni lončki zelenimi sobnimi rastlinami so odlična izbira za kopalniške pulte, ki jih je treba redno čistiti. 

  Zelena oaza miru

  Sobne rastline lahko načeloma uporabljate na dva načina: kot rdečo nit, ki se pojavlja na različnih mestih in povezuje prostore doma ali kot poseben element, ki zaznamuje karakter posameznega prostora ali zgolj njegovega dela. Primer slednjega pristopa k uporabi sobnih rastlin za oblikovanje prostora je ustvarjanje zelenih oaz, torej izdatno ozelenjenih delov prostora, kjer želimo ustvariti poseben ambient. Zelena oaza je lahko kotiček v dnevni sobi z udobnim foteljem, kamor se umaknemo, da bi brali, kot prikazuje spodnja fotografija. Za oblikovanje zanimivih in razgibanih zelenih oaz je ključno, da posegamo po raznolikih rastlinah, ki so si med seboj različne tako po vrsti kot po velikosti, barvi, strukturi in podobno. 

  Zelena oaza miru
  Zeleni oazi miru med rastlinami se je težko upreti.

  Podarite si cvetoči šopek

  Da, prav ste prebrali - podarite šopek samim sebi, preden ga podarite nekomu drugemu. Šopke tradicionalno gledano podarjajo možje svojim ženam (ali fantje svojim dekletom), a danes je takšna koncepcija zastarela, šopek pa nima več tako močnega simbolnega pomena. Vse več ljudi danes šopke kupuje samim sebi oziroma jih kupuje zato, da z njimi polepša in okrasi svoje stanovanje. Sezonsko cvetje ni le videti odlično, pač pa prostor napolni s čudovitim vonjem, ki vas razveseli vsakič, ko vstopite vanj.

  Šopek cvetja
  Cvetoči šopki so vedno aktualni. Izbirajte sezonsko in lokalno cvetje.

  Spokojnost suhih šopkov

  Za razliko od cvetočih šopkov so posušeni šopki večni. V nasprotju s prepričanjem mnogih ni nujno, da so suhi šopki dolgočasni in barvno monotoni. Barva posušenega cvetja je odvisna od vrste cvetja in če izberemo pravo, je lahko tudi posušen šopek lep in pisan, čeprav je res, da bodo barve v primerjavi s cvetočimi rastlinami nekoliko bolj ubite in nežne. Slednje lahko prej kot slabost predstavlja prednost za tiste prostore, v katerih želimo ustvariti umirjeno in spokojno vzdušje. Suhi šopek nima roka trajanja, zato izbirajte takšne, ki so vam resnično všeč, tudi če so nekoliko držaji - spremljali vas bodo celo življenje. Sicer pa lahko zelo lepe šopke suhega cvetja ustvarite sami, če imate doma vrt s cvetočimi rastlinami. Pomembno je le, da se za vsako vrsto rastline pozanimate, kakšen je postopek za pravilno sušenje.

  Suho cvetje
  Suho cvetje v prostor vnaša mir in spokojnost. Zaradi pastelnih barv se odlično se prileže vsem letnim časom in stilom.

  Od sadike do kosila: zelene sobne rastline, ki jih pojemo

  Ko govorimo o sobnih rastlinah, ne smemo pozabiti na kuhinjo. V kuhinjo so zaradi želje po enostavnem vzdrževanju in čiščenju sobne rastline nekoliko manj pogoste. Vendar obstaja odličen trik, kako jih na inteligenten način vključiti tudi v kuhinjo in pri tem ubiti dve muhi na en mah. Odlična izbira so začimbne rastline, kot so bazilika, timijan, rožmarin in ostale, saj gre za zelene sobne rastline, ki jih lahko uporabimo med kuhanjem. Dodatna prednost začimbnih rastlin je tudi njihov odličen vonj. Ker so začimbne rastline v lončkih relativno majhne in ne zrastejo visoko, svetujemo, da vse namestite na eno mesto in z njimi tako oblikujete mini zeleno oazo v kuhinji.

  Zelišča
  Začimbne rastline umestite v kuhinjo, saj jih boste tako med kuhanjem imeli vedno pri roki.

  Živa stena 

  Če se sobnih rastlin nikakor ne morete naveličati, obstaja še ena, ekstremna možnost: zelena oziroma živa stena. Zelene stene so stene, obložene z vertikalno rastočimi, površinskimi rastlinami. Obstaja več vrst zelenih sten, ki se med seboj razlikujejo po tipu rastja in posledično po zahtevnosti vzdrževanja. Najbolj osnovni tip rastja so lišaji in mahovi, ki razen zalivanja ne potrebujejo dodatne nege, najzahtevnejši tip pa so goste, povešene zelene rastline, ki jih je treba presajati, ko prerastejo velikost svojega lončka. Sodobne zelene stene imajo integriran avtomatski zalivalni sistem, kar vam prihrani marsikatero nevšečnost in veliko umazanije na tleh. 

  Zeleni zid
  Zeleno steno imenujemo tudi živa stena. 

  Nezahtevne sobne rastline na stropu: kdo si upa?

  Ja, obstaja nekaj še bolj norega od žive stene – to je živi oziroma zeleni strop! Kot pove že ime, gre za rastline, ki rastejo na stropu. Sobne rastline, primerne za strop, so ovijalke in viseče rastline, ki bodo v prostoru ustvarile pravi zeleni baldahin. 

  Zeleni strop
  Če vam zelena stena ni dovolj ekstravagantna, si lahko omislite zeleni strop. 

   

   

   

  Trendi, dizajn 81
  Avtor: MojMojster Magazin - Trendi
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
  9.1
  0

  URBI d.o.o. Oblikovanje prostora


  9
  0

  Kovi Inženirng in storitve d.o.o.


  9.1
  0

  STUDIO 360, oblikovanje, oglaševanje in arhitekturno projektiranje, d.o.o.


  10
  3

  MARS INŽENIRING d.o.o.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE?

 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane