Za področje

    Tuš kad, steklo za tuš in vrata za tuš kabine

    Članek je koristil že 1938+ uporabnikom
    Tuš kabina je ločnica med mokrim in suhim prostorom. Prostora med seboj ločujejo vrata za tuš kabine in steklo za tuš ali zavesa. Polg stekla ali zavese ima tuš kabina običajno tudi tuš kad in številno dodatno opremo, ki jo lahko kupec prilagodi svojim potrebam in željam. To so poličke za šampone in sedež za tuširanje in podobno. 
    Strokovni članek 1938
    tus kabina naslovnica
    Imamo kar 1037 izvajalcev za področje Kopalnice:

    1. Glavni namen tuš kabine

    Tuš kabina ima več namenov, eden poglavitnih pa je zagotovo preprečevanje poplavljanja vode v okolico. To prepreči tudi marsikateri padec, saj tla kopalnice ostanejo suha in čista. Prostor je zaradi tega bolj organiziran in enostavnejši za vzdrževanje, saj je manjša verjetnost, da se bo na tleh pojavila plesen. Tuš kabina zadržuje paro znotraj kabine in tako ustvarja toplo in ugodno bivalno okolje za prhanje. Tuš kabina poleg tega zagotavlja zasebnost in nas varuje pred pogledi družinskih članov, ki lahko občasno vstopijo v kopalnico med našim prhanjem.

    2. Vrata za tuš kabino – načini odpiranja

    2.1 Drsna vrata za tuš kabino

    Pri odpiranju tuš vrat obstajajo različne možnosti – na voljo imamo drsna ali krilna. Drsna vrata za tuš kabino se premikajo v levo ali desno stran. Drsna tuš vrata so idealen ukrep za prihranek prostora v manjših kopalnicah. Lahko so sestavljena iz dveh ali treh plošč, kar je v prvi vrsti odvisno od dimenzij tuš kabine. Slabost takšnih tuš vrat je, da je njihova vodila težko čistiti, zato se na omenjenih mestih lahko začne nabirati plesen. Drsna vrata za tuš kabino vrata se prav tako lahko upognejo ali zataknejo ali pa se po nekaj letih uporabe ne odpirajo tako široko, kot bi se morala. Takrat je čas, da jih zamenjamo, a pogosto je skoraj nemogoče dobiti ista, zato moramo poseči po drugačnih tuš vratih, ki se ne skladajo s preostalimi stranicami tuš kabine. 

    2.2 Krilna vrata za tuš kabino

    Krilna vrata za tuš kabino se sučejo na tečajih in odpirajo na enak način kot krilna vrata v prostore stanovanja. Vrata za tuš kabino na tečajih omogočajo večjo odprtino in so idealna za velike kopalnice. Za razliko od drsnih so krilna vrata za tuš kabino na voljo z okvirjem ali brez, kar je še ena morebitna estetska prednost pred drsnimi, ki so zaradi varnosti skoraj vedno uokvirjena. 

    Slabost krilnih tuš vrat so tečaji, ki po dolgih letih uporabe lahko začnejo rjaveti. 
    Vrata za tuš kabine
    Krilna vrata za tuš kabine so zelo elegantna, a primerna le za večje kopalnice z dovolj prostora.

    3. Vrata za tuš kabino z okvirjem ali brez?

    3.1 Vrata za tuš kabino brez okvirja

    Tuš vrata brez okvirja so videti bolj elegantno in imajo čist, vrhunski videz. Tisti, ki želijo kopalnico s sodobnim pridihom, se zato največkrat odločijo za možnost brez okvirja. Ker vrata za tuš kabino brez okvirja nimajo stika med okvirjem in steklo, kjer se nabira veliko umazanije, jih je bolj enostavno vzdrževati. Slabost je njihova cena, saj so dražje od tuš vrat z okvirjem.

    3.2 Vrata za tuš kabino z okvirjem

    Vrata za tuš kabino z okvirjem so cenejša in enostavnejša za namestitev. Običajno so sestavljena iz stekla ali njegovih plastičnih različic, okvir pa je lahko aluminijast, inoks ali plastičen. Svetujemo, da se izogibate plastičnim okvirjem, saj jih je težko čistiti, videti pa so ceneno in se pogosto grdo starajo. Kovina, zaščitena pred rjavenjem, vam bo dobro služila še desetletja.

    Slabost tuš vrat z okvirjem je, da so vizualno manj elegantna, prav tako pa se na stikih med okvirjem in steklom nabira umazanija. 

    4. Steklo za tuš 

    Nepogrešljiv element vsake tuš kabine je seveda steklo za tuš kabino. Na tržišču najdemo različne variante, kot so prozorno steklo, motno, tonirano in podobno. Tuš steklo je lahko popolnoma transparentno ali motno, kar vas varuje pred pogledi. Če se vam steklo za tuš kabino zdi drago, je možna alternativa tudi plastika, a ima ta precej slabosti, kot sta bolj zahtevno vzdrževanje in grše staranje. 

    5. Steklo za tuš mora biti varno

    Bistveno je, da je tuš steklo visoke kakovosti. V kopalnici lahko pride do hudih padcev in tuš steklo se ob tem ne sme razbiti na koščke, saj bi to lahko povzročilo še večjo nesrečo. Najbolj vzdržljivo in najbolj varno je kaljeno steklo za tuš. Skrivnost visoke varnosti kaljenega stekla se skriva v načinu proizvodnje. Med proizvodnim procesom se steklo za tuš segreje in nato hitro ohladi. Tako nastane kaljeno steklo. Ta postopek segrevanja in ohlajanja naredi steklo za tuš veliko močnejše. Poleg tega postopek spremeni značilnosti stekla, tako da se drugače odziva na zlom.

    Če se plošča iz kaljenega stekla slučajno razbije, bo razpadla na večje in manj ostre kose, ki niso tako nevarni kot drobci klasičnega, žarjenega stekla.
    Tuš kad
    Fotografija prikazuje tuš kabino s klasično izvedb tuš kadi in drsnimi vrati za tuš s kromiranimi kovinskimi okvirji.

    6. Tuš kad

    6.1 Kaj je tuš kad?

    Najprej si poglejmo, kaj je tuš kad. Tuš kad je del prhe, ki tvori tla in usmerja vodo v odtok. Vsaka tuš kad je izdelana z rahlim naklonom, kar omogoča, da voda odteče naravnost v odtok. Tuš kad si je treba torej zamišljati kot neke vrste lijak. Tuš kad uspešno prispeva k ohranjanju čiste in suhe kopalnice.

    6.2 Zakaj je tuš kad pomembna?

    Tuš kadi so izdelane iz vodoodpornega materiala, kot so akril, steklena vlakna in PVC. Tuš kad je zelo pomembna za zaščito vaših tal in podlage pred morebitnim zastajanje in nepravilnim odtekanjem vode. Pod tuš kad pa morate še vedno namestiti ustrezno hidroizolacijo.

    7. Vgradnja tuš kadi

    7.1 Klasična izvedba tuš kadi

    Obstajata dva načina vgradnje tuš kadi. Prvi je klasični, kar pomeni, da tuš kad položimo na tla. Celotna tuš kabina je tako nekaj centimetrov dvignjena od tal in ustvari se prag. Ta možnost je dobra in edina možna izbira za obstoječe kopalnice, kjer želimo menjati le tuš kabino, ne želimo pa posegati v tla kopalnice. Če pa se lotevamo celovite sanacije kopalnice, ki med drugim vključuje tudi menjavo talne in stenske keramike, priporočamo, da se odločite za vgradnjo tuš kadi v ravnini s tlemi.

    7.2 Tuš kad v ravnini s tlemi

    Tuš kad v ravnini s tlemi je veliko manj opazna kot klasična izvedba tuš kadi. S takšno vgradnjo se znebite neželenega pragu, ki otežuje dostop do tuša (predvsem invalidom, starejšim in slabotnejšim osebam ter manjšim otrokom). Vgradnja tuš kadi v ravnini s tlemi je elegantna in sodobna.

    7.3 Skrita tuš kad

    Tretja možnost, ki je najbolj zapletena, je t. i. skrita tuš kad, kar pomeni, da čeznjo položimo keramične ploščice ali neki drugi izbrani kopalniški tlak. V tem primeru se tuš kad zaradi dodatne zaščite pred zatekanjem vode. Ta način izvedbe je sicer redek, saj lahko podoben varnostni efekt dosežemo s t. i. vodoodpornimi vidival ploščami, ki so cenejše.

    Tuš kad v ravnini s tlemi
    Tuš kad v ravnini s tlemi je videti zelo elegantno. Če delate novo kopalnico ali želite staro sanirati v celoti, vam priporočamo ta način izvedbe.

    8. Ali lahko tuš kad namestimo sami?

    Nepravilno nameščena tuš kad povzroči veliko problemov z zastajanjem in nepravilnim odtekanjem vode, zato nameščanjem tuš kadi v lastni režiji odsvetujemo. Posledica nepravilnega odtekanja oziroma zastajanja vode je pojav plesni. Usposobljen vodvosni inštalater razume natančen kot naklona, ​​ki je potreben za pravilno odtekanje tuš kabine. Poleg tega bo znal pravilno zatesniti vse stike tuš kadi s tlemi in stenami.
     
     
     
     
     

    Strokovni članek 1938
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    kopalnice, ideje in inspiracije

    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Kopalnice?

    Imamo kar 1037 izvajalcev za področje Kopalnice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1037 izvajalcev za področje Kopalnice
    9
    0

    DETAJL IN CELOTA d.o.o.


    10
    1

    DOGŠA D.O.O.


    9.9
    13

    ZGD, zaključna gradbena dela, Samir Čaušević s.p.


    8.6
    1

    WOOD DESIGN Proizvodnja, trgovina, inženiring d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane