Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Kako je mogoče zidake polagati 100 % hitreje? Porotherm sistemske rešitve za hitro in kakovostno gradnjo

    Članek je koristil že 1565+ uporabnikom
    Wienerbergerjevi opečni zidaki Porotherm obsegajo širok spekter izdelkov, tudi brušene zidake Energy+, ki se ne vgrajujejo z malto, ampak se lepijo s poliuretanskim lepilom – Dryfix.extra. Tak način gradnje so za časovno učinkovitega spoznali tako arhitekti kot investitorji, predvsem pa izvajalci. Nekateri gradbinci poročajo o celo 100 % hitrejši gradnji v primerjavi s klasično!
    Predstavitev produkta 1565
    IZO Profi
    Imamo kar 1726 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Produktno ime Porotherm, ki označuje opečne zidake Wienerberger, obsega širok spekter izdelkov, v ospredje pa se v zadnjih letih postavljajo brušeni zidaki iz tako-imenovane družine Energy+ zidakov, ki se lepijo s poliuretanskim lepilom – Dryfix.extra.

    Posebna podskupina so zidaki IZO Profi - brušeni zidaki polnjeni s kameno volno, večjih debelin, namenjeni gradnji energetsko učinkovitih objektov po najstrožjih standardih. V osnovi je vodilo za razvoj teh produktov bila ideja monolitnega ovoja stavbe; opeka, ki vsebuje izolacijo sama po sebi zadošča energijskim zahtevam za zunanji zid tudi za nizkoenergijske in pasivne hiše. Objekta torej z zunanje strani ni potrebno oblagati s toplotno izolacijo, kar prihrani kar nekaj časa, denarja in prostora.

    lepljenje-porotherm-zidakov.jpg

    Dryfix sistem se je že več kot desetletje nazaj razvil v okviru koncerna Wienerberger. V Sloveniji je prav tako prisoten že skoraj 10 let in počasi prevzema vse večji delež na trgu. Prednosti so zaznali predvsem izvajalci, ki sedaj z manjšo ekipo lahko hitreje pozidajo objekt.

    Nekateri gradbinci po par izvedenih objektih poročajo o celo še enkrat hitrejši gradnji v primerjavi s klasično! Vas zanima primerjava hitrosti in stroškov gradnje med zidanjem z malto in Dryfix sistemom? Preverite TUKAJ!

    Pomisleke o trdnosti in kakovosti take gradnje so že davno razblinili mnogi referenčni objekti – tako povsem običajnih investitorjev, ki so za svoj dom želeli malce hitrejšo gradnjo, kot tudi objekti, ki ustrezajo najbolj zahtevnim energetskim standardom. Nekatere sistemske rešitve iz Porotherm linije Energy+ so namreč certificirane na Konzorciju Pasivna hiša, kar pomeni da brez posebnega truda lahko kakovostno izvedemo najzahtevnejše detajle pri objektu.

    Dva taka elementa sta: Dryfix vogalnik za izdelavo vertikalnih vezi in Dryfix preklada iz EPS-a za premoščanje odprtin v zunanjih zidovih, z možnostjo prostora za zunanja senčila. Ti elementi so predvsem priporočljivi za uporabo pri pasivnih hišah in pa v kombinaciji z IZO Profi opekami, kjer na zunanji strani objekta ni ovoja iz toplotne izolacije.

    K sistemu Dryfix pa je možno kombinirati tudi opečne dodatne elemente; dodajo se lahko navadne opečne preklade, zaradi potrebe trga in želja izvajalcev pa se je nekaj let nazaj razvil tudi brušen opečni vogalnik, ki omogoča izdelavo vertikalnih vezi brez opaženja in dodatnega podpiranja, prav tako pa je lažja končna obdelava notranjih sten.

    Zidanje s Profi in IZO Profi zidaki je res enostavno, zato se zanj odloča tudi veliko samograditeljev.

    Prva vrsta zidakov se polaga v svežo malto, saj ne moremo zagotoviti idealno ravne podlage. Pri vsej izvedbi je najbolj zamuden, a najbolj pomemben začetek – določitev najvišje točke obodnih zidov, da je posteljica iz malte povsod debela najmanj 1,5 cm ter ustrezna izravnava prve vrste opeke.

    Pri polaganju prve vrste si pomagamo s posebnim orodjem Nivelirmax, za katerega v podjetju Wienerberger nudijo brezplačno izposojo za čas gradnje. Ravnost prve vrste se preverja z daljšo aluminijasto letvijo, opeke pa se po potrebi poravnava z gumijastim kladivom. Naprej pa je zidanje povsem enostavno – na opeko v dveh trakovih s pomočjo pištole, ki jo privijemo na pločevinko lepila, nanašamo lepilo Dryfix.extra.

    Lepilo nanašamo v trakovih debeline cca. 3 cm, 5 cm od vsakega roba opeke. Na dele, kjer smo nabrizgali lepilo, preprosto polagamo novo vrsto opeke. Opeke po vertikali ne lepimo, saj se stikuje na sistem utor-pero. Vrste sproti kontroliramo z dolgo aluminijasto letvijo ter vodno tehtnico, a če je prva vrsta položena lepo, so potrebne minimalne korekture.

    Prav tako je ugodno rokovanje z opeko, saj je zaradi zagotavljanja lastnosti toplotne izolativnosti bolj porozirana in tako lažja. S tega vidika je sicer tudi bolj krhka, a to se pri rezanju pokaže kot prednost, saj se z ustreznimi žagami lahko in natančno reže. Najbolj idealna je krožna žaga, dovolj pa je že ročna električna žaga ali t.i. aligator.

    Tudi opeka IZO Profi, ki je polnjena s kameno volno ni problematična za rezanje; vlakna volne se preprosto odrežejo in se ne zatikajo. Lahko pa se na mestih rezanja iz posameznih celic volna odstrani – s tem pa dobimo že utor za inštalacije. Za naknadno izdelavo utorov v zidovih zidanih s Profi in IZO Profi opeko je priporočljivo, da se uporabi rezkarje in ne udarna kladiva, saj s tem preveč porušimo strukturo opeke; utori bodo izdelani hitreje, bolj natančno in manj bo dela z zapolnjevanjem lukenj.

    rezanje-opeke.jpg
    Rezanje opeke je enostavno.

    Dodatna prednost pri izvedbi objekta z Dryfix sistemom je možnost zidanja tudi pri nizkih temperaturah, celo do -5°C. V tem primeru je potrebno pločevinke z lepilom hraniti na razmeroma toplem mestu in jih med zidanjem odlagati v vedro s toplo vodo. Tako se zagotovi optimalen pretok lepila skozi pištolo ter ohranjanje vseh lastnosti lepila.

    IZO Profi je sodobna rešitev za gradnjo stanovanjskih stavb, saj prihranimo pri neto površini hkrati pa je objekt vrhunsko izoliran. Dodatno z Dryfix.extra lepilom zagotovimo nižje stroške gradnje, obenem pa hitro izvedbo gradnje. Več preberite TUKAJ.

    Ob prekinitvi gradnje v primeru nižjih temperatur je potrebno opeko ustrezno zaščititi s pokrivanjem, da ne bi dež in sneg zastajala v odprtinah opeke. Pri opeki IZO Profi pa je pokrivanje priporočljivo kadarkoli ob prekinitvi gradnje - zaradi možnosti dežja. Volna, ki je integrirana v opeko je sicer hidrofobna in se ne napoji cela, a izpostavljen del je vseeno moker, kar pomeni da je potrebno počakati da se posuši, preden se lahko nadaljuje z gradnjo.

    dryfix-polaganje-opeke.jpg

    Gradnja s sistemom Dryfix je zares hitra in enostavna, vseeno pa je v primeru težav in vprašanj vedno na voljo Wienerberger terenska ekipa izkušenih projektno-tehničnih svetovalcev. Poleg brezplačne pomoči ob začetku gradnje nudijo podporo skozi vse faze zidave objekta. Svoje zveste izvajalce pa Wienerberger tudi redno izobražuje in nagrajuje za uporabo kvalitetnih in sodobnih materialov.

    V primeru tehničnih vprašanj kontaktirajte našo terensko tehnično ekipo izkušenih tehničnih svetovalcev, ki bodo odgovorili na vaša vprašanja in ponudili pomoč. Kontaktirajte nas in skupaj gradimo dobre občutke!

    Wienerberger_montiranje_oken-8.jpg

    Predstavitev produkta 1565
    Avtor: Wienerberger d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zidarstvo?

    Imamo kar 1726 izvajalcev za področje Zidarstvo:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1726 izvajalcev za področje Zidarstvo
    8.5
    1

    Jože Škrablin s.p.


    10
    3

    BESIM SUSURI S.P.


    8.9
    0

    FARVA d.o.o.


    8.3
    1

    ZIDARSTVO BOŽNAR d.o.o.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane