Za področje

  Mojmojster poročilo gradbenega trga za 2. tromesečje 2022

  Članek je koristil že 721+ uporabnikom
  Na kratko: Ne hvali leta pred zimo. Za vas smo ponovno pripravili kratko in pregledno četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga, ki spremlja ključne kazalnike gibanja trendov s strani izvajalcev in investitorjev. Prikazali smo podatke iz SURS-a, Dun & Bradstreet-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu več sto tisoč naših mesečnih uporabnikov.
  721
  mojmojster porocilo gradbenega trga za 2 tromesecje 2022 naslovnica

  Ne hvali leta pred zimo

  Kljub črni globalni situaciji, v drugem četrtletju leta 2022 gradbeni trg ni čutil večjih pretresov. A razlogov za skrb je vseeno veliko, saj konflikt v Ukrajini pod vprašaj postavlja svetovno, predvsem pa Evropsko oskrbo z energenti. Prihodnje gibanje cen bo odvisno predvsem od geopolitičnih razmer jeseni in pozimi, ko se bo povpraševanju po proizvodni energiji pridružila tudi velika potreba po energiji za ogrevanje. Zato tega leta ni pametno hvaliti pred zimo.

  Storitve

  Gradbena sezona je v polnem razmahu, kar se pozna tudi na 13 % večji zasedenosti izvajalcev. Število podjetij v sektorju je krepko upadlo za - 3.9%. Časi so težki, a redči se tudi konkurenca.

  K2-2022-zasedenost-izvajalcev.JPG

  K2-2022-podjetja-v-sektorju.JPG

  Surovine in gradbeni materiali

  Čeprav so se cene energentov nekoliko umirile, cene končnih produktov napihujejo težave v svetovnih oskrbovalnih verigah in nejasna prihodnost vojne v Ukrajini. Osnovne surovine so se v povprečju pocenile za kar 24 %, vendar je visoka inflacija in potreba po energentih pri izdelavi končnih produktov te podražila še za 11 %.

  K2-2022-cene-osnovnih-surovin.JPG

  K2-2022-cene-gradbenih-materialov.JPG

  Investicije

  Namera po gradnji s 4.4 % dvigom ostaja visoko, gradbeni projekti pa so že v teku, zato se odpiranje novih gradbišč umirja za -5 %, prav tako pa za -3.9 % upada število novih gradbenih dovoljenj. Slabšanje kreditnih pogojev je zmanjšalo tudi povpraševanje po novih nepremičninah, zato so cene nepremičnin po dolgem času padle za -10 %.

  K2-2022-namera-po-gradnji.JPG

  K2-2022-gradbeni-projekti.JPG

  K2-2022-gradbena-dovoljenja.JPG

  K2-2022-indeks-cen-nepremicnin.JPG

  721
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 117 izvajalcev za področje Drugo
  10
  9

  ELEKTROTERM, BLAŽ ČERNE S.P.


  6.8
  1

  Anila d.o.o.


  10
  7

  Mitja Ribič s.p.


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE DRUGO?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane