Za področje

    Mojmojster poročilo gradbenega trga za 2. tromesečje 2022

    Članek je koristil že 1696+ uporabnikom
    Na kratko: Ne hvali leta pred zimo. Za vas smo ponovno pripravili kratko in pregledno četrtletno poročilo slovenskega gradbenega trga, ki spremlja ključne kazalnike gibanja trendov s strani izvajalcev in investitorjev. Prikazali smo podatke iz SURS-a, Dun & Bradstreet-a in ekskluzivne izsledke, ki jih zbiramo na vzorcu več sto tisoč naših mesečnih uporabnikov.
    1696
    mojmojster porocilo gradbenega trga za 2 tromesecje 2022 naslovnica

    Ne hvali leta pred zimo

    Kljub črni globalni situaciji, v drugem četrtletju leta 2022 gradbeni trg ni čutil večjih pretresov. A razlogov za skrb je vseeno veliko, saj konflikt v Ukrajini pod vprašaj postavlja svetovno, predvsem pa Evropsko oskrbo z energenti. Prihodnje gibanje cen bo odvisno predvsem od geopolitičnih razmer jeseni in pozimi, ko se bo povpraševanju po proizvodni energiji pridružila tudi velika potreba po energiji za ogrevanje. Zato tega leta ni pametno hvaliti pred zimo.

    Storitve

    Gradbena sezona je v polnem razmahu, kar se pozna tudi na 13 % večji zasedenosti izvajalcev. Število podjetij v sektorju je krepko upadlo za - 3.9%. Časi so težki, a redči se tudi konkurenca.

    K2-2022-zasedenost-izvajalcev.JPG

    K2-2022-podjetja-v-sektorju.JPG

    Surovine in gradbeni materiali

    Čeprav so se cene energentov nekoliko umirile, cene končnih produktov napihujejo težave v svetovnih oskrbovalnih verigah in nejasna prihodnost vojne v Ukrajini. Osnovne surovine so se v povprečju pocenile za kar 24 %, vendar je visoka inflacija in potreba po energentih pri izdelavi končnih produktov te podražila še za 11 %.

    K2-2022-cene-osnovnih-surovin.JPG

    K2-2022-cene-gradbenih-materialov.JPG

    Investicije

    Namera po gradnji s 4.4 % dvigom ostaja visoko, gradbeni projekti pa so že v teku, zato se odpiranje novih gradbišč umirja za -5 %, prav tako pa za -3.9 % upada število novih gradbenih dovoljenj. Slabšanje kreditnih pogojev je zmanjšalo tudi povpraševanje po novih nepremičninah, zato so cene nepremičnin po dolgem času padle za -10 %.

    K2-2022-namera-po-gradnji.JPG

    K2-2022-gradbeni-projekti.JPG

    K2-2022-gradbena-dovoljenja.JPG

    K2-2022-indeks-cen-nepremicnin.JPG

    1696
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Imamo kar 143 izvajalcev za področje Drugo
    8.3
    1

    Anila d.o.o.


    10
    7

    Mitja Ribič s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane