Za področje

  Geotekstil, cena za gradbeni filc

  Članek je koristil že 45956+ uporabnikom
  Poseben tekstil - geotekstil se uporablja predvsem za stabilizacijo in filtracijo tal, pri nizki in visoki gradnji, na vrtu, najpogosteje pa pri zemeljskih delih. Gradbeni filc je vsestransko uporaben in pri gradnji nepogrešljiv material.
  Strokovni članek 45956
  priljubljen
  geotekstil
  Imamo kar 1422 izvajalcev za področje Izkopi:

  1. Kje uporabljamo geotekstil - gradbeni filc?

  1.1 Gradbeni filc za podlago

  Pri nizkih gradnjah se filc uporablja kot podloga pri zemeljskih delih, pri gradnji cest, parkirišč, tunelov in drugih objektih nizke gradnje. Geotekstil je tu v vlogi ojačitve terena, ločevanja ali filtracije zemljine, dreniranja ali zaščite.

  1.2 Geotekstil za visoke gradnje

  Geotekstil pa uporabljamo tudi pri visokih gradnjah. Tudi tukaj z njim utrdimo teren, oziroma ga zaščitimo proti eroziji in ločimo ali filtriramo plasti prsti. Z njim tudi dreniramo, zaščitimo hidroizolacijo, podložimo ga lahko pod laminatne pode ali z njim zaščitimo pode na splošno. Nenazadnje pa pa lahko z njim zaščitimo površine pri barvanju ali pa ga uporabimo kot zaščito pri vrtovih.

  2. Kateri gradbeni filc lahko uporabimo?

  2.1 Tekstilne membrane

  Ločimo med različnimi ponudniki geotekstila, ki ponujajo različne vrste filcev oziroma geotekstilov. Eden izmed njih je DuPontTM Geoproma, ki je geotekstilna membrana, narejena pretežno iz termalno obdelanega  polipropilena. Membrana je kemijsko inertna in okolju prijazna. Uporablja se pri preprečevanju izgube nosilnega sloja, drenažnega sloja ali pri prenosu zemljine v drenažni sloj. Tkanina omogoča kontinuirano drenažo in je odporna proti vdoru korenin.

  2.2 Gradbeni filc z dodatkom poliestra

  Uporabimo lahko tudi filc Geonetex, ta membrana je narejena iz polipropilena in poliestra. Material je odporen proti kislinam in bazam tal, pa tudi proti plesni in bakterijam. Geotkanina omogoča filtracijo ali ločevanje zemljine, drenažo ali pa zaščito. Prekomerna izpostavljenost UV sevanju lahko povzroči razgradnjo filca.

  Gradbeni filc z dodatkom poliestra

  3. Gradbeni filc za vrt

  Gradbeni filc oziroma geotekstil pa se pogosto uporablja tudi na vrtu. Gre za material, ki prepušča vodo, a obenem onemogoča mešanje med seboj nekompatibilnih materialov. Gradbeni filc se na vrtu uporablja kot vmesen sloj med različnimi sloji, npr. med prstjo in peskom za dvorišče. Odlična gostota geotekstila 300 g/m2 omogoča polaganje na različne vrste terena. Ko smo ga namestili in utrdili, ga zasujemo z nosilnim materialom. Gradbeni filc obenem nudi odlično zaščito proti razrastu plevela, medtem ko v zemljo prepušča vse, kar rastline potrebujejo: vodo, zrak in hranile snovi.

  Gradbeni filc se pogosto uporablja za utrditev strmih terenov, kjer smo posadili rastline, saj preprečuje zdrs in odnašanje zemljine, do katerega lahko pride ob močnih nevihtah.

  Filc za vrt

  4. Zaščitni gradbeni filc

  Poleg geotekstila, ki se uporablja za temelje gradbenih konstrukcij in na vrtu, poznamo tudi zaščitni filc. Ta je namenjen zaščiti pohištva in notranjih površin med prenovo. Zaščitni filc predstavlja dobro alternativo klasičnemu zaščitnemu kartonu s polietilensko folijo, ki je zamudna za polaganje, saj je treba pritrditi vsak sloj posebej. Prav tako je zamudno odstranjevanje takšne zaščite. Zaščitni filc nudi izvrstno zaščito in je vsestransko uporaben - uporabimo ga lahko tako na tleh kot na pohištvu. Na eni strani je obložen z neprepustno folijo, ki preprečuje vpijanje tekočin in potencialno prodiranje skozi material.

  Drenažni filc

  5. Geotekstil v rolah ali ploščah?

  Na trgu imamo na voljo dve obliki geotekstila - v rolah ali ploščah. Gradbeni filc v rolah je primeren predvsem za zaščito tal, saj ga enostavno samo razpremo po tleh, nato pa odrežemo na primerno dimenzijo. Geotekstil v ploščah se uporablja predvsem za zaščito neravnih površin, npr. stopnic, saj lahko s ploščami lažje dosežemo ostre robove ob prepogibih.

  6. Geotekstil - cena

  Cena geotekstila se giblje med 0,70 in 0,90 EUR/m2. Tudi  Politlak je sestavljen iz polipropilena in poliestra. Debel je lahko med 1 in 6 mm. Uporablja se pri drenažnih sistemih, za zaščito hidroizolacije ali kot podlaga za laminat, pa tudi kot zaščito vrta. Dodatno je ta goetekstil odporen na vrtanje. Cena tega geotekstila se giblje okrog 0,80 EUR/m2.

  TenCate Polyfelt TS/P je netkani geotekstil, narejen iz neskončnih polipropilenskih niti, ki so med seboj mehansko utrjene ali z vodnimi curki ali z iglanjem. Ta filc se uporablja pri nizki gradnji, pa tudi pri visoki gradnji. Opravlja funkcijo ločevanja, filtracije, drenaže ali zaščite. Cena tega geotekstila se giblje okrog 0,80 EUR/m2.


  Strokovni članek 45956
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Izkopi?

  Imamo kar 1422 izvajalcev za področje Izkopi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 1422 izvajalcev za področje Izkopi
  9.5
  0

  KOPKO, izvajanje nizkih gradenj, trgovina, izvoz, uvoz, d.o.o.


  9.2
  0

  ZAKLJUČNA GRADBENA DELA GORAN LAZIĆ S.P.


  9.1
  0

  Anton Hrastar s.p.


  9.1
  0

  Gradnje Alojz Leskovar s.p.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane