Za področje

    Montaža strešnih oken in frčada

    Članek je koristil že 7992+ uporabnikom
    Dostikrat se zgodi, da v objektu potrebujemo dodatno sobo, ki jo lahko vzpostavimo v mansardi. Takrat potrebujemo v prostoru dodatno svetlobo, ki jo lahko zagotovimo le s strešnim oknom. Dostikrat pa po strešnih oknih posegamo tudi pri novogradnji, predvsem kadar je kolenčni zid v mansardi tako nizek, da vgradnja običajnih oken ni mogoča.
    Strokovni članek 7992
    Stresno okno, vir: littleput.com
    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna:

    1. Optimalen učinek osvetlitve

    Najprej moramo biti pozorni na to, kam bomo vgradili strešno okno. To moramo vgraditi tako, da bo enakomerno osvetljen celoten prostor, pa tudi tako, da paše v prostor in da ne moti funkcionalnosti prostora. Poleg tega mora biti strešno okno vgrajeno dovolj nizko, tako spodnji del okna dosežemo z roko.

    Pri izbiri strešnega okna moramo biti pozorni tudi na naklon strehe, pri manjšem naklonu strehe bi naj bila praviloma okna daljša.

    Upoštevati moramo tudi standard, ki določa, da mora zastekljena površina obsegati vsaj 20% uporabne tlorisne površine sobe. Izbrati moramo dovolj veliko okno poljubne oblike. Na trgu lahko najdemo najrazličnejše oblike strešnih oken.

    2. Vrste strešnih oken

    Lahko izbiramo med različnimi velikostmi oken, pa tudi med vrstami zasteklitev, materialom okenskega okvirja ali med načinom odpiranja.

    Strešna okna so lahko bolj ali manj izolirana, ponavadi so ta dvoslojna ali troslojna. Tudi okenski okvirji so lahko različni, pogosto so ti leseni ali PVC, lahko pa so tudi iz aluminija in kombinirani iz dveh od naštetih materialov.

    Glede na odpiranje strešnih oken poznamo več vrst. Okna imajo lahko ročko za odpiranje na zgornji strani, takrat imamo možnost, da pod okno še kaj postavimo, npr. pohištvo. Lahko pa je ročka tudi na spodnji strani okna, takrat so lahko okna postavljena višje, vendar pod njih ne moremo nič postaviti. Okna pa se lahko odpirajo tudi na druge, kombinirane načine.

    3. Strešna okna morajo biti kakovostna

    Strešna okna morajo biti izredno kakovostna, poleg tega pa mora biti dosledno izvedena tudi njihova vgradnja.

    Okna so na strehi bolj izpostavljena različnim vremenskim vplivom, kot na fasadi, zato morajo biti izredno kakovostna. Ta morajo biti energijsko varčna in odporna proti udarcem. Vgradnja strešnega okna mora biti izvedena tako, da okno ne zamaka ob močnem deževju ali ko se na njem nabira sneg.

    4. Frčada

    Frčada je strešni nadzidek z oknom nad kapom, ki dodatno osvetli prostor mansarde in predstavlja nadomestilo strešnemu oknu. Za frčado se odločimo, kadar želimo poleg dodatne svetlobe tudi povišati del mansarde. V primerjavi s strešnim oknom, frčada omogoča boljše zračenje prostora, predvsem pa poglede v bližnjo okolico.

    Splošno strešno okno ni najbolj ugodna rešitev, saj je bolj izpostavljeno vremenskim vplivom, problem nastane predvsem ob močnem deževju ali toči. Okno lahko ob deževju zamaka, problematično pa je tudi, da se zvok toče ali kapelj prenaša v prostor. Poleg tega je strešno okno problematično pozimi, saj se na njem nabira sneg in tako ni več dovoljne svetlobe. Splošno strešno okno ni priporočljivo, saj posegamo v strešno konstrukcijo in vzpostavimo možnost zamakanja. Nenazadnje pa, kot že omenjeno strešno okno ne omogoča pogledov v okolico. Če strešno okno vgradimo prostorsko primerno, pa lahko to doprinese k boljši atmosferi prostora.

    Cena strešnega okna se ponavadi giblje od 300 EUR naprej, montaža tega pa od 150 EUR naprej.

    Nasvet strokovnjaka iz podjetja Franc Kamenšek s.p.

    Kakšen je osnovni postopek pri vgradnji strešnega okna in na kaj vse je potrebno paziti?

    Osnova pri vgradnji strešnega okna je seveda ogled in izmera prostora/mansarde, kjer želimo vgraditi strešno okno. Širino strešnega okna v večji meri narekuje razmak med špirovci, ki v povprečju znaša 70-75 cm, na ta način v sklopu prenove mansarde ne rabimo posegat v strešno konstrukcijo. Pomembno je, da se strešno okno vgradi na skrajno zunanjo ravnino strešne konstrukcije na letve ali na deske.

    Pravilno vgradno višino strešnega okna pa narekuje v prvi vrsti višina parapetnega zidu. V splošnem lahko rečemo, da je strešno okno naj vgrajeno na takšni poziciji, da uporabnikom omogoča nemoteno odpiranje/zapiranje. Pri vgradni strešnega okna je še poseben poudarek potrebno nameniti ustrezni vgradnji toplotne izolacije, ki mora segati vse od zunanje ravnine strešnega okna v globino do špirovca.
    g. Franc, Franc Kamenšek s.p.

    Strokovni članek 7992
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Strešna okna?

    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 614 izvajalcev za področje Strešna okna
    10
    4

    MBT HIŠA d.o.o.


    8.6
    0

    RENATA KEREC s.p.


    8.9
    2

    STREHA JANČAR, krovstvo, kleparstvo, d.o.o.


    8.8
    0

    KROVSTVO HUSNIJA HADŽALIĆ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane