Za področje

    Veste, kakšna je razlika med gotovinskim in stanovanjskim kreditom?

    Članek je koristil že 1874+ uporabnikom
    Ste kdaj že potrebovali financiranje in ste se spraševali, kakšna je razlika med gotovinskim in stanovanjskim kreditom? Na kratko je bistvena razlika v namenu porabe sredstev z naslova kredita in v zavarovanju. Pa poglejmo ...
    Strokovni članek 1874
    moski bere casopis
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    Gotovinski kredit

    Gotovinski kredit je nenamenski, banka ne ugotavlja namena porabe sredstev. Sredstva z naslova odobrenega gotovinskega kredita prejme kreditojemalec nakazana na svoj TRR. Najdaljša odplačilna doba gotovinskega kredita je do 7 let (nekatere banke pa pod določenimi izjemami lahko odobrimo tudi kredit z odplačilno dobo do 10 let). Višina kredita je odvisna od kreditne sposobnosti potrošnika in omejena z maksimalno višino kredita, pri naši banki je to največ do 40.000,00 €. 

    Obrestna mera za gotovinski kredit je praviloma višja od obrestne mere za stanovanjski kredit. Tudi stroški odobritve in zavarovanja so drugačni. Gotovinski kredit je vezan na enega kreditojemalca oziroma odplačnika in odplačevanja mesečne anuitete ni možno razdeliti med več sokreditojemalcev.

    Stanovanjski kredit

    Stanovanjski kredit, zavarovan s hipoteko (zastavo na nepremičnini), je namenjen ohranjanju ali pridobitvi lastninske pravice na nepremičnini (nakup nepremičnine ali odkup deleža na nepremičnini), gradnji, adaptaciji ali obnovi nepremičnine. Poraba sredstev je namenska. Najdaljša odplačilna doba stanovanjskega kredita, zavarovanega s hipoteko, je do 30 let, višina stanovanjskega kredita pa je odvisna od ocenjene vrednosti zastavljene nepremičnine ter kreditne sposobnosti potrošnika.

    Obrestna mera za stanovanjski kredit je praviloma nižja od obrestne mere za gotovinski kredit. Stroški odobritve so načeloma višji, tukaj pa so še stroški za plačilo cenitve nepremične ter plačilo notarskih storitev za ureditev hipotekarnega zavarovanja. Prav tako mora kreditojemalec poskrbeti za ustrezno zavarovanje zastavljene nepremičnine. Mesečno odplačevanje anuitete stanovanjskega kredita, zavarovanega s hipoteko, si lahko med seboj razdeli več sokreditojemalcev. Tudi zahtevana kreditna dokumentacija je obsežnejša od zahtevane kreditne dokumentacije pri gotovinskem kreditu.

    Želite izvedeti še več? Obiščite spletno stran UniCredit Bank.

    Strokovni članek 1874
    Avtor: UniCredit Banka Slovenija d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Stanovanjski kredit?

    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 12 izvajalcev za področje Stanovanjski kredit
    8.9
    3

    Nova Ljubljanska banka d.d.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane