Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Ostrešje: lesene strešne konstrukcije

    Članek je koristil že 11535+ uporabnikom
    Lesene strešne konstrukcije so postale vse bolj priljubljena izbira. Poleg svoje naravne lepote in estetske privlačnosti imajo lesene strešne konstrukcije številne druge prednosti, ki jih naredijo odlično izbiro za gradnjo trajnostnih in kakovostnih streh. Raziskali smo prednosti lesa kot gradbenega materiala za strešne konstrukcije ter podali nekaj smernic za uspešno izvedbo in vzdrževanje lesene strehe.
    Strokovni članek 11535
    lesena stresna konstrukcija zunanjost
    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice:

     

    1. Prednosti lesa kot gradbenega materiala za ostrešje

    Les je naraven, obnovljiv in trajnosten material, ki se že stoletja uporablja v gradbeništvu. Za ostrešje se lesena konstrukcija izkaže kot odlična izbira iz več razlogov:

    1.1 Naravna lepota in estetska privlačnost 

    Lesena strešna konstrukcija doda toplino, karakter in naravno lepoto katerikoli stavbi. Les se prilagaja razli čnim arhitekturnim slogom in ponuja širok izbor možnosti obdelave, kot so barvanje, lakiranje ali oljenje, kar omogoča edinstven in privlačen videz.

    1.2 Trajno in trdno leseno ostrešje

    Pravilno izdelano in vzdrževano leseno ostrešje je lahko zelo trajno in trpežno. Les je lahek, obenem pa ima visoko nosilnost in je sposoben prenesti težo strešnega materiala ter drugih obremenitev, kot so sneg, veter in toča. Prav tako ima odlične izolacijske lastnosti, ki pomagajo ohranjati notranjo temperaturo stavbe ter zmanjšujejo stroške ogrevanja in hlajenja.

    1.3 Okolju prijazen material

    Les za leseno ostrešje je obnovljiv naravni vir, ki pri svoji proizvodnji in predelavi porabi manj energije kot ostali gradbeni materiali, kot sta beton ali jeklo. Lesene strešne konstrukcije imajo manjši ogljični odtis in pomagajo zmanjševati negativne vplive na okolje.

    1.4 Prilagodljivost in enostavnost gradnje lesene strešne konstrukcije

    Lesene strešne konstrukcije so lahke in prilagodljive, kar olajša njihovo oblikovanje in montažo. Les je mogoče enostavno rezati, oblikovati in prilagajati potrebam projekta, kar omogoča hitrejšo in bolj učinkovito gradnjo.

    lesena-stresna-konstrukcija-stebri.jpg
    Lesene strešne konstrukcije - leseni nosilni elementi imajo majhno lastno težo v primerjavi z svojo veliko nosilnostjo.

    2. Smernice za uspešno izvedbo lesene strešne konstrukcije

    Pri načrtovanju in izvedbi lesene strešne konstrukcije je pomembno upoštevati nekaj ključnih smernic:

    2.1 Načrtovanje in statika

    Pred gradnjo je treba skrbno načrtovati leseno strešno konstrukcijo in upoštevati statične zahteve. Treba je zagotoviti ustrezno podporo in pravilno razporeditev nosilnih elementov, da se prepreči deformacija, in poškodbe konstrukcije.

    2.2 Izbor kakovostnega lesa za ostrešje

    Pri izbiri lesa je pomembno upoštevati kakovost in vrsto lesa. Les mora biti suh, brez hib in napak ter ustrezne trdnosti za obremenitve, ki jih bo nosil. Lesena strešna konstrukcija se lahko izdela iz različnih vrst lesa, kot so smreka, jelka, hrast ali macesen, odvisno od želenih lastnosti in estetike.

    2.3 Pravilna obdelava in zaščita lesa za lesene strešne konstrukcije

    Lesena strešna konstrukcija mora biti ustrezno obdelana in zaščitena pred vremenskimi vplivi ter škodljivci, kot so plesni, glive in žuželke. Uporaba premazov, kot so barve, laki ali olja, lahko podaljša življenjsko dobo lesa in ohrani njegovo lepoto.

    2.4 Redno vzdrževanje 

    Lesena streha zahteva redno vzdrževanje, da se ohrani v optimalnem stanju. Redno preverjanje strehe, odstranjevanje listja, snega in drugih odpadkov ter občasno obnavljanje premazov so ključni koraki za ohranitev trajnosti in estetike lesene strešne konstrukcije.

    lesena-stresna-konstrukcija-notranjost.jpg
    Poleg svoje naravne lepote in estetske privlačnosti imajo lesene strešne konstrukcije številne druge prednosti, ki jih naredijo odlično izbiro za gradnjo trajnostnih in kakovostnih streh.

    3. Materiali in proizvodi za izvedbo lesene strešne konstrukcije

    Za izvedbo lesene strešne konstrukcije uporabljamo masiven les, lepljen lameliran les, furnirne plošče, vezane plošče in različne druge ploščaste elemente. Med običajni gradbeni les, ki ga uporabljamo za izdelavo nosilnih elementov in celotnih nosilnih konstrukcij, sodijo, iglavci (smreka, jelka, bor in macesen) in listavci (hrast in bukev).

    • Masiven les za lesene strešne konstrukcije:
      Obli les: deblo brez lubja in vej, premeri oblega lesa od 8 do 30 cm in dolžine do 16 m.
      Tesani les: izdeluje se s tesanjem debel, uporablja se pri obnavljanju tehnične dediščine.
      Rezani ali žagani les: uporablja se pri konstrukcijah pravokotnega ali kvadratnega prereza, razvrščen po vrsti lesa, obliki prereza in kakovosti.
    • Lepljen lameliran les (glulam):
      Sestavljen iz lesnih lamel z vzporednimi vlakni, ki so povezane z vodoodpornim lepilom, omogoča izdelavo nosilnih elementov lesene strešne konstrukcije poljubnih oblik in velikih razponov.
    • Linijski prefabricirani elementi za leseno ostrešje:
      Konstrukcijski kompozitni les (SCL), pridobljen s posebnimi tehnološkimi postopki, vključuje lepljene furnirje (LVL), na pasove razrezane furnirje (PSL) in dolge usmerjene iveri (LSL).
    • Ploščasti prefabricirani elementi za lesene strešne konstrukcije:
      Uporabljajo se vezane plošče (plywood), panelne plošče (blockboard) in plošče z usmerjenim iverjem (OSB), ki imajo nadzorovano orientacijo vlaken.
    • Kovinski materiali:
      Uporaba jeklenih palic, pločevin in profilov ter železnih in jeklenih vezivnih sredstev pri izgradnji lesene strešne konstrukcije.
    • Lepila:
      Uporaba lepil pri lepljenih lameliranih konstrukcijah in izdelavi lesenih ploščastih elementov. Zahtevajo dobre mehanske lastnosti, trajnost v vlažnem okolju in odpornost na temperaturo.
       

     

    Strokovni članek 11535
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Lesene hiše, brunarice?

    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 247 izvajalcev za področje Lesene hiše, brunarice
    8.9
    1

    AHAC okna in zaključna dela d.o.o.


    8.9
    1

    Tesarstvo Ludvik Vogrinec s.p.


    10
    4

    ZK PROJECTS, čiščenje in gradbeništvo, Zuhdija Kovačević s.p.


    10
    12

    KRIVINA PLUS Ude Franc s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane