Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Muzejska hiša Semič je posvojila staro šolo

    Članek je koristil že 4060+ uporabnikom
    Sodobno prenovljen objekt Muzejske hiše Semič na domiseln način združuje kulturno dediščino Semiča in naravne danosti celotne Bele krajine. Stoji na Štefanovem trgu v Semiču, v središču trškega jedra mesteca, kjer skupaj z drugimi starejšimi stavbami v centru predstavlja tipično staro naselje v Beli krajini.

    Besedilo: Žaklin Križaj

    V iskanju pomena

    Stavbo so za namene šole zgradili leta 1838. Kot hram učenosti je služila do leta 1931, ko je bila v Semiču zgrajena sodobnejša osnovna šola. V poznejših obdobjih je izgubila svoj prvotni namen, ter se namesto v izobraževalne namene uporabljala za najrazličnejše potrebe javnih ustanov; najprej krajevnega urada, policije, zdravstvene ambulante in pošte. Nadstropje je bilo ves ta čas namenjeno učiteljskim stanovanjem. Kljub raznolikosti programov, se ni noben obdržal.

    Kaj je bil glavni razlog za takšno živahno eksperimentiranje s programi, lahko le ugibamo. Nekaj pa je sigurno. Vsaka stavba, ter prostor v katerem stoji, ima funkcije, ki ji bolj pristojijo in se v določeni stavbi počutijo doma. Leta 1973 je stavba končno našla »svoje mesto pod soncem« in s tem program, ki se prilega kot ulit - muzej. Začenši s semiško krajevno muzejsko zbirko leta 1973, svojo muzejsko-izobraževalno funkcijo nadaljuje še dan danes. Leta 2009 so vanjo umestili še nov Turistično informacijski center Semič, ki privablja popotnike in muzejsko hišo lepo dopolnjuje v celoto.

    stara-sola-semic.jpg
    Arhivska fotografija, nekoč še šole kot vira modrosti. (Vir: Belokranjski muzej)

    Pasti pri obnovi starega objekta

    Kakor pri vseh projektih se je tudi pri tem najprej rodila želja po prenovi Muzejske hiše Semič in hkrati iskanje možnosti za prenovo. Prvotna ideja utilitarne dozidave sanitraij z dvigalom je prerasla okvirje po tem, ko je Občina Semič povabila k predstavitvi ideje zainteresirane deležnike na področju kulture. Ideje so prerasle v participatorno sodelovanje in javno debato med prebivalci.

    S pomočjo odgovornih na občini in arhitektov pri STRIP LAB je nastala zasnova za prenovo objekta in programsko dopolnitev celotnega objekta s temo narave Bele krajine. Z uspešno prijavo čezmejnega projekta Misterion - Doživetje skrivnosti voda na Program sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška 2014-2020, je Občina Semič pridobila sofinancerska sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj tudi za obnovo muzejske hiše.

    prenova-muzejska-hisa-semic.jpg
    Med prenovo je bilo potrebno stavbo sleči do kamnitih zidov, ter jo konstrukcijsko ojačati. (Vir: Foto Strip Lab)

    Novembra 2017 so se začela obnovitvena dela. Kljub predhodnim sondažam in konservatorskim pregledom, se vsega pri prenovi ni dalo predvideti. Določene skrivnosti objekta so se razkrile šele med samim delom. Uspelo je v celoti ohraniti opečno stropno konstukcijo objekta in statično sanitari vse stene kleti in pritličja z injektiranjem. Predvideno ohranihtev lesene medetažne konstukcije zaradi hitrega napredka propadanja v le nekaj dneh ni bilo mogoče zadržati.

    Sredi odprtega gradbišča je bil potreben hiter razmislek. Zaradi razpadlih tramov je bil objekt statično nezanesljiv in posledično nevaren. Z medsebojnim sodelovanjem arhitektov, statikov in ZVKDS, so prišli do optimalne rešitve, da se odstrani zgornje nadstropje ter izdela nova medetažna konstrukcija in konstrukcija zgornjega nadstropja. Po rešitvi glavnega problema, je projekt začel teči dalje in 24.10.2019 so se odprla vrata prenovljene Muzejske hiše Semič.

    Kljub vsemu so uspeli natančno posneti predhodno stanje vključno z masivnostjo sten, ter zasnovati predvideno odprto leseno vešalo – konstukcijo strehe in probiti visok prostor v nadstropju za potrebo razstave Narave Bele krajine. Velik doprinos k delu predstavlja prizidek obrnjen na trg, ki gosti vse servise, ki so bili predhodno vsiljeni v osnovno stavbo (wc, pisarne, vhodna avla).

    Muzejska hiša je končno zares zaživela in začela služiti ohranjanju in predstavitvi naravne in kulturne dediščine. Obenem je prenova pomembno vplivala na življenje trškega središča Semiča, ter pripomogla osvojiti 1. mesto v kategoriji trška jedra na tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela, lepa in gostoljubna 2021.

    prenova-muzej-semic.jpg
    Končna podoba prenovljene notranjosti. (Vir: Foto Strip Lab)

    Interakcija s preteklostjo

    Muzej je del Belokranjskega muzeja Metlika, kjer z interaktivnimi predmeti ter čisto pravo kraško jamo pritegne različne obiskovalce. Zanimiva krajevna zbirka predstavi kraj od prazgodovine do 20. stoletja. V kletnih prostorih, pa vas popeljejo v zgodbo belokranjske vinske kapljice z degustacijskim prostorom, kjer lahko okušate različne vinske okuse.

    Zgodovinska in vinogradniška razstava razkrivata večtisočletno dogajanje v Semiču in njegovi bližnji okolici. Tako pomembno prispevata k poznavanju ter razumevanju semiške identitete in tradicije, ki imata številne lokalne posebnosti. Premišljeno izbrano muzejsko gradivo obiskovalcu približa stiske in uspehe Semičanov v različnih preteklih obdobjih. Na ta način spodbujajo višjo raven kulture bivanja in zavedanje o neizbežnem prepletanju naše preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

    *Naslovnica: Preplet in sobivanje 180 let starega objekta s sodobnim prizidkom. (Vir: Foto Strip Lab)

    4060
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane