Za področje

    Hiša na klancu, kjer ilovica nastopa kot glavni gradbeni material

    Članek je koristil že 1594+ uporabnikom
    Danes, ko je trajnost in ekološkost gradnje osrednja tema arhitekture, vse več arhitektov teži k lesenim konstrukcijam. A les še zdaleč ni edini ekološki material, čeprav je zagotovo najbolj poznan. Vse bolj priljubljeni postajajo namreč tudi drugi, kot je zemlja ali ilovica. Takšno hišo je zasnoval tudi arhitekt Robert Veselko iz arhitekturnega biroja RVA, kjer ilovica s slamo nastopa kot glavni gradbeni material.
    Dovoz
    Dovoz do hiše. Srečamo se z introvertirano leseno fasado, saj se hiša v celoti odpira proti prekrasnemu razgledu. 

    Les in ilovica sta pramateriala, ki sta bila kot gradbena materiala prisotna že od prazgodovine naprej. S sodobnimi tehnologijami in tehnikami gradnje pa odpirata mnogo potencialov tudi za sodobno gradnjo. Konstrukcija Hiše na klancu sestoji iz lesenih nosilcev smrekovega lesa, stene pa so iz ilovice s primešano slamo in ekstrudirano glino. Kar je še posebej fascinantno, je podatek, da je bil armiran beton, ta vseprisotni material, uporabljen le za temelje. 

    konstrukcijski-detajl-ilovica
    Fasadni pas hiše iz ilovice.

    Ilovica je ekološki material od gradnje do razgradnje. Od izkopa pa do konca vgradnje ne potrebuje nobenega transporta, saj se izkoplje na parceli in vgradi na mestu, prav tako je tehnologija vgradnje sama po sebi okolju prijazna, saj ne potrebuje nobene predelave. Zaradi tega je ogljični odtis materiala praktično ničen. Tudi ko hiša odsluži svojemu namenu, se lahko brez okoljsko obremenjujočih posledic popolnoma reciklira. Hiša iz ilovice se torej na neki način najbolj približa mantri Zahoda, t. j. »biorazgradljivemu izdelku«.

    ilovica-dnevna-soba
    Osrednji bivalni prostor je odprt in pretočen. Stene interierja so v naravni barvi ilovice.

    Ilovica ima zelo dobre gradbeno-fizikalne lastnosti, saj dobro absorbira toploto in vlago, ju akumulira ter nato postopoma oddaja v prostor. Gre za zelo difuzijsko odprto material, kar pomeni, da zrak in vlaga skozenj prehajata še bolj kot pri opeki. Kot pove arhitekt, sta opeka in ilovica pravzaprav podoben material, a s pomembno razliko, saj je opeka žgana, ilovica pa se uporablja v surovem, neobdelanem stanju. Ilovica je ognjevaren, torej negorljiv material. 

    glina-ilovica-pogled-od-dalec
    Fasada hiše sestoji iz lesenih letev.

    Postopek gradnje ilovnate hiše je sledeč: najprej se pripravi ilovnato zmes, kar zahteva, da se vse komponentne zmesi zmočijo, nato pa se zmes začne vgrajevati v lesene opaže. Ilovnate stene se sušijo do šest mesecev, kar lahko nekoliko bolj nepotrpežljive naročnike tudi odvrne in se raje odločijo za neki drug gradbeni material. 

    ilovica-hisa-na-klancu
    Hiša se nahaja na vrhu dih jemajočega hriba s čudovitim razgledom.

    Hiša na klancu stoji, kot pove že njeno ime, na vrhu čudovitega klanca, od koder se odpira pogled proti okoliških hribom. Zasnovana je kot kompakten, dolg volumen, v katerem se eden za drugim nizajo bivalni in spalni prostori. Arhitektu je tako uspelo ustvariti hišo z minimalno kvadraturo hodnika. Na južno fasado je umeščen dolg gank, ki nekoliko prestreže poletne sončne žarke in nudi pokrito bivalno teraso. 

    ilovica-gank
    Dolg gank nudi nekaj sence notranjim prostorom v poletnem času in zavetje v deževnih dneh.

    Tlorisna organizacija hiše je preprosta in sodobna. Bivalni del je zasnovan kot dvovišinski pretočen prostor, ki od kuhinje preko jedilnice prehaja v dnevno sobo s kaminom. Spalnica in kopalnica sta umeščeni v pritličje, medtem ko se otroške sobe z galerijo nizajo v prvem nadstropju. Verjetno najbolj unikaten element hiše je plezalna stena, ki povezuje dnevni prostor s skrivališčem pod streho; lastnikovi otroci ga obožujejo. 

    tloris-pritlicja
    Tloris pritličja.

     

    tloris-nadstropja
    Tloris nadstropja.

    Materialnost sledi imperativu uporabe trajnostnih materialov in vzpostavlja jasno konstrukcijsko hierarhijo: strop in nenosilne stene so obloženi z lesenimi deskami, obodne nosilne, ilovnate stene pa zablestijo v svoji čudoviti naravni barvi. 

    Podatki o projetku:

    Ime projekta: Hiša na Klancu
    Projektiranje: RVA, Robert Veselko u.d.i.a.
    Leto načrtovanja: 2009-2010
    Leto izgradnje: 2015
    Površine: 145 m2
    Naročnik: zasebni
    Fotograf: Matej Lozar, arhiv RVA

    Galerija:

    Jedilnica s plezalno steno, ki vodi do otroškega skrivališča.
    Jedilnica s plezalno steno, ki vodi do otroškega skrivališča. 
    Plezalna stena se pojavi tudi v otroški sobi.
    Plezalna stena se pojavi tudi v otroški sobi. Levo plezalna stena v jedilnici, desno v otroški sobi.
    ilovica-terasa
    Del ganka je tudi večja pokrita terasa. 
    Konceptualna shema hiše.
    Konceptualna shema organizacije hiše.

     

    1594
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane