Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    V trendu: terasa na ravni strehi

    Članek je koristil že 534+ uporabnikom
    Pohodne ravne strehe, med katere lahko uvrstimo tudi terase, so dolgo časa veljale za butično obliko med strehami, danes pa predstavljajo trend sodobnega bivanja. Odločitev za teraso na ravni strehi je tako vse pogostejša praksa, še zlasti v strnjenih urbanih naseljih ali na manjših parcelah, kjer je vsak m2 še kako pomemben. Z nekoliko iznajdljivosti se da z relativno nizkimi stroški v udobno teraso preurediti praktično vsako ravno streho. Izbira prave sistemske rešitve in natančnost izvedbe pa bosta tudi v teh primerih ključnega pomena.
    Strokovni članek 534
    Terasa na ravn strehi
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Če razmišljate o terasi na ravni strehi tudi vi, bodite torej še posebej pazljivi na kakovostno izvedbo. V kolikor se odločate za izvedbo terase nad garažo ali drugim neogrevanim prostorom, je pomembna izvedba hidroizolacije. Ob izvedbi terase ali ravne strehe nad bivalnim prostorom pa je ključnega pomena tudi izbira pravilne in kakovostne toplotne izolacije.

    Pri tradicionalnih načinih izvedbe ravnih streh je toplotno izolacijo pokrival sloj hidroizolacije, ki je bila izpostavljena različnim vremenskim pogojem, kot npr. vročini, suši, ujmam, zmrzali. Tovrstni pogoji so občutno vplivali na življenjsko dobo in izolativne lastnosti ravne strehe. Obrnjena ravna streha, ki danes velja za najbolj napreden način gradnje pohodnih in nepohodnih ravnih streh, je zato dobesedno revolucionarna, saj zaporedje izolirnih plasti obrne na glavo.

    Prednosti obrnjene ravne strehe

    Hidroizolacijski sloj, ki se ga je včasih nanašalo na zunanjo stran strehe, je pri obrnjeni ravni strehi zaščiten z dodatnim slojem izjemno trdne toplotne izolacije iz ekstrudiranega polistirena (XPS), kar omogoča, da se strešno površino lahko dodatno izkoristi in na njej uredi manjši vrtiček, teraso ali otroško igrišče.

    Za nizkoenergijske objekte, ki so že danes »uzakonjeni«, pa so razvite nove različice obrnjene strehe, kot npr. streha OPTIMO, pri kateri je sicer slabo izolativen in težek naklonski beton zamenjala naklonska toplotna izolacija, kot npr. FIBRANxps INCLINE.

    Drugi vidik, ki ga je treba upoštevati pri preobrazbi ravne strehe v teraso, je seveda ustrezno odvodnjavanje. Tudi tu so danes na voljo bolj elegantne rešitve, kot sta načrtovanje nosilne konstrukcije v nagibu ali izgradnja naklona z uporabo težkega naklonskega betona, ki izjemno obremeni celotno nosilno konstrukcijo. Toplotnoizolacijske plošče INCLINE z ustrezno izbranim naklonom (od 1,67 do 2 %) so bistveno bolj učinkovita in lažja rešitev, ki zagotavlja, da bodo meteorne vode kar najhitreje našle pot s terase. Preberite si nekaj koristnih nasvetov, ki jih je pametno upoštevati pri načrtovanju odvodnjavanja na ravni strehi.

    Izolacija ravne strehe

    Izolacija ne le ravne strehe, ampak vsake strehe je izjemnega pomena, še zlasti, če so pod njo umeščeni bivalni prostori. Za izolacijo ravne strehe se lahko uporabijo različni materiali, priporočljivo pa je vgraditi XPS toplotno izolacijo, ki zaradi zaprtocelične strukture ne vpija vlage in vode. Izolacijske plošče imajo tudi ustrezno tlačno trdnost in so zaradi tega odpornejše na mehanske poškodbe.

    Na osnovi Pravilnika o učinkoviti rabi energije v stavbi je potrebno na ravno streho vgraditi minimalno 20 cm toplotne izolacije, kot je npr. FIBRANxps toplotna izolacija. Takšna debelina izolacije vam omogoča dobro kakovost bivanja in vas obvaruje pred zimskim mrazom in poletno pripeko.

    Stroški izvedbe ravne strehe

    Na koncu pa seveda vedno pridemo do vprašanja denarja in stroškov izvedbe ravne strehe. Dejstvo je, da je obrnjena ravna streha najbolj učinkovit in trajnostno zasnovan način izvedbe ravne strehe, zato je treba nanjo gledati kot na dolgoročno investicijo. Včasih se nam zdi, da je sredstev za dolgoročno investiranje žal premalo, in se zadovoljimo s kompromisno rešitvijo ali običajno ravno streho, kar zagotovo ni najboljša odločitev. Naložba v kakovostno in celovito toplotno izolacijo vam prinese največje prihranke, hkrati pa tudi prispeva k učinkoviti rabi energije in boljši kakovosti bivanja pod ravno streho.

     

    Strokovni članek 534
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 846 izvajalcev za področje Novogradnja
    8.7
    0

    Blisk BO-NA, d.o.o.


    8.8
    0

    Hubert Šlosar s.p.


    10
    3

    ŠEHU, gradbena in zaključna dela d.o.o.


    10
    16

    Gradbeništvo Rakaj, Jeton Rakaj s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane