Za področje

    Obvezno zavarovanje odgovornosti za izvajalce - bodite pripravljeni na vse

    Članek je koristil že 1052+ uporabnikom
    Za izvajalce v gradbeništvu je zavarovanje odgovornosti obvezno. Tudi sami ga, če opravljate gradbeno dejavnost, gotovo že imate. A zakaj je tako pomembno, kakšna naj bo zavarovalna vsota, kaj vse zavarovanje krije in kako ga uveljavljate? Odgovore in nasvete so pripravili na Zavarovalnici Triglav.
    Predstavitev produkta 1052
    zavarovanje odgovornosti za izvajalce gradbenih del 1246x640
    Imamo kar 11 izvajalcev za področje Zavarovanje hiše, stanovanja:

    Zakaj je zavarovanje odgovornosti za izvajalce v gradbeništvu obvezno?

    Kljub temu, da se trudite svoje delo opravljati čim bolj pazljivo in strokovno, gre še vedno lahko kaj narobe. Še posebej zato, ker pri delu večinoma niste sami in sodelujete z različnimi ljudmi, strankami, dobavitelji, dostavljavci in zaposlenimi. To pomeni, da je varnost odvisna od več dejavnikov in da na nekatere nimate vpliva.

    Če pri delu nehote storite strokovno napako, zaradi česar se nekdo poškoduje ali pa napaka povzroči veliko materialno škodo, je obstoj vašega podjetja lahko hitro ogrožen. V Sloveniji zato že nekaj časa velja, da je za izvajalce, ki svoje delo opravljajo v gradbeni dejavnosti, zavarovanje odgovornosti obvezno.

    To določa Gradbeni zakon (GZ), ki v 14. členu navaja, da je zavarovanje odgovornosti obvezno za vse izvajalce v gradbeništvu (razen izjem, za katere pa je zavarovanje vseeno priporočljivo) in določa minimalno zavarovalno vsoto 50.000 evrov.

    Zavarovanje odgovornosti morajo imeti po zakonu sklenjeno tudi podizvajalci.

    Kaj je zavarovalna vsota in kolikšna mora biti? 

    Zavarovalna vsota je najvišji znesek, ki ga zavarovalnica izplača ob zavarovalnem primeru. Ta ni odvisen od števila oškodovancev, kar pomeni, da več škod (npr. več poškodovanih zaposlenih), ki so nastale zaradi istega vzroka, velja za en škodni dogodek.

    Kot smo že omenili, je z zakonom določena minimalna zavarovalna vsota za zavarovanje odgovornosti za izvajalce v gradbeništvu 50.000 evrov. A ta znesek je spodnja meja in škode iz naslova odgovornosti ga velikokrat presegajo. Ko sklepate zavarovanje bodite zato pozorni, da ustrezno opredelite tveganja in jim prilagodite tudi zavarovalno vsoto.

    Kaj krije zavarovanje odgovornosti?

    Predstavljajte si, da pri svojem delu nehote povzročite škodo na vodovodni napeljavi, zaradi česar začne zamakati pri sosedu. Ali pa da med premikanjem gradbenega materiala ta pade na naključnega mimoidočega in ga poškoduje. Za škodo ste kot izvajalec odgovorni vi, poplačana pa bo iz vašega zavarovanja odgovornosti.

    Zavarovanje odgovornosti torej krije škodo, ki jo investitor (npr. lastnik hiše ali druge zgradbe, ki jo prenavljate ali gradite) ali tretje osebe uveljavljajo proti izvajalcu s civilnopravnimi odškodninskimi zahtevki zaradi nenadnega in presenetljivega dogodka (nesreče), ki ima za posledico telesne poškodbe, obolenje ali smrt osebe (poškodovanje oseb) in uničenje ali poškodbo stvari.

    Kakšna je cena zavarovanja odgovornosti?

    Pred sklenitvijo zavarovanja se temeljito pogovorite s svojim zavarovalnim zastopnikom oziroma komercialistom, ki bo pomagal tudi pri določitvi ustrezne zavarovalne vsote. Pred sklenitvijo boste prejeli vprašalnik, na podlagi katerega se izračuna tudi zavarovalna premija.

    zavarovanja-za-podjetnike-1246x640.jpg
    Z zavarovanjem odgovornosti se lahko bolj posvetite preprečevanju nezgod, kot skrbem zaradi njihovih finančnih posledic.

    Višina premije je odvisna predvsem od:

    • višine zavarovalne vsote;
    • števila zaposlenih v vašem podjetju;
    • ali gre za enotno ali ločeno zavarovalno vsoto (v slednjem primeru je zavarovalna vsota opredeljena posebej za škodo zaradi poškodovanja oseb in posebej za škodo zaradi poškodovanja stvari);
    • morebitne franšize;
    • preteklega škodnega rezultata.

    Kako v primeru škode uveljavljati zavarovanje?

    V primeru škodnega dogodka morate o njem takoj obvestiti svojo zavarovalnico. Pomembno je, da ob tem navedete vse podrobnosti, ki so lahko imele kakršenkoli vpliv na nastanek škode. Prav tako morate zavarovalnici posredovati vse originale proti vam vloženih odškodninskih zahtevkov. Teh sami ne smete zavrniti ali jih pripoznati, ker je to delo zavarovalnice.

    Zavarovalnico morate obvestiti tudi v primeru, da je proti vam ali proti osebi, za katero ste odgovorni, izdana kazenska preiskava ali vložena kazenska obtožnica.

    Poleg zavarovanja odgovornosti vam je lahko v pomoč tudi gradbeno ali montažno zavarovanje. To je namenjeno predvsem kritju škode, ki bi jo pri izvajanju del lahko utrpeli sami.
    Predstavitev produkta 1052
    Avtor: Zavarovalnica Triglav, d.d.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Zavarovanje hiše, stanovanja?

    Imamo kar 11 izvajalcev za področje Zavarovanje hiše, stanovanja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane