Za področje

    Stanovanje z mizo na steni | TRIIIJE arhitekti

    Članek je koristil že 2669+ uporabnikom
    TRIIIJE arhitekti so staro meščansko stanovanje preoblikovali v sodoben dom z odprtim tlorisom, ki v vsakem kotičku ponuja izvirne, duhovite in estetske oblikovalske rešitve. Te tkejo vezi s preteklostjo in ohranjajo duh časa, v katerem je stanovanje nastalo.

    izbor in besedilo: Špela Rogel

    Uspešni projekti pogosto vodijo v dolgoročna sodelovanja. Andrej Mercina, Jagoda Jejčič, Laura Mercina, Brina Vizjak in Primož Pavšič iz biroja TRIIIJE arhitekti so stanovanje K16 zasnovali za par z občutkom za oblikovanje in lepoto ter s prirojeno sentimentalnostjo – ljubeznijo do dobrih starih časov. Sedaj, ko se je njuna družina povečala, arhitekti zanje že snujejo hišo, stanovanje pa bo dobilo nove lastnike.

    Trije-arhitekti-predsoba-2.jpg
    Interierji studia TRIIIJE arhitekti so zaradi barv, tekstur in vzorcev razkošni, pri posegih v ambient minimalistični, v smislu funkcionalnosti pa tudi inovativni.

    Želja para po odprtem, pretočnem prostoru, primernem za sodobni način bivanja, je arhitekte postavila pred zanimiv izziv. Stanovanje je imelo namreč pred prenovo klasičen staromeščanski tloris z značilnimi prehodnimi sobami in dolgimi hodniki.

    Trije-arhitekti-tloris.jpg
    Tloris stanovanja po prenovi. vir: TRIIIJE arhitekti

    Krožna pot po stanovanju

    Namesto konvencionalne rešitve z rušitvijo celotnih sten so arhitekti v predelne stene po obodu stanovanja izrezali zgolj odprtine za prehod. Tako so ohranili njihovo nosilno in protipotresno funkcijo, obenem pa ustvarili krožno pot, ki odpira in povezuje vse prostore stanovanja.

    „Funkcionalno krožen in ambientalno fluiden tloris z repeticijo sob in oken poskrbi za posebno doživljanje stanovanja. Ko se pomikamo iz prostora v prostor, nas oprema stanovanja popelje v pretekle čase.“ TRIIIJE arhitekti

    S premišljeno zasnovanimi odprtinami so omogočili dolge poglede, ki segajo po vsem 15 metrov dolgem stanovanju, in obenem odprli pot svetlobi, ki zdaj skozi vsa okna osvetljuje velik odprt prostor. V njem so nanizani različni programski sklopi stanovanja: kopalnica in utility, kuhinja, servisni prostor, WC, dnevna soba z jedilnico in – čisto na koncu krožne poti – spalnica.

    Trije-arhitekti-preboji-3.jpg
    Premišljeno zasnovane odprtine omogočajo dolge poglede, ki segajo po vsem 15 metrov dolgem stanovanju, obenem pa odpirajo pot svetlobi iz vseh oken.

    Bakrena cev kot kopalniški radiator

    Osnova ambientalne ureditve so pobeljene stene in obnovljen masivni hrastov parket, položen v vzorcu ribje kosti. Grafično in teksturno popestritev notranje opreme prispevajo zaključki v slogu loftov z vidnimi opekami in betonskimi prekladami, kontrastne poudarke pa črna vrata, črna stropna in stenska svetila ter različna pohištvena ogrodja iz matirane črne kovine z masivnimi hrastovimi policami.

    Trije-arhitekti-kuhinja-4.jpg
    Grafično in teksturno popestritev notranje opreme prispevajo zaključki v slogu loftov (vidna opeka, beton) kontrastne poudarke pa črna vrata, črna stropna in stenska svetila ter različna pohištvena ogrodja iz matirane črne kovine.

    Na vsakem koraku po poti, ki obkroža prostor, najdemo unikatne in inovativne oblikovalske rešitve. Tak primer je denimo kopalniški radiator. Nadometni cevni ogrevalni napeljavi so arhitekti preprosto dodali dolgo zanko iz bakrene cevi, ki prostor dogreva, na njej pa je tudi mogoče posušiti mokro brisačo.

    Trije-arhitekti-kopalnica-5.jpg
    Kopalnica z inovativnim kopalniškim radiatorjem - zanko iz bakrene cevi.

    Jedilna miza na steni

    Velika jedilna miza, namenjena druženju s prijatelji, je izdelana tako, da se po koncu zabave preprosto razstavi, njeni deli (kovinski podpori in trije leseni plohi) pa se obesijo na steno in v „prostem času“ opravljajo funkcijo umetniške inštalacije. Mizo Quadra sta stanovalca – z dovoljenjem oblikovalca – izdelala po načrtih Luisa Arrivillaga. 

    Trije-arhitekti-miza-8.jpg
    Miza Quadra je izdelana po načrtih Luisa Arrivillaga. 
    TRije-arhitekti-miza-11.jpg
    Jedilna miza je izdelana tako, da se po koncu zabave preprosto razstavi...

     

    Trije-arhitekti-miza-12.jpg
    ...njeni deli (kovinski podpori in trije leseni plohi) pa se obesijo na steno in v „prostem času“ opravljajo funkcijo umetniške inštalacije.

    Nostalgija in ponovna uporaba

    Na stenah so tudi druga umetniška dela, okrasni elementi, veliko okroglo ogledalo in celo jelenje rogovje. Izstopa tandem umetniških del, ki sta postavljeni v dialog: slika, pod katero se je podpisal Natale Sansone, in modra stenska plastika arhitekta Andreja Mercine. Za njeno izdelavo je uporabil glazirane glinene pečnice s peči v spalnici, ki so jo zaradi neuporabe podrli. 

    Trije-arhitekti-dolgi-pogledi-6.jpg
    Pot, ki zaobkroži stanovanje nas popelje skozi različne ambiente in časovna obdobja.

    Zgodba nostalgije in ponovne uporabe se nadaljuje tudi s premišljeno umeščenimi starinskimi kosi pohištva, kot so kultni stoli Lupina in počivalniki Rex Nika Kralja, niz starih lesenih gledaliških stolov in pretapeciran starinski kavč. Predelana je bila tudi stara mesarska klada, iz katere je nastal bar. 

    Trije-arhitekti-poudarki-7.jpg
    Na vsakem koraku tega stanovanja odkrivamo unikatne in inovativne oblikovalske rešitve.

    Stanovanje kot niz zgodb

    Interierji studia TRIIIJE arhitekti so prepoznavni po izstopajoči eklektičnosti in poetičnosti. So izrazito individualni in unikatni. Zaradi barv, tekstur in vzorcev so razkošni, pri posegih v ambient minimalistični, v smislu funkcionalnosti pa tudi inovativni.

    Prenova staromeščanskega stanovanja K16 je kot koraldna ogrlica. Na rdečo nit oziroma pot, ki zakroži po prostorih, so kot bleščeče steklene kroglice nanizane zgodbe iz različnih časovnih obdobij od nastanka stanovanja v 20. letih prejšnjega stoletja pa vse do današnjega časa. 

    Projekt:

    Ime projekta: Stanovanje K16
    Načrt interierja in osvetlitve: TRIIIJE arhitekti: Andrej Mercina, Jagoda Jejčič, Laura Mercina, Brina Vizjak, Primož Pavšič
    Fotografije: Matevž Paternoster
    Lokacija: Ljubljana, Slovenija
    Leto načrtovanja: 2014
    Leto izvedbe: 2015
    Površina stanovanja: 78 m2

    Izvajalci del:

    Belfas: slikopleskarska dela

    teracarstvo Belec: teraco pragovi

    Dušan Belej, Bemetal d.o.o. : kovinska dela

    Steklarstvo Kresal: steklena stena v tušu

    Material:

    Lesni studio Žiga Kušar: dobavitelj notranje opreme

    Tapetništvo Kopač: kavč

    Podjetje Bemetal d.o.o. iz Šentjurja pri Celju se ukvarja z izdelavo kovinskega pohištva za opreme trgovin, lokalov in s kovinskimi izdelki po naročilu. Nudi vse vrste površinske zaščite kovin. Podjetje izdeluje visoko kakovostne kovinske izdelke za tuj in domač trg. Njihove izdelke odlikuje dovršen dizajn in kakovost materialov.

    IMG_Bemetal_1.jpg

     

    2669
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    6
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane