Za področje

    Dekorativne ploščice za kuhinjo - lepe in uporabne hkrati

    Članek je koristil že 1622+ uporabnikom
    Ko načrtujemo kuhinjo, imamo veliko izbire, kaj dati na steno in tla: od parketa, kamna, do keramičnih ploščic. Ene najbolj priljubljenih so dekorativne ploščice za kuhinjo, ki se uporabljajo predvsem kot stenska obloga. 
    Strokovni članek 1622
    dekorativne ploscice za kuhinjo
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    1. Kaj so dekorativne ploščice?

    Dekorativne ploščice za kuhinjo so keramične ploščice s poudarkom na unikatnem videzu. Pogosto so živahnih, pisanih barv, na voljo pa je veliko različnih vzorcev in barvnih kombinacij. Poznamo dve vrsti dekorativnih ploščic – t. i. majolika ploščice, narejene z barvanje keramike in sodobne dekorativne ploščice z nalepko, pri katerih je dekorativna zaključna plast prilepljena na keramično površino. Oboje si bomo podrobneje ogledali v nadaljevanju. 

    Dekorativne ploscice za kuhinjo
    Dekorativne ploscice za kuhinjo lahko imitirajo materialo, kot so kamen, beton in les. Na fotografiji dekorativne ploščice v imitaciji betona oziroma cementa. 

    2. Dekorativne ploščice za kuhinjo z nalepko

    Zadnje čase so vse bolj priljubljene dekorativne ploščice za kuhinjo z nalepko. Razlog za to gre pripisati dejstvu, da so zaradi načina proizvodnje precej cenejše kot keramične ploščice, narejene po tradicionalni metodi barvanja keramičnih ploščic. Takšne ploščice za kuhinjo so še vedno narejene iz keramike, le da zaključni sloj sestoji iz tanke »nalepke« z vzorcem in barvami, ki se jo s posebnimi lepili mehansko spoji na keramiko. Zaradi postopka proizvodnje dobimo trajno spojena materiala, tako da je praktično nemogoče, da bi nalepka odstopila od podlage. 

    2.1 Dekorativne ploščice za kuhinjo v imitaciji

    Nalepka omogoča praktično vse – žive barve, neskončno zapletenih vzorcev in celo imitacije drugih materialov. Zato so zelo pogoste dekorativne ploščice za kuhinjo v imitaciji kamna, teraca in lesa. Ker gre za nalepko, lahko seveda nadzorujemo, kako bo videti in kakšen vzorec bo imela ter tako ustvarjamo perfektne vzorce marmorja, zelo velike kamne teraca in čudovite letnice lesa, ki jih pri pristnih materialih zaradi načina nastanka, ki ni tako skrajno kontroliran in prepuščen marsikateremu naključju, le redko srečamo. 

    Dekorativne ploščice za kopalnico z nalepko lahko posnemajo druge materiale, npr. kamen, teraco in les. 

    2.2 Prednosti in slabosti dekorativnih ploščic nalepko

    Velja omeniti tudi, da so dekorativne v imitaciji drugih materialov seveda precej cenejše, kot so originalni materiali. Dodatna prednost je, da za razliko od zgoraj naštetih materialov niso tako porozne kot kamen ali beton (teraco) in niso občutljive na vlago in vodo, kot je npr. občutljiv les. Nalepka je namreč že po svoji strukturi odporne proti vsemu naštetemu. Zaradi tega ne potrebujejo zaščitnih premazov in so enostavnejše za vzdrževanje. Nenazadnje pa je njihova velika prednost tudi resnično velika izbira – za vsakega se najde idealna ploščica. 

    3. Dekorativne ploščice za kuhinjo majolika

    3.1 Kaj so majolika dekorativne ploščice za kuhinjo?

    Druga opcija so dekorativne ploščice za kuhinjo, narejene po tradicionalni metodi. Takšne ploščice so še posebej značilna za določena geografska območja, kot sta npr. Španija in Portugalska, kjer jih imenujemo majolika keramične ploščice. Gre za zapleten in dolgotrajen postopek barvanja keramike, ki se je nekoč izvajal ročno, danes pa poznamo tudi strojne metode ... polaganje ploščic pa seveda še vedno poteka ročno.

    3.2 Prednost in slabosti majolike

    Ker je proizvodnja veliko bolj zapletena, so majolika ploščice za kuhinjo nekajkrat dražje od ploščic z nalepko. Sicer pa gre za zelo unikatne dekorativne ploščice za kuhinjo, ki bodo vzele dih že samo zaradi svoje umetelne izdelave. Majolika ploščice bodo vedno imeli pristen keramični sijaj, ki ga z nalepko nikoli ne bomo dosegli. 

    Majolika ploščice za kuhijo
    Ene najbolj znanih dekorativnih ploščic za kuhinjo so zagotovo majolika ploščice.

    4. Kakšne barve naj bodo dekorativne ploščice za kuhinjo?

    4.1 Dekorativne ploščice za kuhinjo in nevtralne barve

    Dekorativne ploščice za kuhinjo so vedno precej živih barv, zato moramo biti pazljivi, kako jih kombiniramo z drugimi barvami. Najbolj se podajo k preprostim kuhinjam v nevtralnih, belih, bež in zemeljskih tonih, odlično pa jih lahko kombiniramo tudi z enobarvnimi oziroma monokromnimi kuhinjami – kot omenjeno moramo le izbrati takšno barvo, ki se sklada s prevladujočo barvo dekorativnih ploščic. 

    Načeloma je priporočljivo, da dekorativne ploščice za kuhinjo kombinirate z nekoliko nevtralnejšimi barvnimi toni, saj lahko v nasprotnem primeru ustvarite kaotičen in neuravnotežen prostor. 

    4.2 Dekorativne ploščice in barvni kontrasti

    V nasprotju s splošnim prepričanjem so lahko barvni kontrasti dobra izbira, le vedeti moramo, kako in kje jih uporabiti. Velja pravilo, da je močnejšo oziroma bolj kontrastno barvo priporočljivo uporabiti na manjši površini, manj konrastno in v oči bodečo barvo pa lahko uporabimo na večji površini. Tako lahko tudi kombiniramo dekorativne ploščice: lahko izberemo takšne, ki imajo zelo močno in kontrastno barvo v vzorcu v manjšini, sicer pa so pretežno nevtralnih barv. To bo vsekakor povzročilo dovolj dramatičnega efekta, obenem pa bo kuhinja še vedno delovala harmonično in umirjeno. 

    5. Vzorci dekorativnih ploščic

    Ena najprivlačnejših lastnosti so zagotovo številni zanimivi vzorci dekorativnih ploščic za kuhinjo. Teh je res nešteto, od klasičnih, ki spominjajo na staro, tradicionalno majoliko, do novejših s pridihom sodobnosti, sodoben pa je tudi mozaik. Veliko ljudi se odloči kombinirati celo več različnih vzorcev hkrati, kar deluje še posebej drzno in »new age«. 

     

     

     

     

     

     

    Strokovni članek 1622
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Polaganje ploščic?

    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 1550 izvajalcev za področje Polaganje ploščic
    8.9
    13

    SPN gradbene storitve, ERVIN NUHANOVIĆ S.P.


    8.9
    3

    MA-KA, Matjaž Kandžič s.p.


    8.9
    1

    Franci Zupan s.p.


    9.7
    3

    Mojster hišnik sos, hišniške storitve, Roman Eržen s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane