Za področje

  Ilovnati ometi in njihove prednosti

  Članek je koristil že 10401+ uporabnikom
  Ilovica je naravni material, ki ga lahko uporabimo in ga nato nespremenjenega vrnemo nazaj v naravo. Omet iz ilovice je naraven in zato bolj ekološki ter zdrav kot klasičen omet. Tradicionalno se je omet iz ilovice uporabljal predvsem v Prekmurju, ponavadi v kombinaciji s konstrukcijo iz ilovice.
  Strokovni članek 10401
  Omet iz ilovice, Vir: www.mladina.si
  Imamo kar 561 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Ilovnati omet

  Kot že ime napove je glavni material ilovnatega ometa ilovica. Poleg ilovice pa je ometu dodan tudi pesek in druga vlakna, kot npr. trstika ali slama. Razmerja med materiali so zelo različna, odvisno od namena uporabe ometa in končnega vizualnega učinka. Pesek deluje kot baza ometa, ilovica pa kot vezivo. Uporaba samo ilovice ni mogoča, saj bi ta čez čas razpokala. Mešanico za ilovnati omet lahko kupimo že pripravljeno ali jo zmešamo sami.

  Prednost ometa iz ilovice pred drugimi ometi je v tem, da ta ne vsebuje škodljivih ali alergenih snovi, zato je veliko bolj zdravlju prijazen.

  2. Lastnosti ometa iz ilovice

  Ilovnati ometi imajo več dobrih lastnosti. Material je dober izmenjevalnik vlage, saj sprejema prekomerno vlago iz zraka in jo oddaja v prostor. Prostori, ki so ometani z ilovico regulirajo vlažnost na idealnih 50-55%, saj ilovica nase veže vlago in jo kasneje sprosti v prostor. Poleg vlage ilovica absorbira tudi nezaželjene snovi in vonjave iz zraka in tako ustvarja prijetne bivanjske pogoje. Prav tako ilovica preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij. Ilovnati omet je tudi dober zvočni izolator, saj ima ilovica paropropustno strukturo in visoko specifično težo. Nenazadnje pa ilovica akumulira tudi toploto in jo podobno kot vlago s časom oddaja nazaj v prostor. Zato jo pogosto uporabljajo tudi pri stenskih sistemih ogrevanja.

  3. Kje uporabljamo omet iz ilovice?

  Omet iz ilovice lahko na podkonstrukcijo nanašamo ročno ali strojno. Nanašamo jih lahko na skoraj vse površine. Pogosto ilovnate omete nanašamo na opečne ali betonske konstrukcijske podlage, lahko pa se jih nanese tudi na les, porobeton ali celo slamo in trstiko. Ilovnati omet lahko uporabimo tudi pri montažnih gradnjah, oziroma je njegova uporaba še priporočena, saj pri votlih sistemih montažne gradnje primanjkuje akumulacijske mase.

  Ilovica je res ekološki material, saj se za njeno pridobivanje porabi nekje 1% energije, ki je potrebna pri klasični gradnji. Ker je ekološka in naravna nam nudi izjemno prijetno bivalno okolje. Tudi otopli naš dom in v okolju ustvarja posebno mehkobo.

  4. Ilovnati ometi - cena

  Cena za ročni ilovnati omet v dveh slojih z gladko ali grobo površino je 17 EUR/m2, cena za mavčno cementni ročni omet v dveh slojih pa je nekje 15 EUR/m2. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen .

  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Omet iz ilovice, Vir: www.svetpohistva.com
  Omet iz ilovice, Vir: www.svetpohistva.com


  Strokovni članek 10401
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 561 izvajalcev za področje Ometi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  DAIBAU MAGAZIN

  V vaš nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 561 izvajalcev za področje Ometi:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 561 izvajalcev za področje Ometi
  8.8
  0

  SPEKTER d.o.o. Idrija

  Idrija
  10
  3

  GORICA GRADNJA D.O.O.

  Nova Gorica
  10
  13

  FRANJO d.o.o.

  Brestanica
  10
  1

  SVITAN d.o.o.

  - SICCIOLE
  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE OMETI?

  SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane