Za področje
  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

  Ilovnati ometi in njihove prednosti

  Članek je koristil že 12903+ uporabnikom
  Ilovica je naravni material, ki ga lahko uporabimo in ga nato nespremenjenega vrnemo nazaj v naravo. Ilovnati ometi so naravni, bolj ekološki in zdravju prijazni kot klasični ometi. Tradicionalno se je pri nas omet iz ilovice uporabljal predvsem v Prekmurju, ponavadi v kombinaciji s stenami iz ilovice.
  Strokovni članek 12903
  ilovnati ometi
  Imamo kar 595 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Iz česa so ilovnati ometi?

  Kot že ime pove, so ilovnati ometi sestavljeni iz ilovice, ki je glavna sestavina. Poleg ilovice pa so ometom dodani tudi pesek in vezivna vlakna kot npr. trstika ali slama. Razmerja med materiali so zelo različna, odvisno od namena uporabe ometov in želenega končnega vizualnega učinka. Pesek deluje kot baza ometa, ilovica pa kot vezivo. Uporaba samo ilovice ni mogoča, saj bi ta čez čas razpokala. Mešanico za ilovnati omet lahko kupimo že pripravljeno ali jo zmešamo sami.

  Ilovnati ometi ne vsebujejo škodljivih ali alergenih snovi, zato so v primerjavi z drugimi ometije veliko bolj zdravju prijazni.

  2. Ilovnati ometi - lastnosti

  Ilovnati ometi imajo več dobrih lastnosti. Material je dober izmenjevalnik vlage, saj sprejema prekomerno vlago iz zraka in jo oddaja v prostor. Prostori, ki so ometani z ilovico, regulirajo vlažnost na idealnih 50-55%, saj ilovica nase veže vlago in jo kasneje sprosti v prostor. Poleg vlage ilovica absorbira tudi nezaželene snovi in vonjave iz zraka in tako ustvarja prijetne bivanjske pogoje.

  Prav tako ilovica preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij. Ilovnati ometi so tudi dober zvočni izolator, saj ima ilovica paroprepustno strukturo in visoko specifično težo. Ne nazadnje pa ilovica akumulira tudi toploto in jo podobno kot vlago s časom oddaja nazaj v prostor. Zato jo pogosto uporabljajo tudi pri stenskih sistemih ogrevanja.

  ometi-ilovnati.jpg
  Ilovnati ometi se nanašajo na opečne ali betonske konstrukcijske podlage, lahko pa tudi na les, porobeton ali celo slamo in trstiko.

  3. Za kaj se uporabljajo ilovnati ometi?

  Ilovnati ometi se uporabljajo za notranje in zunanje ometavanje zidov in stropov. Lahko jih uporabimo tudi za oblaganje tal ali izdelavo različnih dekorativnih elementov. Pri izdelavi ilovnatih ometov je pomembno, da se uporabi pravo razmerje med ilovico, peskom in drugimi dodatki, kot so slama ali trstičje, da se doseže želena trdnost in konsistenca.

  Ilovni ometi so lahko zelo raznoliki in omogočajo številne možnosti za dekoracijo. Lahko jih pobarvamo ali okrasimo s kamenčki, kosi stekla, školjkami ali drugimi naravnimi materiali, da dobimo edinstven videz.

  4. Kako se uporabljajo ilovnati ometi?

  Omet iz ilovice lahko na pod-konstrukcijo nanašamo ročno ali strojno. Nanašamo jih lahko na skoraj vse površine. Pogosto se ilovnati ometi nanašajo na opečne ali betonske konstrukcijske podlage, lahko pa jih nanesemo tudi na les, porobeton ali celo slamo in trstiko. Ilovnati ometi se lahko uporabljajo tudi pri montažnih gradnjah, saj pri votlih sistemih montažne gradnje primanjkuje akumulacijske mase.

  Ilovica je res ekološki material, saj se za njeno pridobivanje porabi nekje 1% energije, ki je potrebna pri klasični gradnji. Ker je ekološka in naravna, nam ilovnati ometi nudijo izjemno prijetno bivalno okolje.

  5. Vzdrževanje ilovnatih ometov

  Ilovni ometi so trajni in vzdržljivi, vendar potrebujejo redno nego, da ohranijo svojo lepoto in trdnost. Priporočljivo je, da se ilovnati ometi ne čistijo s trdimi krtačami ali kemikalijami, saj lahko to poškoduje površino in zmanjša njegovo vzdržljivost.

  Namesto tega je priporočljivo, da se ilovnati ometi očistijo z mehko krpo ali gobico in vodo. Če je površina zelo umazana, lahko uporabimo nekaj kapljic blagega detergenta za posodo. Priporočljivo je tudi, da se omet redno pregleduje in popravi morebitne razpoke ali poškodbe.

  5. Ilovnati ometi - cena

  Cena za ročni ilovnati omet v dveh slojih z gladko ali grobo površino je okoli 17 EUR/m2, cena za mavčno cementni ročni omet v dveh slojih pa je nekje 15 EUR/m2. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen.  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 12903
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 595 izvajalcev za področje Ometi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Iščete izvajalce, ponudbo za področje Ometi?

  Imamo kar 595 izvajalcev za področje Ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  Izbor podjetij, ocene strank
  Brez provizij
  Imamo kar 595 izvajalcev za področje Ometi
  10
  6

  ELKOR d.o.o.


  10
  1

  Gradnje EAL, Leonit Saramati s.p.


  8.9
  0

  Gradbeništvo V.I.P. d.o.o.


  8.7
  0

  GRADBENIŠTVO DRS, d.o.o.


  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane