Za področje

  Ilovnati ometi in njihove prednosti

  Članek je koristil že 11604+ uporabnikom
  Ilovica je naravni material, ki ga lahko uporabimo in ga nato nespremenjenega vrnemo nazaj v naravo. Omet iz ilovice je naraven in zato bolj ekološki ter zdrav kot klasičen omet. Tradicionalno se je omet iz ilovice uporabljal predvsem v Prekmurju, ponavadi v kombinaciji s konstrukcijo iz ilovice.
  Strokovni članek 11604
  ilovnati ometi
  Imamo kar 578 izvajalcev za področje Ometi:

  1. Iz česa so ilovnati ometi?

  Kot že ime pove, je glavni material ilovnatega ometa ilovica. Poleg ilovice pa je ometu dodan tudi pesek in druga vlakna kot npr. trstika ali slama. Razmerja med materiali so zelo različna, odvisno od namena uporabe ometa in končnega vizualnega učinka. Pesek deluje kot baza ometa, ilovica pa kot vezivo. Uporaba samo ilovice ni mogoča, saj bi ta čez čas razpokala. Mešanico za ilovnati omet lahko kupimo že pripravljeno ali jo zmešamo sami.

  Prednost ometa iz ilovice pred drugimi ometi je v tem, da ta ne vsebuje škodljivih ali alergenih snovi, zato je veliko bolj zdravju prijazen.

  2. Ilovnati ometi - lastnosti

  Ilovnati ometi imajo več dobrih lastnosti. Material je dober izmenjevalnik vlage, saj sprejema prekomerno vlago iz zraka in jo oddaja v prostor. Prostori, ki so ometani z ilovico, regulirajo vlažnost na idealnih 50-55%, saj ilovica nase veže vlago in jo kasneje sprosti v prostor. Poleg vlage ilovica absorbira tudi nezaželene snovi in vonjave iz zraka in tako ustvarja prijetne bivanjske pogoje.

  Prav tako ilovica preprečuje nastanek plesni, ne draži kože in ne povzroča alergij. Ilovnati omet je tudi dober zvočni izolator, saj ima ilovica paroprepustno strukturo in visoko specifično težo. Ne nazadnje pa ilovica akumulira tudi toploto in jo podobno kot vlago s časom oddaja nazaj v prostor. Zato jo pogosto uporabljajo tudi pri stenskih sistemih ogrevanja.

  ometi-ilovnati.jpg
  Pogosto ilovnate omete nanašamo na opečne ali betonske konstrukcijske podlage, lahko pa jih nanesemo tudi na les, porobeton ali celo slamo in trstiko.

  3. Za kaj se uporabljajo ilovnati ometi?

  Omet iz ilovice lahko na pod-konstrukcijo nanašamo ročno ali strojno. Nanašamo jih lahko na skoraj vse površine. Pogosto ilovnate omete nanašamo na opečne ali betonske konstrukcijske podlage, lahko pa jih nanesemo tudi na les, porobeton ali celo slamo in trstiko. Ilovnati omet lahko uporabimo tudi pri montažnih gradnjah, oziroma je njegova uporaba še priporočena, saj pri votlih sistemih montažne gradnje primanjkuje akumulacijske mase.

  Ilovica je res ekološki material, saj se za njeno pridobivanje porabi nekje 1% energije, ki je potrebna pri klasični gradnji. Ker je ekološka in naravna, nam nudi izjemno prijetno bivalno okolje. Tudi otopli naš dom in v okolju ustvarja posebno mehkobo.

  4. Ilovnati ometi - cena

  Cena za ročni ilovnati omet v dveh slojih z gladko ali grobo površino je 17 EUR/m2, cena za mavčno cementni ročni omet v dveh slojih pa je nekje 15 EUR/m2. Več informacij o cenah dobite v kalkulatorju cen.  Za pomoč pri gradnji se obrnite na sistem Mojmojster, pošljite nam povpraševanje ali nam zastavite vprašanje .

  Strokovni članek 11604
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 578 izvajalcev za področje Ometi:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  Naprej
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 578 izvajalcev za področje Ometi:

  Brezplačno povpraševanje
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  Brez provizij
  Imamo kar 578 izvajalcev za področje Ometi
  10
  1

  MALIŠI, gradbeništvo, d.o.o.


  10
  3

  ŠTEFAN MEDVED s.p.


  10
  5

  Ivan Ferenčak s.p.


  10
  56

  Gradbene storitve Senad Kusur s.p.


  Iščete izvajalce, ponudbo za področje OMETI?

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane