Za področje
    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Festival BIG ARHITEKTURA 2022

    Članek je koristil že 1268+ uporabnikom
    V ljubljanskem Cankarjevem domu se bo 5. maja zgodil 15. festival BIG ARHITEKTURA, pomemben poslovno izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo. Namen festivala je spodbuditi razmislek o ključnem pomenu arhitekture, raziskovati nove koncepte bivanja in odgovoriti na sodobne družbene izzive, pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost. Program bo potekal cel dan in intenzivno prepletal številne vsebine. Na njem se bo odvilo tudi predavanje slovitega finskega arhitekta, arhitekturnega teoretika in fenomenologa Juhanija Pallasme. Če ste investitor oziroma če razmišljate o gradnji ali prenovi, si lahko ogledate razstavo in se posvetujete z avtorji razstavljenih projektov.
    Dogodek 1268
    BIG ARHITEKTURA

    Festival, ki ga organizira Zavod BIG je del platforme Big See, ki vključuje 18 držav jugovzhodne Evrope ter z raziskovanjem, vrednotenjem in promocijo arhitekturne odličnosti gradi poslovno uspešnost in privlačnost tega območja. Festival je prerasel v pomemben dogodek na arhitekturni sceni, saj organizator vsako leto povabi mednarodno uveljavljene aktualne arhitekte in zanimive predavatelje. Festival sestavljajo naslednji dogodki:

    Sejem Big arhitektura

    Sejem je namenjen seznanjanju arhitektov in strokovnih odločevalcev z novimi materiali, inovativnimi tehnologijami in naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interjerja ter predstavitvam arhitektov, projektantov, stanovskih organizacij in izobraževalnih institucij.

    Sejem vzpostavlja nov proaktiven način komuniciranja med razstavljavci in obiskovalci s pomočjo izvirne sejemske zasnove, ki obiskovalce vodi skozi pregleden in poenoten koncept razstavnih stojnic. Omogoča tudi neformalna poslovno družabna srečanja arhitektov in druge zainteresirane javnosti z lastniki in direktorji podjetij na njihovem razstavnem prostoru.

    TRG POLJANE.jpg
    Lanski prejemniki nagrade BIG SEE v kategoriji Arhitektura: Atelier Minerva +FA Zagreb+ Numen/for Use; Trg Poljana Šibenik. foto: Ervin Husedžinović

    Razstava in arhitekturno svetovanje - Dobre hiše

    Razstava ob zamujeni 20. obletnici izhajanja revije Hiše bo prikazala silovit razvoj arhitekturne prakse na področju individualnih hiš v tem obdobju. Da bo njen učinek še večji, bo nadgrajena z arhitekturnim svetovanjem. Če ste investitor, oziroma če razmišljate o gradnji ali prenovi se lahko prijavite na brezplačno arhitekturno svetovanje. Imeli boste priložnost se srečati z avtorji predstavljenih projektov in z njimi začeti snovati nov dom. Polurna svetovanja bodo potekala po vnaprej določenem urniku, zato je rezervacija izbranih terminov na spletni strani organizatorja do zapolnjenosti terminov obvezna.

    GRAND KOPER.jpg
    Lanski prejemniki nagrade BIG SEE v kategoriji Interjer: AKSL arhitekti; Prenova Grand Hotel Koper. foto: Janez Marolt

    Konferenca - Inteligentne fasade

    Inteligentna fasada ne predstavlja več zgolj dodane vrednosti, pač pa nujo, brez katere zgradba ne more pravilno delovati. Razvoj gradbene tehnologije, ostrejše zahteve zakonodajnih teles, ki jih narekuje okoljevarstvena politika, ter višja pričakovanja uporabnikov prispevajo k nadaljnjemu razvoju stavbnega ovoja.

    Predavali bodo: Prof. Brian Cody (Energy Design Cody), Dr. Sebastian Schmidt (FIXIT GRUPPE), Dr. Philipp Lionel Molter (Studio Molter), Jochen Lam (Transsolar KlimaEngineering)

    Konferenca - Svetloba v arhitekturi

    Svetloba ima na področju oblikovanja prostora mnogo več kot zgolj funkcionalno vlogo - omogočiti, da je nekaj vidno. Med Soncem, ki je še vedno naš najbolj trajen in trajnosten izvor svetlobe in plamenom sveče, ki še vedno velja za najbolj intimen način osvetlitve, se nahaja brezmejno morje možnosti, ki jih, na eni strani, podpira sodobna tehnologija ter na drugi strani kreativna odličnost ter premišljena in inovativna uporaba svetlobe pri oblikovanju prostora. Prav odkrivanju vsega zgoraj naštetega je namenjen letošnji dogodek.

    Predavali bodo: Kari Kola, Laura Murguía Sánchez (Light Lab), Aleksandra Stratimirović (Strati), Denis Biškup (Zumtobel Group), Ivica Jekić (FILIX Lighting

    CAVEIN.jpg

    Predavanje - Juhani Pallasmaa: OD PROSTORA (SPACE) DO KRAJA (PLACE)

    Eksistencialna izkušnja v arhitekturi

    Modernistični arhitekti in teoretiki, kot je na primer Sigfried Giedion, so kot osrednji pojem v arhitekturi opredelili ravno prostor (space). Vendar imajo situacija, izkustveni prostor in kraj ključno vlogo pri vseh vrstah umetnosti, saj posredujejo naš odnos s svetom.

    Prostor je predvsem teoretični pojem fizike, medtem ko se izkušnja prostora odmika od nevtralnosti ter se približuje izkustvenemu in eksistencialnemu kraju. Kraj (place) je zakoreninjen v naših izkušnjah in je miselno bolj konstitutiven kot prostor (space).

    Juhani Pallasmaa je finski arhitekt, arhitekturni teoretik in fenomenolog, pisatelj in učitelj. Pallasmaa je zaslovel s svojimi predavanji iz kulturne filozofije in okoljske psihologije ter s knjigami o arhitekturni teoriji, v katerih je s fenomenologijo čutov odprl posebno vejo raziskovanja. Knjiga Oči kože iz leta 1996, ki je takoj postala svetovna uspešnica, omogoča obrat in umik iz prevladujočega »okularocentrizma«, saj namesto »diktata očesa« pokaže in dokaže, da je prostor zares mogoče dojeti in doživeti le z vsemi čuti. 

    FORESTY.jpg
    Lanski prejemnik nagrade BIG SEE v kategoriji Oblikovanje: Claudio Bellini; Foresty 

    Oder 180° - Predstavitve zmagovalnih projektov s podelitvami nagrad Big SEE

    V okviru festivala bodo podeljene nagrade za odličnost v arhitekturi in oblikovanju interjerjev v jugovzhodni Evropi. Prejemniki BIG SEE nagrad bodo svoje zmagovalne projekte predstavili na odru 180. Med celodnevnimi predstavitvami bodo nagrajenci prejeli nagradne pokale. Praznovanje nagrad BIG SEE se bo nadaljevalo s slavnostno večerjo in razglasitvijo zmagovalcev Grand Prix. O lanskem zmagovalcu smo pisali tudi v naši hrvaški reviji Emajstor.hr.

    Program:

    5. maj

    9.00-22.00

    Cankarjev dom Ljubljana

    9.00-9.30: Registracija (Velika sprejemna dvorana)

    9.00-18.00: Sejem Big arhitektura (Velika sprejemna dvorana)

    9.00-17.00: Arhitekturno svetovanje (Velika sprejemna dvorana)

    9.30-12.00: Konferenca; Inteligentne fasade (Velika sprejemna dvorana)

    10.00-12.00: Oder 180°; Predstavitve zmagovalnih projektov s podelitvami nagrad (Velika sprejemna dvorana)

    12.00-13.00: Kosilo (Velika sprejemna dvorana)

    13.00-15.00: Konferenca; Svetloba v arhitekturi (Velika sprejemna dvorana)

    13.00-17.30: Oder 180°; Predstavitve zmagovalnih projektov s podelitvami nagrad (Velika sprejemna dvorana)

    15.00-16.30: Predavanje posebnega gosta; Juhani Pallasmaa (Štihova dvorana)

    17.00-17.30: Pogovor ob kavi; Juhani Pallasmaa (Velika sprejemna dvorana)

    17.30-18.00: Partnerski finale (Velika sprejemna dvorana)

    20.00-22.00: Podelitev Grand Prix nagrad & večerja (Klub CD)

    Dogodek 1268
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Drugo?

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane