Za področje

    Novi prostori - Glasbena šola Šoštanj

    Članek je koristil že 5567+ uporabnikom
    V občini Šoštanj so pred dobrima dvema letoma otvorili prenovljeno in dozidano Glasbeno šolo, ki je arhitekturni presežek. To niti ni presenetljivo, saj so avtorji arhitekture večkrat nagrajeni Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič. Objekt ob Paki in Kulturnem domu Šoštanj je postal osrednja točka medgeneracijskega srečevanja in povezovanja v tem zanimivem mestnem ambientu ob reki.

    Izbor in besedilo: Špela Rogel

    Ista skupina arhitektov je nekaj let prej zasnovala tudi šoštanjski vrtec, ki je bil med občani, še posebej med otroki, odlično sprejet. Tokrat je bila njihova naloga zagotoviti prostor uporabnikom več različnih generacij: učencem, ki obiskujejo glasbeno šolo, pihalnemu orkestru Zarja ter pevskemu zboru Svoboda. V novi, prizidani stavbi je tako glasbena šola pridobila dodatne učilnice, dvorano za nastope ter zbornico, orkester lastno godbeno dvorano, pevski zbor pa svoj prostor za vadbo petja. 

    Zareze na gladki fasadi ustvarjajo ritem. Kot zavese ga omehčajo bele vertikalne lamele, ki prepuščajo svetlobo medtem ko diskretno zapirajo pot radovednim pogledom. 

    Stavba, ki na zunaj deluje enovita in popolnoma nova, je dejansko dozidava k stari stavbi glasbene šole, ki je bila prav tako dozidana h kulturnemu domu. Arhitekti so oba starejša in dotrajana objekta z novim ovojem, s katerim so zaobjeli staro šolo, na zelo domiseln način povezali v skladno, funkcionalno in estetsko navdušujočo celoto, ki se brezšivno prilega tudi svoji zunanji okolici. S to premišljeno potezo pa - niso zgolj pridobili dodatnega prostora, ki ga je šola potrebovala – temveč so obenem tudi izboljšali stabilnost starega objekta, omogočili njegovo energetsko sanacijo ter preoblikovali njegov neugledni interjer.

    glasbena-sola-sostanj.jpeg
    Kulturni dom in glasbena šola pred prenovo in dozidavo in po njej. Arhitekti so oba starejša in dotrajana objekta z novim ovojem, s katerim so zaobjeli staro šolo, na zelo domiseln način povezali v skladno, funkcionalno in estetsko navdušujočo celoto, ki se brezšivno prilega tudi svoji zunanji okolici.

    Notranja zasnova izhaja iz obstoječe mreže hodnikov stare glasbene šole. Zasnovana je kot preplet lesenih ali temnih hodnikov, ki napajajo učilnice in dvorane, ki se v nadstropju iztečejo v zelene zunanje atrije v cezurah obodne stene. Posebna pozornost je bila namenjena akustiki in zastrti indirektni naravni osvetlitvi glasbenih učilnic. Zato so v nadstropju v mrežo hodnikov vključeni svetlobni atriji na ulični strani ter notranji atriji v osrednjem delu.

    glasbena-sola-interier.JPG
    Minimalistično oblikovano stopnišče z leseno ograjo in klopjo na podestu ob uporabi usmerja pogled na oba odprta prostora pred in za objektom
    glasbena-sola-sostanj-interier.JPG
    Učilnice izvedene z enakimi elementi v različnih kompozicijah, abstraktne linije miz kot notne črte, omare kot pozicije not na črtah, v raznolikih kompozicijah.
    glasbena sola-dvorana.JPG
    Vsaka od treh dvoran - pevska, godbena in večnamenska glasbena dvorana - ima svoj značaj. Materiali in obdelave pa prostore poenotijo po vsej stavbi. 
    glasbena sola-hodnik.JPG
    Zasnova tlorisa v nadstropju je labirintična, orientacijo v stavbi omogoča kontrastna materialna obdelava prečnih in vzdolžnih hodnikov, prečni so obdelani s temno oblogo, vzdolžni pa s toplejšo leseno. Hodniki v pritličju, kjer so skupni prostori, imajo teraco tlak, hodniki v nadstropju, kjer otroci čakajo na individualne ure pouka, pa parket, ki zaduši zvok in ustvarja bolj prijetno atmosfero.

    V novo stavbo sta urejena dva ločena vhoda. V glasbeno šolo šolarji vstopajo iz ulične strani, v dvorani pa pevski zbor in godbeniki iz parkovne strani. Temu ter prostorskemu kontekstu sledita različni zasnovi obeh fasad, ki imata vsaka svoj, edinstveni likovni izraz. 

    Fasada-dvoranskega dela.jpg
     Mreža vertikalnih fasadnih lamel preslikava ritem drevoreda platan, ki sledijo sprehajalni poti ob reki. Kjer se stena v pritličju zalomi, se izriše vhod.

    Fasada glasbene šole, ki gleda proti ulici in parkirišču, je izčiščena in introvertirana. Njena belina je kontrast slikoviti okolici industrijskega mesta. V gladko površino so arhitekti na nekaj mestih zarezali in s tem ustvarili odprtine, skozi katere globoko v objekt pronica naravna svetloba. Ta skozi cezure v fasadi in svetlobne atrije na strehi seže tudi v prostore nekdanjih učilnic, ki so jo z dozidavo ob zunanjem plašču izgubile. 

    situacija.jpg
    Tloris - situacija

    Zareze na gladki fasadi ustvarjajo ritem. Kot zavese pa ga omehčajo bele vertikalne lamele, ki prepuščajo svetlobo, medtem ko diskretno zapirajo pot radovednim pogledom. V eni teh zarez se lamele zalomijo v nadstrešek, ki nakazuje vhod v glasbeno šolo. 

    pritlicje.jpg
    Tloris - pritličje
    nadstropje.jpg
    Tloris - nadstropje

    Rečna fasada je v nasprotju z ulično ekstrovertirana. Mreža vertikalnih fasadnih lamel preslikava ritem drevoreda platan, ki sledijo sprehajalni poti ob reki. Kjer se stena v pritličju zalomi, se na eni strani izriše vhod v pritličju ter na drugi strani balkon v nadstropju.

    Glasbena-sola-kulturni dom.jpg
    Belina in izčiščenost arhitekture glasbene šole Šoštanj je kontrast slikoviti okolici industrijskega mesta.
    kip.jpg
    Stranska slepa fasada je platno na katerem se zvečer izriše senca kipa.

    Ena najlepših potez te navdušujoče arhitekture je stranska slepa fasada, ki gleda proti parku in reki. Le-ta postane belo platno - ozadje, na katerem se zvečer izriše senca kipa - ženskega akta, ki je stal na istem mestu še pred gradnjo novega objekta. Arhitekti so umetniškemu delu izkazali spoštovanje tako, da so ga povzdignili na izčiščeno oblikovan konzolni piedestal/klop, na katerem zalebdi. Klop/podstavek ima tudi dodatno funkcijo, saj ima z zadnje strani rege za zajem zraka za klimate v kleti.

    Avtorji projekta: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič

    Naročnik: Občina Šoštanj 

    Leto izvedbe: 2019

    Fotografije: Miran Kambič

     

     

    5567
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane