Za področje

  Bivanje z razgledom - Hiša DMD | Fabrikat

  Članek je koristil že 3946+ uporabnikom
  Ko so otroci odrasli in se odselili na svoje, sta si zakonca živahnost in natrpanost urbanega okolja zaželela zamenjati za umirjenost in prostranost podeželja. Popolno prizorišče za naslednje dejanje v svoji življenjski zgodbi sta našla na pobočju pod Krvavcem, od koder lahko med poslušanjem ptičjega petja opazujeta ples sonca in oblakov nad prelepo pokrajino. K njima pogosto pridejo bližnji, za katere je v premišljeni sodobni hiši dovolj prostora. Pod projekt sta se podpisali arhitektki Vesna Draksler in Tina Mikulič, Fabrikat.

  Izbor in besedilo: Špela Rogel

  Med dovozno cesto in travnikom pod njo je kar pet metrov višinske razlike, ki sta jih arhitektki smiselno premostili z zasnovo hiše v dveh etažah. V zgornji etaži, na nivoju ceste, sta poleg garaže in pokritega parkirnega prostora urejena glavni vhod v hišo ter prostoren bivalni prostor s kuhinjo in veliko teraso. Spodnja etaža hiše je delno vkopana v teren, v njej pa so intimnejši prostori – spalnici s kopalnicama, ki se odpirata naravnost na vrt. 

  Hiša-DMD-vhod.jpg
  Na nivoju ceste, je poleg garaže in pokritega parkirnega prostora urejen glavni vhod v hišo.

  Z zemljišča ob pašniku se odpirajo čudoviti pogledi na jug in Ljubljansko kotlino. Ti so – poleg strmega terena in ozkega dostopa – tudi najpomembneje narekovali umestitev hiše na parceli in njeno zasnovo. Zasteklitev se v prostorih zgornje in spodnje etaže razteza od tal do stropa. Premišljeno umeščene panoramske stene okvirjajo najlepše poglede na okolico in v hišo spuščajo tople sončne žarke. Na severni in vzhodni strani, kjer je tudi dovozna cesta, pa je hiša skoraj popolnoma zaprta.

  Hiša-DMD-razgled.jpg
  Zasteklitev se v prostorih, ki gledajo na jug razteza od tal do stropa. 

  Spretna krajinska ureditev oba nivoja hiše povezuje s stopnicami in tlaki. Premišljena zasaditev okrasnih trav, ki plešejo v vetru, hišo vizualno pomanjša, jo brezšivno poveže s travnikom ter omehča prehod med spodnjo in zgornjo etažo.

  Hiša-DMD.jpg
  Premišljena zasaditev okrasnih trav hišo vizualno pomanjša, jo poveže s travnikom ter omehča prehod med spodnjo in zgornjo etažo.

  Delno vkopana spodnja etaža je armiranobetonska, sicer pa je hiša v celoti lesena. Podjetje Alfa Natura jo je izdelalo iz 72 kubičnih metrov križno lepljenih lesenih plošč, na teren pa postavilo v slabih dveh tednih. Iz lesa so tudi toplotna izolacija, okvirji stavbnega pohištva in zaključki fasade.

  Hiša-DMD-lesena.jpg
  Hiša je izdelana iz 72 kubičnih metrov križno lepljenih lesenih plošč. Postavljena je bila v manj kot dveh tednih. 

  Hiša je zasnovana trajnostno in energetsko učinkovito. V središče dnevnega prostora je umeščena velika lončena peč. Po dveh letih bivanja v hiši se je izkazalo, da se talno ogrevanje v zimskih mesecih uporablja le v sanitarnih prostorih in vhodni veži. Lončena peč in velike zasteklitve na južni strani prostor pasivno ogrevajo in zadovoljijo vse potrebe po toploti.

  Hiša-DMD_interier.jpg
  Po meri izdelane vgradne omare se zlivajo s stenami, z odpiranjem drsnih vrat pa v prostor vnašajo ritem, barvo in teksturo. 

  V poletnih mesecih se za senčenje uporabljajo zunanje žaluzije, potreba po klimatski napravi – čeprav so inštalacije zanjo že pripravljene – pa se doslej še ni pokazala. Hiša se prezračuje naravno. Z odpiranjem oken pride v notranje prostore dovolj svežega gorskega zraka. Le v kletnih prostorih je urejeno tudi aktivno prezračevanje.

  Hiša-DMD-svetla.jpg
  V poletnih mesecih se za senčenje uporabljajo zunanje žaluzije, potreba po klimatski napravi – čeprav so inštalacije zanjo že pripravljene – pa se doslej še ni pokazala.

  Interier hiše je svetel in izčiščen, v njem pa prevladujejo naravni toni v kombinaciji s črno barvo. Nenehno spreminjajoči se prizori krajine in naravna svetloba, ki prehaja skozi steklo, so glavni poudarek in fokus notranjih prostorov, čemur dosledno sledi tudi zasnova opreme.

  Hiša-DMD-okvir.jpg
  Premišljeno umeščene panoramske stene okvirjajo najlepše poglede na okolico in v hišo spuščajo tople sončne žarke.

  Po meri izdelane vgradne omare se zlivajo s stenami, obenem pa v prostor vnašajo ritem, barvo in teksturo. Po odprtem pretočnem delu so prosto razporejeni različni funkcionalni otoki (kuhinjski, jedilniški, „lounge“, kopalniški). Opremo dopolnjuje premišljeno zasnovana direktna in indirektna osvetlitev ter ustvarja umirjen svetlobni ambient, ki ustreza počutju.

  Hiša-DMD-spalnica.jpg
  Nenehno spreminjajoči se prizori krajine in naravna svetloba, ki prehaja skozi steklo, so glavni poudarek in fokus notranjih prostorov.

  Arhitektki sta poskrbeli tudi za nekaj zanimivih in domiselnih detajlov notranje opreme, ki jih pri nas ne vidimo pogosto. Tak je denimo kopalniški blok sredi prostora z visečim ogledalom, predelna stena iz kovinskih palic, ki se nadaljuje kot ograja stopnišča, ali spalnica za goste s posteljo na podestu v slogu japonskih ležišč.

  Hiša-DMD-kopalnica.jpg
  Domiselna rešitev: kopalniški blok sredi prostora z visečim ogledalom.
  HIša-DMD-japonsko -ležišče.jpg
  Postelja za goste na podestu v slogu japonskih ležišč.

  Hiša DMD gradi vtis na uravnoteženem kombiniranju kontrastov: preprostosti od daleč, zapletenosti od blizu, izčiščenosti grajenega, obdanega z bujnim razkošjem naravnega. Je hiša, ki v najboljšem smislu besede ne izstopa iz svoje okolice, nudi pa visoko kakovost bivanja in vrhunsko udobje. 

   

  ime projekta: Hiša DMD

  arhitektura, interier, osvetlitev: Fabrikat_Vesna Draksler, m.i.a., Tina Mikulič, m.i.a.

  fotografija: Žiga Lovšin

  leto načrtovanja: 2014

  leto izvedbe: 2019

  površine: 238 m2

   

  Izvajalci:

  Gradbeni izvajalec - ALFANATURA d.o.o.

  Ogrevanje - CE-DOM d.o.o.

  Podjetje CE-DOM d.o.o. se ukvarja s strokovno izvedbo strojnih instalacij. Nudijo celostne rešitve svetovanja in izvedbe strojnih instalacij, kjer je njihovo glavno načelo najvišja kvaliteta izvedbe in vgrajenih materialov. 30 letne izkušnje z montažo zagotavljajo kvaliteto same izvedbe, skrbno izbrani dobavitelji opreme pa predstavljajo vrh tehnologije OVE.

  Serijsko pohištvo - Žakelj

  Vgradno pohištvo - Sebena kreativno mizarstvo

  Parket - Parketarstvo Mirko Florjančič s.p.

  Material:

  Keramika - Avenus studio d.o.o.

  Sedežne garniture Žakelj so prilagodljive in zanesljive. Namreč lastna proizvodnja omogoča veliko fleksibilnost, tako dimenzijsko kot pri izbiri materialov. Prodajni program Žakelj obsega sedežne garniture z različnimi funkcijami, oblazinjene postelje, oblazinjene klopi, počivalnike in dodatke za dom.

  Life_lux_pink.jpg

   

  Ekipa podjetja Sebena kreativno mizarstvo šteje že 12 raznolikih strokovnjakov, pri čemer vsak od njih pokriva svoje področje, skupaj pa ustvarjajo raznoliko pohištvo za dom in javne objekte. Njihova delavnica meri skoraj 900 m2, opremljena pa je s sodobno strojno in programsko opremo, zato je odziv ekipe na želje in potrebe strank hiter, produkt pa inovativen, zahteven in kvaliteten.Radi imajo stranke, ki cenijo kreativnost, kakovost, natančnost in zanesljivost. Zelo radi spremljajo novosti, da lahko strankam obljubijo pohištvo, ki je v trendu in ga bodo z  veseljem uporabljale.

  Galerija :

  _DSC5723-Edit.jpg
  Dovozna cesta in vhod
  _DSC5685-Edit.jpg
  Pogled z vrta
  _DSC5847.jpg
  Predsoba z visečim obešalnikom za plašče
  _DSC5841.jpg
  Kopalnica z domiselnimi detajli
  _DSC5849.jpg
  Hodnik kot pisarna. Konzolna omara je obenem pisalna miza
  _DSC5907.jpg
  Spalnica z razgledom
  _DSC5896.jpg
  Ogledalo v kopalnici visi s stropa
  _DSC5925.jpg
  Notranja vrata so steklena, da tudi na stopnišče in hodnik prihajajo svetloba ter razgledi
  _DSC5939.jpg
  Prostorna terasa ob bivalnih prostorih
  _DSC6013.jpg
  Terasa v spodnji etaži ob kopalnici
  _DSC60
  Terasa obkroža spalnico
  _DSC6016-Edit.jpg
  Steklene površine okvirjajo najlepše razglede
  _DSC6026-Edit.jpg
  Kotno okno
  3946
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  arhitektura, ideje in inspiracije

  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane