Za področje

    Kako ustvariti udobno domačo pisarno

    Članek je koristil že 1877+ uporabnikom
    Pandemija Covid-19 nas je naučila marsičesa, a ena izmed najvidnejših lekcij je zagotovo pomembnost kakovostnega domačega delovnega okolja. Tudi sedaj, ko epidemija ni več razglašena, mnogi še vedno vsaj občasno delajo od doma, ali pa v večernih urah postorijo še tista zadnja opravila, potrebna za naslednji delovni dan. Zato je še kako pomembno, da imamo na voljo urejeno in udobno domačo pisarno, v kateri delo predstavlja užitek.
    Trendi, dizajn 1877
    banner 1296311766
    Imamo kar 1186 izvajalcev za področje Dnevne sobe:

    1. Udobje je ključ uspeha

    Za vsako pisarno – naj bo to službena pisarna ali domača pisarna, je ključno udobje. Ljudje namreč presedimo kar 87 % svojega življenja! Dolgotrajno nepravilno sedenje v nepravilni drži povzroča trajne posledice, ki jih spremljajo vsakodnevne bolečine v vratu in hrbtenici. Tem se lahko izognemo z izbiro pravega in udobnega pisarniškega stola, strokovnjaki pa poleg tega priporočajo, da med delom večkrat menjamo položaj telesa. 

    Če domača pisarna ni udobna, bomo čutili močan odpor do dela, kar je zadnje, kar si želimo. 

    Čeprav imajo vzorčne pisarne precej različne stole, so vsi zasnovani skrajno ergonomsko in se s svojo obliko prilagajajo obliki človeškega telesa v sedečem položaju. Nekateri s svojo leseno materialnostjo že na daleč delujejo toplo in vabljivo, drugi pa prostor poživijo s svojo razigrano barvo. V nekaterih primerih za dodatno udobje poskrbijo blazine na sedalih. 

    Domača pisarna mora biti v prvi vrsti udobna.

    Domača pisarna mora biti v prvi vrsti udobna.
    Domača pisarna mora biti v prvi vrsti udobna. 

    2. Dobra osvetlitev

    Drugi ključni dejavnik kakovosti domače pisarne je naravna osvetlitev prostora. Ker bomo v domači pisarni preživeli kar nekaj časa in opravljali intelektualno zahtevno delo, je nadvse pomembno, da je naša delovna površina dobro osvetljena. Naravna svetloba zmanjšuje utrujenost oči, obenem pa nam pogled v daljavo omogoča, da se za trenutek sprostimo in pozabimo na delo, da bi lahko kasneje bolj učinkovito nadaljevali. 

    V delih dneva, ko primerne osvetlitve samo z naravno svetlobo ni mogoče doseči, je pomembna namizna luč, ki mora biti nastavljiva, zato da lahko kot svetlobe prilagajamo skladno z zahtevami dela. Najboljše pisarniške luči so zato tehnične luči, ki omogočajo prilagajanje položajev, kakršno lahko vidite tudi v vzorčni domači pisarni.

    Domača pisarna mora biti udobna, saj boste v njej preživeli veliko časa.
    Tehnična luč je element, ki ga potrebuje vsaka domača pisarna. 

    3. Pisalna miza – srce pisarne

    Brez pisalne mize ni domače pisarne, čeprav nekateri radi delajo kar v postelji ali na fotelju. Vendar je za kvalitetno in učinkovito delo še vedno najpomembnejša delovna miza, ki poleg funkcionalnosti pomembna tudi z estetskega vidika. Miza je namreč največji element prostora, ki narekuje in začrta stil, ki naj mu sledijo tudi vsi ostali kosi. 

    Opazimo lahko, da se materialnost in splošni estetski prezenci miz prilagajajo tudi ostali pohištveni kosi.

    Vse vzorčne domače pisarne predstavljajo dober primer elegantne, a visoko funkcionalne delovne mize. V nekaterih primerih je miza izrazito tehnična in sestavljena iz dveh koz, na kateri je položena delovna površina. V drugih primerih je miza bolj elegantna, leseno delovno površino pa kombinira z belim korpusom z integriranimi predali, ki omogočajo organizirano spravilo vseh potrebščin. 

    Tehnična miza združuje toplino lesa s super funkcionalnimi nastavitvami konstrukcije mize.
    Tehnična miza združuje toplino lesa s funkcionalnimi nastavitvami konstrukcije mize.

    4. Ustvarjanje občutka domačnosti in estetike

    Nenazadnje pa je, kot smo že nakazali, za domačo pisarno zelo pomemben občutek, ki nam ga vzbuja. Ni dovolj samo udobje,  pomembno je, da v pisarno radi prihajamo, ker je oblikovana s toplimi materiali, ki nas spominjajo na dom. Vse prikazane pisarne to dosežejo z velikodušno uporabo lesa, ki ga kombinirajo s taktilnimi materiali dodatkov, kot so pletene košare in lonci za rože ter pletene preproge. 

    Na tak način ustvarijo enovit in celosten prostor z razgibano materialnostjo. Prav tako je vsem skupna nevtralna podlaga, vse stene so bele, tla pa lesena. Priporočamo, da svojo domačo pisarno zasnujete podobno, saj nevtralna podlaga omogoča enostavno in hitro prilagajanje in spreminjanje namembnosti prostora, ko se vaše življenjske potrebe spremenijo in pisarne morda ne potrebujete ali ne želite več. 

    Občutek domačnosti je pomemben, saj se bomo tako v domači pisarni raje zadrževali.
    Občutek domačnosti je pomemben, saj se bomo tako v domači pisarni raje zadrževali. 

    5. Izdelki, s katerimi lahko ustvarite udobno pisarno

    5.1 Pisarniški stol

    Prikazane vzročne domače pisarne spretno kombinirajo udobje z vrhunsko estetiko. Stoli niso samo ergonomski, pač pa primeri kakovostnega in brezčasnega oblikovanja. Materialno se lepo dopolnjujejo z mizo, vsi pa imajo zaznamovano sedalno površino, najsi bo to z drugim materialom ali celo udobno blazino. Takšni stoli pa niso novost; oblikovali so jih že priznani oblikovalci prejšnjega stoletja, npr. Hans Wegner (Wishbone chair) ter Charles in Ray Eames (DSV chair).

    Hans Wegner, Wishbone chair (vir: wholesalesdirect.com)
    Hans Wegner, Wishbone chair (vir: wholesalesdirect.com)
    Charles in Ray Eames, DSV chair (vir: finnishdesignshop.com)
    Charles in Ray Eames, DSV chair (vir: finnishdesignshop.com)

    5.2 Tehnična lesena miza

    Tehnična lesena miza deluje zelo profesionalno in omogoča veliko funkcij; delovno površino je mogoče nagniti pod naklonom, kar je še posebej priročno za delo z računalnikom ali za tehnično risanje detajlov. Les nekoliko zmehča tehničen značaj mize in v prostor vnese občutek topline. Prav takšno mizo najdete v Carousellu, lahko pa jo preprosto naredite sami – vse, kar potrebujete, sta dve kozi in deska iz vezane plošče, ki jo pritrdite na kozi. 

    Tehnična miza Carousell (vir: carousell.sg)
    Tehnična miza Carousell (vir: carousell.sg)

    5.3 Elegantna pisalna miza

    Če vam robustnost lesene tehnične mize ni tako blizu, je dobra alternativa elegantnejša pisalna miza, ki jo lahko vidimo tudi na fotografiji ene izmed predstavljenih domačih pisarn. Ta je še posebej priročna, saj s svojimi številnimi predali ponuja veliko prostora za shranjevanje, obenem pa spretno kombinira nevtralno belo barvo z lesenimi površinami. Identično mizo najdete pri Ikei.

    Miza Ikea (vir: ikea.com)
    Miza Ikea (vir: ikea.com)

    5.4 Namizna luč

    Kot smo omenili že zgoraj, je prilagodljiva namizna luč ključnega pomena. Samo tako boste lahko poljubno osvetlili točno tisti del mize, ki ga želite. Ne pozabite, da lahko z nakupom ene, dobre tehnične luči prihranite precej denarja, saj ne boste potrebovali še stropne ali še talne. Izbira je zelo velika, med drugim pa takšne luči ponujajo Rutarjevi saloni.

    Nastavljiva namizna luč iz Rutarja (vir: rutar.com)
    Nastavljiva namizna luč iz Rutarja (vir: rutar.com)

    5.5 Preproga »kokos«

    Zadnja leta so vse bolj priljubljene vernakularne »kokos« preproge, spletene iz naravnih vlaken in zelo prijetne na dotik. Takšno preprogo lahko vidimo tudi v eni izmed vzorčnih domačih pisarn, njena največja odlika pa je dobro barvno dopolnjevanje z lesenimi površinami. Kokos preprogo lahko kupite tudi v Ikei.

    Kokos preproga Ikea (vir: ikea.com)
    Kokos preproga Ikea (vir: ikea.com)

    5.6 Pletene okrasne košare

    Pletene okrasne košare kar ne gredo iz mode, saj so vsestransko uporabne, povrhu vsega pa še polepšajo prostor. Lahko jih kombinirate celo s pletenimi lonci za rože, oboje pa se stilsko, materialno in barvno odlično dopolnjuje s kokos preprogo iz naravnih vlaken. Kokos preproga je na voljo v Ikei. 

    Pletena okrasna košara Ikea (vir: ikea.com)
    Pletena okrasna košara Ikea (vir: ikea.com)

    5.7 Palisadne knjižne police

    Vsaka domača pisarna potrebuje knjižne police, saj se vedno najdejo kupi knjig in map, ki jih je potrebno arhivirati, hkrati pa imeti vedno na dosegu roke. Odlična izbira so palisadne knjižne police, ki s svojo geometrijo razgibajo pisarno. Kar nekaj palisadnih polic imajo na voljo v trgovini Kohls.

    Palisadne knjižnje police Kohls (vir: kolhs.com)
    Palisadne knjižne police Kohls (vir: kolhs.com)

    5.8 Nujni pisarniški dodatki

    Nenazadnje pa ne smemo pozabiti na majhne, a pomembne pisarniške dodatke, ki skrbijo za čistočo in organizacijo naše pisarne. Potrebovali bomo koš za papir, lonček ali stojalo za pisala, morda kakšno manjšo škatlo za kartice in vizitke in podobno. Veliko pisarniških dodatkov najdete pri Rutarju. 

    Pisarniški dodatki iz Rutarja (vir: rutar.com)
    Pisarniški dodatki iz Rutarja (vir: rutar.com)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Trendi, dizajn 1877
    Avtor: MojMojster Magazin - Trendi

    Kako so Vam koristile te informacije?


    dnevne sobe, ideje in inspiracije

    1
    2
    18
    16
    17
    17
    16
    19
    17
    16
    15
    13
    15
    15
    13
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Dnevne sobe?

    Imamo kar 1186 izvajalcev za področje Dnevne sobe:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Imamo kar 1186 izvajalcev za področje Dnevne sobe
    9.1
    1

    GOOD WOOD, Sašo Petek s.p., montaža pohištva


    8.9
    7

    TISA, JANEZ BENEDIČIČ, S.P.


    8.9
    1

    Ivan Plemenič s.p., mizarske storitve


    8.9
    0

    JENS MIHA JANEŽ S.P.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane