Za področje

    Ponos v Žireh – nova večnamenska športna dvorana

    Članek je koristil že 6582+ uporabnikom
    Občina Žiri je od leta 2020 bogatejša za novo večnamensko športno dvorano. Poleg športne vzgoje učencev ter njihovega športnega udejstvovanja v šolskih in obšolskih dejavnostih telovadnica omogoča tudi vadbo in tekmovalno udejstvovanje aktivnih tekmovalcev ter rekreativcev. Večnamenska dvorana pa ni namenjena zgolj športu, saj sodobni objekt nudi tudi prostor za izvedbo kulturnih in zabavnih prireditev.

    Besedilo: Žaklin Križaj

    Gradnja nove športne dvorane

    Stara športna dvorana, ki so jo uporabljali Žirovci, ni več ustrezala sodobnim standardom in je bila glede na šolske, športne in rekreativne dejavnosti, ki se dogajajo v kraju infrastrukturno zelo podhranjena. Vse to je botrovalo za odločitev za novo prizidavo k obstoječi Osnovni šoli Žiri.

    osnovna-sola-ziri.JPG
    Prvotno stanje – v ozadju opazna osnovna šola in travnik. (Vir: Biro Misel)

    Večnamenska dvorana dopolnjuje šolske vsebine in omogoča delovanje športnih in rekreativnih klubov ter društev. Le to pa je pomembna pridobitev celotne občine Žiri.

    gradbisce-sportna-dvorana-ziri.jpg
    Zapleteno gradbišče v več etažah. (Vir: Biro Misel)

    Športna dvorana, ki meri slabih 3.000 m2 nas v svojo notranjost povabi s svojim impozantnim steklenim vhodnim delom. V pritličju se nahaja tripolna športna dvorana z izvlečnimi tribunami, plesna dvorana, gimnastična skakalna jama s penami in lokal z odlično ponudbo. V nadstropju se nahaja fitnes s pogledom v naravo in reko Soro, dvorana za vadbo borilnih veščin ter plezalna dvorana za balvansko in težavnostno plezanje.

    dvorana-ziri.jpg
    Velika večnamenska dvorana. (Vir: Biro Misel)

    Dvorana in še veliko več

    S pomočjo dvižnih predelnih zaves je večnamensko dvorano mogoče predeliti na tri ločene vadbene prostore. Rokomet, mali nogomet, floorball, košarko, odbojko, badminton ter druge športne aktivnosti lahko na tribunah spremlja 500 gledalcev. Pregrade na dvoranah omogočajo, da se postavita ali dve košarkarski igrišči ali sedem igrišč za badminton ali pa tri odbojkarska igrišča.

    skakalna-jama.jpg
    Za varno otroško skakanje je urejen prostor s skakalno jamo. (Vir: Biro Misel)

    Zaradi prilagodljivosti prostorov je mogoče uživati tudi na kulturnih ali zabavnih prireditvah, kjer se lahko na parterju dodatno postavi še 500 stolov. Športni del objekta objemajo pripadajoče garderobe in sanitarije, ločene za posamezne funkcionalne sklope. Vhodi in komunikacijske poti so skrbno načrtovani. Povezovalni hodnik omogoča neposredne dostope za osnovnošolce. Glavni vhod pa je namenjen zunanjim obiskovalcem prireditev kot so rekreativci in tekmovalci.

    plezalna-stena.jpg
    Igriva plezalna stena za popoldanske aktivnosti v Žireh. (Vir: Biro Misel)

    Razširitev osnovne šole

    Poleg dvoran so arhitekti iz projektivnega biroja Misel umestili in razširili tudi nekatere prostore za vrtec in osnovno šolo Žiri. V dozidavi je nove prostore pridobila igralnica otroškega vrtca ter zbornica za vzgojitelje. Svojih novih prostorov so se razveselili tudi učitelji z novo zbornico ter učenci z dvema osnovnošolskima učilnicama. Osnovna šola je z dozidavo bogatejša tudi za novo kuhinjo in jedilnico.

    Dodatna površina tako šole kot vrtca znaša dobrih 1.600 m2. Celoten objekt zaokroža tudi nova ureditev zunanjih zelenih in športnih površin z zunanjim otroškim igriščem, športnim stadionom s tekalno progo, dvema igriščema, zunanjim fitnesom ter parkiriščem.

    zbornica-ziri.jpg
    Prostorna zbornica, z omaricami za osebne predmete in najnovejšimi računalniki. (Vir: Biro Misel)

    Podrobnosti za radovedneže iz arhitekture in konstrukcij

    Skeletna konstrukcija športne dvorane je armirano betonska, na kateri slonijo lepljeni leseni strešni nosilci. Streha je zasnovana iz samonosilnih toplotno-izolativnih strešnih panelov z vgrajenim zvočno izolativnim slojem.

    Fasadno opno predstavljajo toplotno izolirane lamele iz kamene volne, z zaključnim slojem iz silikatno silikonskega ometa, ki je na delih obložen z leseno oblogo. Fasadni pas ob vhodu je izveden kot toplotno izolirana prezračevana fasada z zaključnim slojem iz betonskih vlaknenih plošč.

    gradnja-vecnamenske-sportne-dvorane-ziri.JPG
    Pogled med gradnjo – leseni nosilci in betonske stene. (Vir: Biro Misel)

    Ali ste vedeli, da morajo talne obloge slediti funkciji posameznih prostorov? Večnamenska športna dvorana je opremljena s kakovostnim športnim podom, prilagojenim dvoranskim športom (predvsem košarki, floorballu, odbojki, malemu nogometu in rokometu). V mali dvorani leži leseni klasični parket, primeren za različne zvrsti plesov. V dvorani borilnih športov so položene blazine za judo, ki so funkcionalno zelo uporabne tudi za druge vadbe. V dvorani balvanskega plezanja, pisarnah in na hodnikih pa je umeščena talna obloga iz umetne mase.

    V občini Žiri so zelo spretni tudi pri pridobivanju nepovratnih sredstev sofinanciranja, saj so iz Eko sklada pridobili neverjetnih 1.355.359,88 EUR za gradnjo skoraj-nič energetske zgradbe. Prav tako so pridobili 51.000,00 EUR sredstev Fundacije za šport za leto 2018. Iz sredstev za investicije občin po ZFO-1 so za leti 2018 in 2019 pridobili še 317.346,00 EUR. S pomočjo nepovratnih sredstev so nedvomno lahko zgradili kakovostnejšo večnamensko dvorano ter razširili celoten program.

    vecnamenska-dvorana-ziri.jpg
    Pogled na novo športno dvorano z glavnega vhoda. (Vir: Biro Misel)

    Obstoječi objekt je arhitekturno značilno oblikovan in določa celotno območje. Nova dozidava večnamenske športne dvorane skupaj s povezovalnim delom nadaljuje niz obstoječih objektov Osnovne šole Žiri ter ga smiselno zaključuje. Dozidava volumensko sledi zasnovi obstoječega objekta s členitvijo višjih in nižjih kubusov. Tako obstoječi kompleks kot nova dozidava sta svojstveno oblikovana objekta. Glavni namen prizidave pa je spodbujanje zdravega življenjskega sloga že od malih nog.

     

    *Naslovnica (Vir: Biro Misel)

    6582
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane