Za področje

    Izolacija tal industrijskih objektov

    Članek je koristil že 1898+ uporabnikom
    Izolacija tal industrijskih objektov se najpogosteje izvede kot talne plošče, ki jih v praksi imenujemo tudi industrijska tla ali industrijski pod. Izvedbo industrijskih tal uvrščamo med zahtevnejše gradbene konstrukcije, saj zahtevajo veliko natančnost pri izvedbi ravnosti zaključne površine tal, ki kasneje ne dopuščajo nikakršnih posedkov v primeru preobremenitve tal ali nezadostne nosilnosti podlage. Pri izvedbi tal industrijskih objektov, ki bodo sposobna prenašati velike obremenitve, igra pomembno vlogo tudi izbira ustrezne toplotne izolacije ter njena vgradnja.
    Strokovni članek 1898
    Slika 1 Izolacija tal industrijskega objekta.JPG
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Toplotna izolacija industrijskih tal

    Pri izolaciji tal ni vseeno, katero toplotno izolacijo vgradite. Tip toplotne izolacije FIBRANxps, ki je namenjena toplotni zaščiti tal industrijskih objektov, določi projektant glede na predvidene obremenitve tal. Toplotne izolacije, ki so sposobne prevzemati velike obremenitve, imajo oznake deklarirane tlačne trdnosti od 400 do 700 kPa. Takšne toplotno izolacijske plošče so izdelane s preklopom in se lahko uporabijo tudi kot enoslojne toplotne izolacije. Polaga se jih z zamikom (opečna vezava), da dobimo kompaktno podlago med seboj povezanih plošč.

    Za izvedbo izolacije tal industrijskih objektov po standardu DIN 4108-10 ustrezajo le toplotne izolacije z zaprto celično strukturo. Primer takšne izolacije je ekstrudirani polistiren ali krajše XPS, ki premore specifične tehnične karakteristike oz. oznake na etiketi. Naj izpostavimo nekatere najpomembnejše, ki omogočajo, da je XPS toplotna izolacija primerna za izvedbo izolacije industrijskih tal:

    •    Deklarirana tlačna trdnost pri 10 % deformaciji  400 ≤ CS(Y\10) ≤ 700  [kPa]
    •    Dovoljena tlačna napetost za trajno obremenitev 50 let po stiskanju < 2 % CC(2/1,5/50) ≥ 150 kPa
    •    Dolgotrajno navzemanje vode pri difuziji WD(V) 1 vol% 
    •    Dolgotrajno navzemanje vode pri potopitvi WL(T) ≤ 0,7 vol% 
    •    Koeficient difuzijske upornosti vodni pari MU 50-150
    •    Deklarirana toplotna prevodnost 0,032  ≤λD≤  0,036 [W/mK]

    Zaščita temelja in talne plošče skladiščnega objekta in izvedba hidroizolacije pred polaganjem toplotne izolacije FIBRANxps 500-L.
    Zaščita temelja in talne plošče skladiščnega objekta in izvedba hidroizolacije pred polaganjem toplotne izolacije FIBRANxps 500-L.

    Pred armiranjem in betoniranjem se namesti tesnilno folijo oz. ločilni sloj med toplotno izolacijo in armiranim betonom. V primeru, ko je zahtevana tudi zaščita pred udarnim zvokom, se uporabi penjeno folijo za preprečevanje širjenja udarnega zvoka.

    Za uporabo materiala v zahtevnih konstrukcijskih sklopih, so potrebna posebna preverjanja lastnosti. Z ETA-17/0910 lahko proizvajalec dokazuje konstantne in trajne izolacijske lastnosti (za najmanj 50, let) proizvodov. ETA je obvezno dokazilo kvalitete proizvodov za uporabo toplotnih izolacij v zahtevnih konstrukcijskih sklopih. Toplotna izolacija FIBRANxps je z ETA dokazilom preizkušena za uporabo v najzahtevnejših konstrukcijskih sklopih.  

    Vgradnja toplotne izolacije

    Pri vgradnji XPS toplotno izolacijskih plošč je včasih potrebno izravnati podlago, ki ni pripravljena z največjo natančnostjo. Neravninam se v praksi izognemo s tankim slojem mivke, tako da FIBRANxps toplotno izolacijske plošče ležijo enakomerno na podlagi že pred obremenitvijo z nosilno betonsko ploščo.

    Slika 3_Toplotna zaščita talne plošče.jpg
    Toplotna zaščita industrijske talne plošče s FIBRANxps 500-L. V primeru neravne površine za izravnavo lahko uporabimo mivko.

    Gradnja nosilne betonske plošče

    Na XPS toplotno izolacijo položimo tesnilni sloj ter namestimo predvideno armaturo. V primeru, ko nosilna betonska plošča zahteva delovne in konstrukcijske dilatacije, se jih izvede z npr. drsnimi mozniki, ki omogočajo premike zaradi raztezanja in krčenja betona po ločilnem sloju.

    Tipična sestava industrijskih tal je sledeča: 

    •    AB talna plošča
    •    PE folija (dvoslojna)
    •    FIBRANxps 400-L, 500-L ali 700-L

    •    hidroizolacija
    •    podložni beton
    •    pesek za izravnavo
    •    gramoz
    •    utrjen (raščen) teren

    Slika 4_sestava tal industrijskega objekta.jpg

    Poleg ekstremno visokih tlačnih obremenitev, kot jih predstavljajo npr. letališki hangarji, so izolacijske plošče FIBRANxps sposobne prenašati tudi izredno velike strižne in dinamične obremenitve. Zato je še posebej pomembna vloga statika, ki z izračunom definira potrebne tlačne trdosti XPS plošč.

    Slika 5_izvedba izolacije letališkega hangerja.jpg
    Toplotna zaščita tal letališkega hangarja s FIBRANxps 700-L.

    Obremenitve, ki izvirajo iz skladiščnih regalov, vožnje težkih tovornih vozil, obremenjenih viličarjev ali nenazadnje letal po betonski plošči industrijskega poda, se preko toplotne izolacije prenašajo v temeljna tla. Preprečiti želimo nastanek razpok betona, ki bi lahko bile posledica lokalnih, trenutnih deformacij spodnjih slojev. Zato je izjemnega pomena, da natančno določimo pričakovane obremenitve in izberemo toplotno izolacijo, ki je sposobna prenašati takšne obremenitve. Toplotne izolacije FIBRANxps tlačnih trdnosti 400 kPa, 500 kPa in 700 kPa so preverjeno kos takšnim nalogam in zagotavljajo odlično toplotno izolativnost, visoko tlačno trdnost in stabilnost industrijskega objekta.

    Imate vprašanje za FIBRAN strokovnjake? Pišite nam na nasvet@fibran.si ali nas pokličite na brezplačno številko 080 8760. 

    Strokovni članek 1898
    Avtor: FIBRAN d.o.o.

    Kako so Vam koristile te informacije?


    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
    Informativni mesečni obrok*
    /mesec


    Znesek kredita
    EUR
    Doba odplačevanja
    let
    Naprej
    Izračun kredita >

    *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 3,6%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

    Iščete izvajalce, ponudbo za področje Novogradnja?

    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja:

    Brezplačno povpraševanje
    Izbor podjetij, ocene strank
    Brez provizij
    Imamo kar 845 izvajalcev za področje Novogradnja
    10
    4

    PGP URBANIJA Slavka Urbanija s.p.


    10
    6

    Selvedin Šarić s.p.


    8.9
    1

    JENKO JANEZ - ZIDARSTVO IN FASADERSTVO s.p.


    10
    9

    ZORAN VUKOVIĆ S.P., Gradbeništvo Gogi s.p.


    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane