Za področje

  Kamniti amfiteater sredi Pohorja

  Članek je koristil že 6706+ uporabnikom
  Sredi Pohorskih gozdov, natančneje v Rušah, se nahaja edinstven kamniti amfiteater, ki predstavlja arhitekturno turistično znamenitost naravnega pomena ter je vpisano v evidenco kulturne dediščine Republike Slovenije.

  *FOTO NASLOVNICE: Letno gledališče Pod goroj, fotografijo je posnela Olga Malec

  1. Naraven prostor za ljudske igre

  Prelepo naravno gledališče »Pod goroj« je bilo dokončno zgrajeno leta 1931 na pobudo domačina Vekoslava Janka, sicer prvaka ljubljanske opere. Prostor amfiteatralne oblike, pod vznožjem Pohorja, razpolaga z 800-1000 sedežev in je izredno akustičen.

  Naravno okolje ruškega letnega gledališča je kljub letom ostalo skoraj neokrnjeno. Zob časa res ni prizanesel vrbi žalujki in nekaterim smrekam, tudi velikanske lipe, nekdanjega simbola ljudskih iger ni več, ostali pa sta skromna kapelica in »knežji kamen«, ki sta v letih 1933 in 1938 predstavljala kulisi za izvedbo Jurčičevih Rokovnjačev in Sket–Šolnikove Miklove Zale.

  Miklova zala - leta 1938.jpg
  FOTO: Miklova Zala, fotografija je iz arhiva Olge Malec

  2. Z vlakom na predstavo

  Prva predstava je bila uprizorjena leta 1932 (ljudska igra – Finžgarjev Divji lovec), nato pa vsako leto po ena predstava, ki je v to idilično okolje z naravnimi kulisami privabila tudi po več tisoč gledalcev. Glas o ljudskih ljubiteljskih igrah v Rušah je segel v ves slovenski prostor. Za Maribor je bil k vsaki predstavi organiziran poseben vlak. Rekorden obisk sta doživeli Miklova Zala (1938) in Matija Gubec (1940), saj si ju je ogledalo preko 6000 gledalcev.

  lor_jan_plestenjak_2021_08_20_MAVA3937_pigac_si SMALL.jpg
  FOTO: festival Letni oder Ruše 2021, Jan Plestenjak, fotografijo je posnel MP PRODUKCIJA, Marko PIGAC, S.P.

  3. Zavesa še ni padla

  Letno gledališče oživi vsako leto avgusta, kot glavno prizorišče Festivala letni oder Ruše (FLOR), festivala gledaliških iger (komedij), koncertov, otroških, lutkovnih in gledaliških predstav.

  Ker je ta naravni biser tudi pomembna arhitekturna znamenitost v turističnem razvoju kraja, Občina Ruše v prihodnjih letih načrtuje nadgradnjo in posodobitev obstoječega amfiteatra. S tem bo omogočila izvajanje prireditev in drugih dejavnosti v vseh letnih časih.

  Vabljeni v objem Pohorskih gozdov na edinstveno arhitekturno in kulturno doživetje.

   

  Prispevek pripravila: Lucija Smolnik, Občina Ruše

  6706
  Avtor: Mojmojster

  Kako so Vam koristile te informacije?


  arhitektura, ideje in inspiracije

  1
  5
  1
  1
  3
  2
  3
  2
  3
  1
  1
  1
  1
  1
  2
  Revija Mojmojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
  Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
  © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane