Za področje

  Notranje stopnišče - 8 osupljivo lepih primerov

  Članek je koristil že 1867+ uporabnikom
  Čeprav nedvomno služijo kot pomemben funkcionalen element v našem domu, imajo stopnišča tudi potencial, da vizualno povzdignejo celoten ambient. Več kot zgolj način kako pridemo od točke A do točke B, stopnice imajo lahko številne dodatne funkcije in so lahko osrednji vizualni element prostora. Od spiralnih, lebdečih do lesenih in kovinskih- osvetljujemo deset edinstvenih stopnišč izpod svinčnikov domačih in tujih arhitektov. Torej, ne glede na to, ali v svoji prihodnosti načrtujete prenovo in potrebujete nekaj čudovitih idej za oblikovanje stopnic, ali pa preprosto radi občudujete arhitekturne presežke, ta članek je za vas.
  Trendi, dizajn 1867
  studio ko.jpg
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  izbor in besedilo: Špela Rogel

  Skulpturalno stopnišče povezuje mozaično tlakovani nadstropji v stari koči na Siciliji 

  Francesco Librizzi Studio, foto: Alberto Moncada

  Skozi to sicilijansko rezidenco, ki jo je obnovil milanski arhitekt Francesco Librizzi, se dviga stopnišče, sestavljeno iz lesenih škatel in ploščadi, ki ga podpira črn kovinsk okvir. Stopnice povezujejo dve nadstropji stare ribiške koče v Cefaluju in omogočajo dostop do strešne terase s ploščicami, ki gleda na mesto in Tirensko morje. Stopnišče se vzpenja skoraj 10 metrov visoko. Vitko črno obarvano železno ogrodje kvadratnega prereza podpira hrastove stopnice, ki vključujejo mešanico ploskih in škatlastih volumnov. Librizzi je strmo stopnišče razdelil na več odsekov, da bi ustvaril premore med vzpenjanjem in obenem omogočil razgled na zanimiva pastelna tlakovana tla. 

  e81f80b5f98aad7e2fcd8578431fe0ff.jpg

  Casa-G-Francesco-Librizzi_dezeen_468_4.jpg

  Casa-G-Francesco-Librizzi_dezeen_468_5.jpg

  Raumplan - stopnice kot povezovalni člen med različnimi nivoji, prostor za branje in klop za jedilno mizo

  Hiša JM, Katarina Hostar, foto: Klemen Korenjak

  V hiši pri Kranju, ki jo je zasnovala arhitektka Katarina Hostar dnevni prostor sestoji iz kuhinje z jedilnico, ki se odpira na vrtno teraso, z nekaj stopnicami pa se povezuje z višjo platformo, na katero je umeščena dnevna soba. Zaradi različnih višin se ustvarita vizualna povezanost in sosledje prostorov, ki pa so karakterno raznoliki in samosvoji: dnevna soba, ki je pol etaže višja od jedilnice, ima dvovišinski strop, jedilnica skoraj trivišinski, kuhinja pa je pomaknjena v nišo z običajno visokim stropom. Celoten dnevni prostor je vizualno povezan, a poleg različnih višin ga subtilno deli tudi kamin, vizualna povezava pa se ustvarja tudi med hodnikom prvega nadstropja in dnevno sobo.

  Več si lahko preberete v članku: Katarina Hostar: Kompaktna realizacija hiše jm

  HisaJM-Predoslje-05.JPG

  HisaJM-Predoslje-06.JPG

  Osupljivo spiralno stopnišče, ki deluje kot polžja hišica

  Tommy Rand, foto: Mia Mortensen

   
  Danski arhitekt Tommy Rand je zase in za svojo družino zgradil hišo na Danskem, ki vključuje spiralno stopnišče, izdelano iz kar 630 kosov vezanih plošč, izrezanih s CNC strojem. Spiralno stopnišče je osrednji del hiše, njegova spiralna kiparska oblika pa ponuja osupljiv kontrast golim betonskim stenam, ki ga obdajajo. Ta kontrast opozarja na zapletenost zasnove – vsi računalniško izrezani kosi stopnišča so bili ročno sestavljeni in zlepljeni na licu mesta. Stopnišče deluje kot polžja hišica, ki se vse bolj odpira, ko se vzpenjaš v prvo nadstropje.

  Self build, Denmark, by Tommy Rand.jpg

  tommy-rand-house-denmark_dezeen_2364_col_9-1704x2556.jpg

   

  tommy-rand-house-denmark_dezeen_2364_col_3-1704x2556.jpg

  Stopnice kot odmik od črnega kubusa

  Marasovic arhitekti, www.marasovic-arhitekti.com, foto: Blaž Škorjanc

  V dvoetažni garsonieri v središču Kopra so Marasovic arhitekti spretno krmarili med ohranitvijo starega in vključitvijo novega. Poudarili so zgodbe starih hišnih zidov, v prostor pa umestili sodobno minimalistično opremo, ki izpolnjuje potrebe modernega življenjskega stila. V prostoru s 4 metre visokimi stropovi, pozornost pritegne dvoetažen črn kubus -kuhinja za katero se skriva kopalnica- , ki s svojim umikom od zunanjih zidov tvori kontrast belo ometanim opečnatim stenam, rustikalnim oknom in balkonskim vratom. Na eni strani kubusa je urejen prehod do kopalnice v drugem pa minimalistično stopnišče do spalnice v zgornjem nadstropju.

  Marasovic-arhitekti-stanovanje-V3-1.jpg

  Marasovic-arhitekti-stanovanje-V3-4-530x800-1.jpg

  Sto let staro stopnišče olupljeno vseh plasti

  a2o2 arhitekti, www.a2o2.si, foto:Ana Skobe

  a2o2 arhitekti so tej sto let stari hiši v Ljubljani popolnoma slekli vse z leti nabrane plasti notranjih oblog in v končanem ambientu razkrili njeno surovo materialnost. V pritličju so z velikimi odprtinami v predelnih stenah ustvarili svetel odprt krožno povezan bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevnim kotičkom, ki se izteče v zavito leseno stopnišče, ki vodi v nadstropje. To je bilo, tako kot hiša, zgolj olupljeno vseh plasti in izpostavljeno v svoji surovi prvotni obliki.

  Več si lahko preberete v članku: a2o2 arhitekti: Nikoli dokončana hiša m21

  HišaM21-foto_anaskobe (3).jpg

  e.jpg

  Stopnišče ovito v surovo pločevino, ki odseva zelene stene

  Studio KO, foto: Yann Deret

  Karl Fournier in Olivier Marty, duo, ki stojita za arhitekturnim birojem Studio KO, sta le redkokdaj dolgo na enem mestu. Njune pisarne so v Parizu, Marakešu in Londonu, projekti pa v tako oddaljenih destinacijah, kot so Gabon, Maroko, Los Angeles in Korzika. Pariško stanovanje sta zasnovala za poslovneža, ki veliko potuje. Njegova betonska lupina je prevlečena v paleto temnih barv, ki v to vzvišeno notranjost prinašajo moškost ter večplastno razkošje. Značilni pristop studia KO, ki prepleta sodobni minimalizem z razkošjem in teksturami, ustvarja zelo zaželen učinek. Eden izmed vrhuncev tega ambienta je gotovo spiralno stopnišče ovito v surovo pločevino, ki odseva gozdno zelene stene prostora.

  studio ko.jpg

  Parisian-Loft-by-Studio-Ko-Yellowtrace-13.jpg

  Tanko samonosno leseno stopnišče, ki omogoča pogled na neokrnjeno naravo iz vsakega kotička prostora

  Studio Tina Rugelj, www.tinarugelj.com, foto: Janez Marolt

  Priznana arhitektka in oblikovalka Tina Rugelj pove, da je bil največji izziv pri snovanju interierja hiše, ki stoji v čudovitem naravnem okolju nedaleč od ljubljane v vsakem kotičku hiše zagotoviti pogled na najdragocenejši atribut lokacije – neokrnjeno naravo. Zato je ekipa veliko pozornosti posvetila centralno umeščenemu stopnišču, ki bi lahko ob napačnem oblikovanju zaprlo vedute in razdelilo bivalni prostor na dva dela. Zasnovale so tehnično kompleksno samonosno leseno stopnišče, ki je eno najtanjših te vrste. Za brezhibno rešitev, ki bi zadostila njihovim zahtevnim oblikovalskim kriterijem, so stopnišče naslonile na konstrukcijo iz tankega črno obarvanega jekla in lesa, ki opravlja tudi vlogo polic, delno pa stopnišče visi s stropa, obešeno na jekleno ograjo.

  Več si lahko preberete v članku: Studio Tina Rugelj: Bivanje v sozvočju z naravo, hiša zs

  7.jpg

  8.jpg

  Stopnice kot središče prostora v podeželski hiši

  Marjeta Černe - Studio 7, foto: Miran Kambič

  Interier hiše ob robu Cerkniškega jezera odprto komunicira, diha. Ambient zaznamujejo odprt prostor, svetel kolorit in krožen tloris. V središče pritlične etaže je postavljena bela kocka. Le-ta predstavlja jedro okoli katerega so nanizani bivalni prostori. V središče kubusa se zajedajo v les oblečene stopnice, ki vodijo v mansardo. Trije osnovni materiali/teksture/barve - grobo obdelan masiven hrast na tleh, ki vzbuja toplino in domačnost, viden beton na stenah kot kontrast lesa, ter bela barva, osnovni element vgrajenega pohištva, ki prostor zrači in svetli skupaj diskretno sooblikujejo notranjost hiše in v njej ustvarjajo ravnovesje. Kombinacija materialov, struktur in barv izraža osnovno oblikovno idejo – ustvariti celovit slog, ki izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja.

  Več si lahko preberete v članku: Hiša s prostranim razgledom: Hiša LHM, Studio 7

  6.JPG

  g2.JPG

  Kaj svetujejo Mibas strokovnjaki?

  V večetažnem domovanju stopnišče neizogibno postane pomemben del ambienta. Pogosto je osrednja točka, najmanj pa akcent prostora. Tradicionalno so bila stopnišča izdelana iz lesa, ki izraža eleganco obenem pa vnaša prijeten občutek zaradi njegove naravne sposobnosti, da vsemu doda toplino in teksturo.

  Ob čudovitem izgledu pa ima naravni les tudi nekaj pomanjkljivosti: občutljiv je na točkovne obremenitve, zahteva ustrezno klimo v prostorih, ni primeren za talno gretje ter potrebuje ustrezno vzdrževanje. Na slikah predstavljamo primer sodobno oblikovanega stopnišča z betonsko nosilno konstrukcijo.

  1.jpg
  Foto: arhiv podjetja Mibas d.o.o.

  Ometane bele stene in stopnice izražajo izčiščenost in sodobni minimalizem. Stopnice s previsom in belo vertikalno zaporo (belo lakiran mdf) so izdelane iz vinilnih plošč z videzom in teksturo lesa na mehki podlagi iz plute. V prostor vnašajo kontrast, stopnišču pa pridih elegance. Osupljivo stopnišče, ki naredi razliko med preprostim in preprosto lepim ambientom.

  2.jpg
  Foto: arhiv podjetja Mibas d.o.o.

  Domiselno zasnovane in oblikovane stopnice v hipu ujamejo pozornost in ambientu dodajo sofisticiran videz. V podjetju Mibas d.o.o. izdelujejo stopnice po meri iz različnih materialov kot so vinil, izgotovljeni parket in masivni les. V sodelovanju z izkušenimi mizarji poskrbijo, da so stopnice tudi strokovno vgrajene z ustrezno zaključenimi detajli.

  Izdelane so lahko v obliki nastopnih ploskev z belo lakiranimi vertikalami, ali pa v škatlasti obliki. Vgradnja se lahko opravi na različne podlage kot denimo na betonsko ali kovinsko podkonstrukcijo. Piko na i končanem stopnišču doda estetsko oblikovana ograja iz stekla, lesa ali različnih kovin.

  Trendi, dizajn 1867
  Avtor: Mojmojster
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  Kako so Vam koristile te informacije?


  MojMojster
  Revija MojMojster

  Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

  Gradite prenavljate? Pridobite ugodne ponudbe naših partnerjev za kratkoročni ali dolgoročni kredit:
  Informativni mesečni obrok*
  /mesec


  Znesek kredita
  EUR
  Doba odplačevanja
  let
  NAPREJ
  Izračun kredita >

  *Informativni mesečni obrok je izključno informativne narave in ne predstavlja ponudbe za sklenitev kredita ali poslovne zaveze družbe Daibau ali bank. Izračun je namenjen informaciji uporabniku o okvirni višini mesečnega obroka za določen znesek stanovanjskega kredita ob določeni dobi odplačevanja. Pri izračunu mesečnega obroka je uporabljena zgolj informativna fiksna obrestna mera 2,5%. Za točen izračun in ponudbo je potrebno pridobiti ponudbe bank.

  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje:

  BREZPLAČNO POVPRAŠEVANJE
  IZBOR PODJETIJ, OCENE
  BREZ PROVIZIJ
  Imamo kar 492 izvajalcev za področje Notranje oblikovanje
  10
  6

  Juma d.o.o.


  9.4
  0

  OS ARHITEKTURA, Katarina Šauperl s.p.


  9.5
  0

  Kombinat d.o.o.


  9
  0

  Ink. arhitektura interier, Janja Orel s.p. arhitekturno projektiranje


  IŠČETE IZVAJALCE, PONUDBO ZA PODROČJE NOTRANJE OBLIKOVANJE?

 • Notranje oblikovanje Ljubljana
 • Notranje oblikovanje Maribor
 • Notranje oblikovanje Celje
 • Notranje oblikovanje Koper
 • Notranje oblikovanje Kranj
 • Notranje oblikovanje Ajdovščina
 • Notranje oblikovanje Bled
 • Notranje oblikovanje Bovec
 • Notranje oblikovanje Črna na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Črnomelj
 • Notranje oblikovanje Domžale
 • Notranje oblikovanje Gornja Radgona
 • Notranje oblikovanje Gornji Grad
 • Notranje oblikovanje Hrastnik
 • Notranje oblikovanje Ilirska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Izola
 • Notranje oblikovanje Jesenice
 • Notranje oblikovanje Kamnik
 • Notranje oblikovanje Kidričevo
 • Notranje oblikovanje Kobarid
 • Notranje oblikovanje Kočevje
 • Notranje oblikovanje Kranjska Gora
 • Notranje oblikovanje Krško
 • Notranje oblikovanje Laško
 • Notranje oblikovanje Lendava
 • Notranje oblikovanje Litija
 • Notranje oblikovanje Ljutomer
 • Notranje oblikovanje Metlika
 • Notranje oblikovanje Mojstrana
 • Notranje oblikovanje Mozirje
 • Notranje oblikovanje Murska Sobota
 • Notranje oblikovanje Nova Gorica
 • Notranje oblikovanje Novo mesto
 • Notranje oblikovanje Ormož
 • Notranje oblikovanje Piran - Pirano
 • Notranje oblikovanje Pivka
 • Notranje oblikovanje Portorož
 • Notranje oblikovanje Postojna
 • Notranje oblikovanje Ptuj
 • Notranje oblikovanje Radeče
 • Notranje oblikovanje Radenci
 • Notranje oblikovanje Radovljica
 • Notranje oblikovanje Ravne Na Koroškem
 • Notranje oblikovanje Ribnica
 • Notranje oblikovanje Rogaška Slatina
 • Notranje oblikovanje Sevnica
 • Notranje oblikovanje Sežana
 • Notranje oblikovanje Škofja Loka
 • Notranje oblikovanje Slovenj Gradec
 • Notranje oblikovanje Slovenska Bistrica
 • Notranje oblikovanje Slovenske Konjice
 • Notranje oblikovanje Šoštanj
 • Notranje oblikovanje Štore
 • Notranje oblikovanje Tolmin
 • Notranje oblikovanje Trbovlje
 • Notranje oblikovanje Tržič
 • Notranje oblikovanje Trzin
 • Notranje oblikovanje Velenje
 • Notranje oblikovanje Vipava
 • Notranje oblikovanje Vojnik
 • Notranje oblikovanje Vransko
 • Notranje oblikovanje Vrhnika
 • Notranje oblikovanje Žalec
 • Notranje oblikovanje Zreče
 • Notranje oblikovanje Žužemberk
 • SLOVENIA
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  © 2022 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane