Za področje

    Zvezda nemega filma gosti Muzej slovenskih filmskih ustvarjalcev

    Članek je koristil že 6008+ uporabnikom
    Že več kot stoletje je tega, kar sta se v Divači rodili kar dve znameniti filmski igralki: leta 1903 Metka Bučar, štiri leta za tem pa Ida Kravanja, bolj znana pod umetniškim imenom Ita Rina, ki je zaslovela kot zvezda evropskega nemega filma. Prav njena rojstna hiša, prenovljena Škrateljnova domačija, danes gosti Muzej slovenskih filmskih igralcev.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Nemi filmi - neme ruševine

    Škrateljnova domačija je čudovit primer tradicionalne kraške arhitekture z zasnovo iz 17. stoletja: stanovanjska stavba t. i. Škrateljnova hiša, štala, hram s skednjem, trebušast vodnjak in seveda tipično kraško notranje dvorišče - borjač. Pred izgradnjo železnice do Trsta leta 1857 in kasneje do Pulja leta 1876, je bila znano furmansko gostišče in prenočišče. Čeprav je prihod železne ceste v te kraje prinesel veliko priložnosti, je žal hkrati pomenil tudi konec furmanstva. Po drugi svetovni vojni je bila domačija popolnoma prepuščena propadu, dokler niso v 70. letih za silo obnovili novo streho in izvedli nujna gradbena in statična dela.

    skrateljnova-hisa-rusevine-2.jpg
    Pred prenovo je domačija Ite Rine žalostno propadala (Foto: muzejdivaca.si)

    Čeprav je bila Ita Rina pokojna že od leta 1979, je prav njena nekdanja slava ta arhitekturni in etnološki biser rešila pred izginotjem. Leta 1997 namreč občina Divača skupaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Nova Gorica obnovila stanovanjsko hišo, Slovenska kinoteka pa je v njej uredila prvo stalno razstavo, posvečeno življenju in delu Ite Rine. Uspeh razstave je ukresnil tudi zamisel o revitalizaciji celotne domačije, ki bi tako postala dom Muzeju slovenskih filmskih igralcev.

    2. Dramatična prenova

    Na natečaju, ki ga je leta 2002 v svojem seminarju organiziral arhitekt Vojteh Ravnikar, so svoje vizije prenove prispevali študenti arhitekture, končno zasnovo pa arhitekti iz biroja All G Mont, ki so za svojo tankočutno prenovo prejeli tudi Plečnikovo nagrado. Projekt je podprlo tudi Ministrstvo za kulturo RS in ga uvrstilo v nacionalni program za kulturo. Občina Divača pa je že 2003 začela z odkupom zemljišč okrog domačije in zagotovila tudi potrebna sredstva, ko je štiri leta kasneje uspešno kandidirala za sredstva Norveškega finančnega mehanizma.

    muzej-dvorana.jpg
    Večnamenska dvorana dobi novo zanimivo stropno konstrukcijo (Foto: muzejdivaca.si)

    Scenarij je bil napisan in vsi ključni igralci so stopili na oder. Akcija! V tesnem sodelovanju s konservatorsko stroko je bila kraška hiša v celoti restavrirana. V Škrateljnovi hiši domujejo stalna razstava Ite Rine, osrednji informacijski prostor z blagajno, trgovino s spominki in informacijami o turistični ponudbi na Krasu ter manjši delovni prostori. Močno poškodovani gospodarski poslopji sta dobili nove arhitekturne elemente. Strop hleva sedaj krije nova zanimiva konstrukcija, ki spoštljivo sloni na starih zidovih poslopja. Ta del gosti stalno razstavo, posvečeno slovenskim filmskim ustvarjalcem, kjer se obiskovalci lahko seznanijo z domačimi igralci in igralkami, njihovimi stvaritvami in nastajanjem filmskih vlog. Prostrani nekdanji skedenj pa je bil preobražen v večnamensko dvorano. Že 8. julija 2011 je Muzej slovenskih filmskih igralcev razgrnil rdečo preprogo.

    3. Zastor, ki nikoli ne pade

    Poleg posameznih obiskov danes muzej nudi tudi vodene oglede po obeh stalnih razstavah, prilagojene različnim starostim. Večje skupine pa si lahko ogledajo katerega od filmov iz zakladnice slovenskega filma. Šolske skupine so dobrodošle tudi izven stalnega urnika, prav tako pa otroke v svet filma zavrtimo še s filmskimi delavnicami, ogledi filmov in tematskimi rojstnodnevnimi zabavami.

    borjac.jpg
    Borjač je bil in ostal osrednji prostor družabnega življenja (Foto: muzejdivaca.si)

    Tako kot že nekoč pa je borjač osrednji družabni prostor, ki povezuje dogajanje celotnega kompleksa. Tu se nahaja letni bar, kjer se ob dobri kraški kapljici vrtijo brezčasni prizori slovenske filmske umetnosti: nemi in zvočni, črno-beli in barvni.

     

    *Naslovnica (Foto: muzejdivaca.si)

    6008
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane