Za področje
    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate

    Vista - Park z razgledom

    Članek je koristil že 10143+ uporabnikom
    Mirna gladina Velenjskega jezera deluje tiho in pomirjujoče. Njegovi bregovi so priljubljena točka za sprostitev, zato ne preseneča, da je tukaj zrasla tudi atraktivna razgledna ploščad, bar in park – Vista. A idilični videz jezera vara, saj se pod gladino skriva dolga in burna zgodovina: od prazgodovinskega močvirja, ki je za seboj pustilo plasti lignita, do cerkve sv. Jurija nad jezerom, ki je danes pod jezerom. Z razgledne ploščadi pa lahko oprezamo za legendarnim zmajem Pozojem, ki naj bi se po legendi skrival v vodnih globinah.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Park Vista

    Park Vista je nova pridobitev Mestne občine Velenje, kjer se meščani in obiskovalci zbirajo ob sončnih dneh. Odklop od mestnega vrveža je na razpolago na prostranih zelenicah, v senci številnih na novo posajenih dreves in grmovnic ter vzdolž vijugastih sprehajalnih poti. Več kot 46.000 m² površin lahko sprejme kar do 30.000 ljudi. Otrokom nikakor ne bo dolgčas, saj je park opremljen z otroškimi igrišči, kjer nanje pazita skulpturi anankusa in mastodonta. Na svoj račun pa bodo prišli tudi športni navdušenci, saj je v parku Vista nogometno, košarkarsko in tenis igrišče, igrišče za odbojko na mivki, balinišče, igrišče za mini golf, vadbišče za golf ter posebna ploščad za kolesarje, rolkarje in rolarje.

    vista-razgledna-ploscad 2.jpg
    Park Vista se razteza na več kot 30.000 kvadratnih metrov površin (foto: arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline)

    Park je neločljivo prepleten z Velenjsko plažo, ki je priljubljeno izhodišče za sprehode, ježo, kolesarjenje, jadranje ali supanje. Čista voda kar kliče po osvežitvi in vragolijah. Nad gladino se izteza tudi 50 metrov dolg pomol, kjer se lahko vkrcate na ladjico in raziščete potopljene vasi ali pa na tej idilični lokaciji izmenjate poročne prisege.

    vista-pomol.jpg
    Pomol je izhodišče za dogodivščine z ladjico (foto: arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline)

    2. Razgledna ploščad Vista

    Prav skrivnostni zmaj Pozoj je navdihnil arhitekturno oblikovanje 14 metrov visoke razgledne ploščadi, ki se nahaja na nekdanjem nasipu med Velenjskim jezerom in nekdanjim turističnim jezerom. Z nje se odpirajo pogledi na Velenjsko jezero, mesto in gore, ki uokvirjajo kotlino: Uršljo goro, Peco, Paški Kozjak in druge. Ta pogled lahko brezplačno občudujejo vsi, tudi gibalno ovirane osebe, saj je razgledna ploščad v resnici pohodna streha velikega odra, ki se vzpenja v blagem naklonu.

    Legenda o zmaju navdih arhitektu.jpg
    Arhitekturno zasnovo razgledne ploščadi je navdihnila legenda o zmaju Pozoju (foto: arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline)

    3. Prireditveni prostor

    Oder pod klančino je oblikovan kot del krajine, saj je celoten program umeščen pod blago klančino. Prireditveni prostor je ena večjih odrskih površin v Sloveniji. Objekt se odpira tako na kopno kot na jezero in se tako prilagaja naravni scenografiji. Najnovejša tehnična oprema omogoča izvedbo tudi najbolj zahtevnih velikih dogodkov, kot so koncerti in kulturne prireditve, različni športni, družabni in izobraževalni dogodki ter festivali. Za dogajanja v manjšem merilu pa je primernejši manjši oder v bližini. Gladek potek vsega dogajanja omogoča Zavod za turizem Šaleške doline, ob strokovni, tehnični in logistični podpori javnih zavodov Festival Velenje (program), Mladinski center Velenje (tehnika) in Rdeča dvorana (logistika).

    4. Bar Vista

    Če vas med rekreacijo v parku zagrabi žeja, se lahko ustavite v sodobno opremljenem baru Vista, kjer ponujajo vse od dišeče kave, vrčka piva in kozarčka aromatičnega vina, do izvrstnih osvežilnih koktejlov in doma narejenih sladoledov. Zahtevnejši gosti lahko po predhodnem naročilu poskusijo tudi 5-zvezdične kulinarične mojstrovine izpod kuhalnice vrhunskega kuharskega mojstra Luke.

    bar_vista.jpg
    Bar Vista združuje idiličen vodni ambient in vrhunsko kulinarično ponudbo (foto: arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline)

    Z informacijami o parku Vista, izborom spominkov in aktualnim turističnim dogajanjem vam bodo z veseljem postregli v turističnoinformacijskem centru v parku Vista.

     

    *Naslovnica: na obiskovalce parka Vista pazita simpatični skulpturi anankusa in mastodonta (foto: arhiv Zavoda za turizem Šaleške doline)

    10143
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane