Za področje

    Vuzenica ob toku Drave in zgodovine

    Članek je koristil že 7267+ uporabnikom
    Na ozki ravnici v zgornjem delu Dravske doline se nahaja naselje Vuzenica v istoimenski občini. Zaradi tesne lege se zgodovina kraju ni mogla izogniti, temveč je tam pustila velik pečat. Ta je odtisnjen tudi na listini iz leta 1238, ki prvič omenja to zanimivo naselje.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Cerkev svetega Nikolaja

    Obrt in trgovina po vijugastem toku Drave sta sooblikovali nastanek sejemske naselbine. Trgovsko pomembno pot riše prav tako zvita železniška proga Maribor-Dravograd-Celovec, katere najlepši del je sedem ločni viadukt iz leta 1862.

    FOTOGRAFIJE Vuzenice - OKTOBER 2021 (140).JPG
    Stari železniški viadukt Maribor povezuje s Celovcem (Foto arhiv Občine Vuzenica)

    A že mnogo pred prihodom železne ceste je krščanska skupnost cvetela okoli osrednjega svetega hrama: cerkve Svetega Nikolaja. Ta zaščitnik splavarjev je imel posvečeno streho nad glavo že v začetku 12. stoletja, današnja fasada pa kaže sledi vseh svojih devetih stoletij, saj so cerkev večkrat prezidali, podaljšali in povišali. Nad glavno ladjo z romansko zasnovo in lepim gotskim prezbiterijem se nad okoliškimi strehami vzpenja masiven korni zvonik.

    Glavno ladjo podpirajo gotski oboki, ki varujejo gotske freske, šest baročnih oltarjev in številne slike na platnu iz istega obdobja. Ohranjeni so tudi zanimivi romanski vogalni stebriči na konzolah, ki so nekdaj podpirali križne oboke. H glavni ladji se privezuje tudi podkvasto župnišče s temelji na živi skali. Tu je kamne na hodnikih gladila tudi noga spoštovanega škofa Antona Martina Slomška – pisatelja, pesnika, pedagoga in blaženega narodnega buditelja. V župnišču lahko odkrijete tudi edinstven tramovni poslikan strop, ki odpira razgled v vsakdanje življenje iz sredine 17. stoletja.

    vuzenica-strop.JPG
    Poslikan strop župnišča odpira okno v 17. stoletje (Foto arhiv Občine Vuzenica)

    2. Cerkev sv. Janeza Krstnika

    Seveda ni to edini božji hram, ki ga kraj Vuzenica premore. Z bližnjega griča v Šentjanžu nad Dravčami zre podružnična cerkvica sv. Janeza Krstnika iz 14. stoletja. Je nekoliko skromnejša kot njena dolinska sestra, saj ima monolitni romanski videz. Ta enotnost je kot prazno belo platno privabila številne umetnike, ki so na njej pustili mnoge freske vrhunske kakovosti. Na stenah bomo tako lahko prepoznali Prihod treh kraljev, legende o zavetniku cerkve, upodobitve donatorjev in celo škofa, ki je imel sedež v matični cerkvi.

    3. Pistrov grad

    Seveda pa se skozi to dolino niso sprehajali le miroljubni romarji. Cesto skozi dolino so skozi zgodovino teptali številni vojaški škornji, kopita in goli podplati upornih kmetov, saj ima kraj strateško obrambno lego. Zato ne preseneča, da je na pobočju nad strugo Drave zrasel tudi t. i. Pistrov grad.

    Ta grad nosi ime po slikarju Oskarju von Pistorju, ki je bil zadnji lastnik v dolgi vrsti nižjega plemstva. Kjer sta nekoč stala njegovo stojalo in platno danes zevajo le še slikovite, skoraj romantične razvaline. Grad je namreč pogoltnil uničujoč požar, ki se je, po delni obnovi objekta, še enkrat vrnil z maščevanjem. Danes nas gozdna učna pot pripelje le še do ostankov debelih kamnitih zidov in strelnih lin brez sovražnega cilja. Delno ohranjen obrambni stolpič ima nenavaden trapezoiden tloris z dvema zaobljenima robovoma na krajši stranici.

    Pistorjev_grad_Vuzenica_Tomo_Jesenicnik (15).jpg
    Pistorov grad kaže svoja častljiva leta (Foto arhiv Občine Vuzenica)

    Kljub skromnosti ljudi in kraja ti v sebi skrivajo bogato bero zanimivih zgodb, če jim boste le prisluhnili, ko boste naslednjič potovali po Dravski dolini.

    *Naslovnica: Cerkev sv. Nikolaja (Foto arhiv Občine Vuzenica)

    7267
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://skleni.triglav.si/isklepanje/dom/dom_zavarovanje?utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane