Za področje

    Kako je Šentjur rešil svoje staro trško jedro?

    Članek je koristil že 5521+ uporabnikom
    Domačnost je zanimiv psihološki pojav. Ob občutjih, zvokih, okusih in podobah, ki smo jih že večkrat doživeli, imamo občutek varnosti in predvidljivosti – skratka, tam smo »doma«. To še posebej velja za kraj v katerem prebivamo. Za občutek domačnosti je potrebno zavedanje, da smo tukaj že dlje časa, nekaj let ali nekaj generacij, in da se to odraža tudi negovanju spomina. Lep primer skrbi za grajeno tradicijo je širša prenova in revitalizacija zgodovinskega trškega jedra v Šentjurju.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Kako ponovno najti svoje korenine?

    Glavni kraj v Občini Šentjur se seveda razvija, tako kot vsak drug. Ljudje se priseljujejo in odseljujejo, širijo se spalna naselja, proizvodni obrati, trgovine, šole, vrtci in vsa podporna infrastruktura, ki spada zraven. Pri tej organski rasti pa pogosto nastane težava, da staro jedro mesta izgubi svoj namen in začne propadati od znotraj. Le načrtna intervencija in složnost širše skupnosti ga lahko obudi od mrtvih.

    Nič drugače ni bilo v Šentjurju. Stavba, katere prag je prestopilo več generacij skladateljev Ipavec, je bila že v precej žalostnem stanju, Plečnikov vodnjak je sameval na zaraščenem vrtu, izjemno obremenjena prometnica Dole – Šentjur pa je presekala žile med starim in novim delom mesta.

    1408_05_Glasbena_sola_sentjur-1612x1077.jpg
    Pred prenovo stavbe, kjer danes domuje glasbena šola (Foto: Občina Šentjur)

    2. Prenovljena Ipavčeva hiša in vrt

    Tako je bila že pred nekaj leti povsem sanirana več kot 100 let stara stavba, kjer je prostore dobila Glasbena šola Skladateljev Ipavcev Šentjur. Nič prepozno, saj ravno leta 2021 po celotni Sloveniji praznujemo 100-letnico smrti velikega skladatelja Josipa Ipavca. Prenovljen je bil tudi stari kulturni dom, sedaj Ipavčev kulturni center, ki pa je zaradi prostorske umestitve moral ostati na prvotnih gabaritih. Novo lice je dobila tudi Ipavčeva hiša, ki s sosednjo stavbo že od nekdaj tvori prijeten prireditveni prostor, ki ga je bilo zato smiselno urediti in razširiti. Pod omenjenima stavbama se je nahajalo primerno pobočje s Plečnikovim vodnjakom, 150 let staro lipo ter še nekaj drevesi.

    1408_26_Glasbena_sola_sentjur-1612x1090.jpg
    Nekdanji travnik za Ipavčevo hišo (Foto: Občina Šentjur)

    Prenovljeni vrt Ipavčeve hiše je prostorsko in funkcionalno povezan z matičnim objektom. Vsi javni in zasebni dogodki se lahko dogajajo tako v notranjosti kot zunanjosti. Prijeten koncert se lahko zdaj nadaljuje še kot prijetno druženje v senčnem amfiteatru za hišo. Več razgledov in sonca ponuja paviljonska ureditev. Na sredi kraljuje paviljon iz višinsko razgibanih kamnitih portalov, kritih s steklom. Paviljon je primeren tako za stroge protokolarne dogodke kot tudi za poročna slavja. Najnovejša pridobitev je bronasta skulptura zaljubljenega para priznane akademske kiparke ge. Katje Majer. Povsod naokoli po krožni poti skozi ureditev so razporejeni prijetni kotički za posedanje in kramljanje. Vrt obroblja polna lesena ograja in cvetoče grmovnice.

    paviljon in park.jpg
    Paviljon in park sta povezala in razširila javni prostor okoli Ipavčeve hiše (Foto: Občina Šentjur)

    3. Učilnica na prostem

    Največji objekt v Šentjurju je OŠ Franja Malgaja Šentjur na vzpetini v staro trško jedro, kjer so prvotno bile le travnate površine in drevesa, kar je predstavljajo ločnico med starimi in novimi generacijami. Jeseni 2021 je zato tukaj zrasla učilnica na prostem, ki je na voljo tako otrokom kot širši skupnosti. Tukaj je svoj novi prostor našel tudi spomenik Franju Malgaju in žrtvam NOB, ki je predhodno stal na križišču pred šolo.

    ucilnica_na_prostem.JPG
    Nova učilnica na prostem bo služila tako šolarjem kot širši skupnosti (Foto: Občina Šentjur)

    Prostor pred šolo je trenutno (november 2021) obsežno gradbišče za izgradnjo krožišča ter podhoda. To ne bo le povečalo varnost na prometno obremenjeni povezavi skozi srce kraja, temveč bo podhod ponovno povezal stari in novi del mesta. Izhod iz podhoda pa vas bo nekoč pripeljal na promenado načrtovanega mestnega parka.

    spomenik_NOB.JPG
    Prestavitev spomenika žrtvam NOB je sprostila prostor za bolj optimalno prometno ureditev (Foto: Občina šentjur)

    S točkovnimi in povezovalnimi prenovami so na Občini Šentjur obrnili trend propadanja, kar bo sprostilo tok življenja med starim in novim delom mesta ter prednike povezalo z novimi generacijami Šentjurčank in Šentjurčanov.

     

    *Naslovnica: Projekt ureditve vrta Ipavčeve hiše je delo biroja Čebela (Foto: Občina Šentjur)

    5521
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane