Za področje

    Kdo ščiti kočevske gozdove in polja?

    Članek je koristil že 5224+ uporabnikom
    Ob toku reke Kolpe, ki si je izsekala pot skozi goste kočevske gozdove, so s časom nastali mnogi zaselki. Eden izmed njih je vas Ribjek v Občini Osilnica, kjer gozdove in polja že stoletja ščiti majhna cerkvica svetega Egidija. Ta sakralni objekt pod mogočno Loško steno je najlepši primerek ohranjene podružnične cerkve na Kočevskem.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Cerkvena fasada

    Cerkev ima enoladijsko zasnovo, ki je pokrita s skodlasto dvokapnico, kar je še edini ohranjen primerek vzdolžne cerkve s to kritino na Slovenskem. Fasada je okrašena s šivanimi robovi, poslikanimi okenskimi špaletami, posvetilnimi križi in ostanki fresk. Celotno cerkev so restavrirali v obdobju 1995 – 2000.

    sv_Egidij_tloris.jpg
    Cerkev sv. Egidija ima preprosto enoladijsko zasnovo (Foto: Mirjana Šercer)

    Tristransko zaključen prezbiterij je obokan z banjo in sosvodnicami. V notranjost vabi odprta vhodna loža, ki je nižja od glavnega volumna. Nad vhodom pa se vzpenja odprti zvonik z dvema linama, v katerem bije samotni zvon. Ta je nekoč opozarjal pred Turškimi vpadi, danes pa k sreči le še na minevanje časa. In res ga je mimo cerkve preteklo že kar veliko.

    2. Pod pogledi svetnikov

    Poleg ohranjene renesančne arhitekture duh časa preveva tudi iz ohranjene zgodnjebaročne opreme. Pri vstopu v glavno ladjo nas najprej s strani nagovori lesena prižnica s podobami štirih evangelistov, a kadar v cerkvici ne poteka cerkveni obred, bodo vaši koraki odmevali po kamnitem tlaku. Cerkvena ladja ima raven lesen strop, ki je bil datiran v sredino 17. stoletja. Razdeljen je v poslikana kvadratna polja, ločena s profiliranimi letvami. Strop so leta 1987 restavrirali.

    cerkev v Ribjeku - Igor Kastelic.jpg
    Skromna zunanjost skriva bogato notranjost (Foto: Igor Kastelic)

    Središče notranje kompozicije pa je seveda oltar, ki presega preprostost okoliškega konteksta. Gre za najbolj kakovosten zlati oltar v tem delu Slovenije, središče katerega je seveda soimenjak cerkve: sveti Egidij. Obkrožajo ga soha Antona Padovanskega, vitez Ahac in Marija Kraljica. Na oltarju je še vedno berljiv napis iz leta 1681. V cerkvici je še severni oltar s poudarjenimi ornamentnimi stebri, ki jih ovija izrezbarjena vinska trta in grozdje ter južni stranski oltar z dvema jonskima kapiteloma. K posvečenemu vzdušju prispeva tudi svetloba, ki pada skozi okna raporejena vzdolžn stranic.

    Ko boste torej naslednjič z avtomobilom ali čolnom vijugali po okljukih reke Kolpe, se vsekakor ne pozabite ustaviti pri tem posvečenem kraju. Cerkev sv. Egidija je zagotovo eden najlepših kulturno-umetniških spomenikov Osilniške doline.

    *Naslovnica: Cerkev Sv. Egidija (Foto: Igor Kastelic)

    5224
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane