Za področje

    Prenovljena klet postala Zakladnica Črnomlja

    Članek je koristil že 5788+ uporabnikom
    Občina Črnomelj, ki predstavlja večji del Bele krajine, skriva številne arhitekturne, naravne, kulturne, kulinarične in druge zaklade. Raziskovanje tega območja je vedno polno presenečenj, da pa ne boste tavali kar na slepo, se na lov na zaklade najprej podajte v Zakladnico v Črnomlju, ki deluje kot nova vstopna info točka v občino Črnomelj in Belo krajino. Ta prenovljeni prostor v grajskem obzidju je že sam po sebi vreden ogleda, saj je prejel tudi mednarodno arhitekturno nagrado.

    Besedilo: Primož Černelč

    1. Zakaj je staro lahko tudi lepo?

    Ste se že kdaj vprašali, v čem je razlika med novim in starim mestom, med novim in starinskim predmetom? Zakaj tako nostalgično romamo na kraje z zgodovino in zakaj le redka novogradnja poustvari ta neopisljivi občutek? Odgovor je večplasten. O tem se tudi sprašujejo strokovnjaki različnih področij, od arhitekture do nevropsihologije. Če pa si dovolimo nekoliko poenostaviti oz. povedati po zdravi kmečki pameti, potem stare objekte odlikuje skladnost prostora v katerega so umeščeni, uporaba materialov in oblik pa tudi nekatere nepopolnosti, ki dajejo staremu patino. Ta znamenja brez besed pripovedujejo zgodbe.

    To velja tako za majhno merilo, na primer, čajno skodelico kot tudi večje merilo, na primer urbanizem starega srednjeveškega mesta. Tega se zavedajo tudi v Občini Črnomelj. V opuščenem kletnem prostoru ob gradu Črnomelj je samevala zanemarjena klet, ki je ne bi nihče dvakrat pogledal. A ravno ti stari zidovi so najbolje sprejeli program Zakladnice Črnomlja in Bele krajine.

    2. Prenova Zakladnice

    Po sprejetju odločitve, da kletni prostor v grajskem obzidju prenovijo v atraktivno info točko, je najprej bilo potrebno iz kleti odstraniti vso navlako, ki se je v njej nabirala skozi stoletja. Nato so strokovnjaki ocenili stanje objekta. Ali je statično stabilen? V kakšnem stanju so materiali konstrukcije in stavbnega pohištva? In nenazadnje ali je  zaradi prisotnosti vlage primerna za nadaljnjo uporabo. Na podlagi analiz statika so ojačali strop, nad katerim je povozna površina. Obstoječe zidne odprtine so povečali, saj sodobni standardi zahtevajo veliko več dnevne svetlobe v prostoru. S tem posegom in obliko so arhitekti ustvarili vtis sodobnosti. Po tleh so položili dodatno toplotno izolacijo, jo zalili z betonom, ga prebrusili in tako dobili finalni tlak. Kamnite stene so injektirali ter s tem zaščitili pred talno vlago, stike kamnite gradnje pa prefugirali. V skladu s sodobno arhitekturno prakso so odnos med starim in novim dosegli z velikimi zastekljenimi površinami in poudarjenimi lesenimi okvirji novih odprtin, ki izstopajo iz kamnitih zidov, uporabo betona, lesa ipd..

    zakladnica_crnomelj.JPG
    Prenova sporoča dvojezičnost starega in sodobnega (Foto: Arhiv Občine Črnomelj)

    Enovolumenski prostor kleti je s kovinsko konstrukcijo in lesenimi podesti razdeljen v dva nivoja. Tako so izkoristili zelo visoko višino prostora in pridobili razstavne površine  ter prijeten ambient za posedanje v velikih okenskih nišah. Na ta način je prostor dobil značaj galerije,  ki je primerna tudi za izvedbo drugih dogodkov.

    3. Zakladnica za zanamce

    Kakovostna prenova je bila prepoznana tudi mednarodno, saj je projekt prejel arhitekturno nagrado BIG SEE Architecture Award 2021 v kategoriji javnih prostorov. V Zakladnici je postavljena stalna in interaktivna razstava kulturne in naravne dediščine mesta in občine Črnomelj ter druge zanimive vsebine, zato je postala priljubljena izhodiščna točka pohajkovanja po Črnomlju in Beli krajini.

    Zakladnica_razstava.jpg
    V zakladnici Črnomlja je postavljena stalna interaktivna razstava o naravnih lepotah, kulturni dediščini in drugih dragocenostih Črnomlja in Bele krajine (Foto: Arhiv Občine Črnomelj)

    S prenovljenim prostorom ter z novo vsebino opuščene kleti in delno urejeno okolico je revitaliziran zapuščeni del mestnega jedra Črnomlja. A s tem posegom se šele začenjajo postopne ureditve degradiranega dela mestnega središča. To je lep primer ohranjanja starega prostora in nadgradnje z vsebino, ki bo pomembno vplivala na nadaljnji razvoj lokalne skupnosti, obiskovalce pa navduševala s svojim prijetnim ambientom in zakladi.

     

    *Naslovnica: prenovljena zakladnica v Črnomlju (Foto: Arhiv Občine Črnomelj)

    5788
    Avtor: Mojmojster

    Kako so Vam koristile te informacije?


    arhitektura, ideje in inspiracije

    1
    5
    1
    1
    3
    2
    3
    2
    3
    1
    1
    1
    1
    1
    2
    Revija Mojmojster

    Najboljše prakse, ideje in nasveti za urejen dom. V vaš e-nabiralnik vsakih 14 dni, brezplačno!

    https://vsebovredu.triglav.si/prirocniki/zavarovanje-doma?p=01&utm_campaign=dom&utm_medium=banner&utm_source=moj-mojster&utm_term=affiliate
    Pogoji uporabe I Politika zasebnosti I Informacije o piškotih I Impressum
    © 2023 Daibau International d.o.o., vse pravice pridržane